اصول دکوراسیون منزل

دکوراسیون منزل نقش مهم و تعیین کننده ای در زیبایی و کاربردی بودن محیط خانه دارد. سبک و چیدمان یک عنصر مهم در دکوراسیون منزل به شمار می آید. انتخاب اصولی و صحیح دکوراسیون در ایجاد فضایی گرم و صمیمی که سبب راحتی و آسایش افراد خانواده شود، بسیار تاثیرگذار است. اولین قدم در انتخاب یک دکور مناسب، آگاهی از سبک زندگی و نیازسنجی (علایق، سلیقه و عادات) اعضای خانواده است. گام بعدی انتخاب سبک نزدیک به علاقه و سلیقه افراد خانواده است. پس از شناخت نیازهای افراد منزل و انتخاب سبک مناسب، باید میزان بودجه مشخص شود. در واقع، با تعیین بودجه کلی، می توان به راحتی اولویت بندی کرد و به هر بخش از منزل، بودجه ای را اختصاص داد و با توجه به آن اقدام به طراحی و دکور کرد. در انتخاب دکوراسیون منزل به عناصر مختلفی از جمله نور، تعادل و تناسب، رنگ، الگو و کنتراست باید توجه شود. همچنین نباید از نقش گل و گیاه در دکوراسیون منزل غافل شد.
در انتخاب دکوراسیون برای منزل چیدمان، رنگ بندی و الگوی مناسبی را با توجه به انتظارات خود در نظر بگیرید.
انواع سبک ها در دکوراسیون منزل
شناخت انواع سبک های مختلف در طراحی دکوراسیون منزل به شما در انتخاب سبک دلخواه کمک می کند. مهم ترین مزیت سبک و چیدمان اصولی استفاده بهینه و کاربردی از تمام فضای موجود در منزل است. فرهنگ، شیوه زندگی، دسترسی به تکنولوژی روز و یا سنتی بودن مردم هر منطقه از مهم ترین عوامل تاثیرگذار در به وجود آمدن سبک ها به شمار می آیند. همچنین شرایط آب و هوایی و جغرافیای هر منطقه هم نقش مهمی در شکل گیری انواع سبک ها در طراحی دکوراسیون داشته اند. از پرطرفدارترین سبک ها در دکوراسیون منزل می توان به سبک مدرن، امروزی، انتقالی، میانه قرن، مینیمال، کلاسیک، شابی شیک، اسکاندیناویایی، مدیترانه ای و سنتی اشاره کرد. به طور کلی، انواع سبک ها با گذشت زمان دچار تغییر و تحول شده اند و قاعده و قانون کاملاً مشخصی را نمی توان برای هر یک تعیین کرد. با این حال، هر یک از سبک ها دارای ویژگی ها و مزایای خاص خود هستند.
سبک سنتی یکی از انواع سبک های محبوب دکوراسیون منزل در میان مردم به شمار می آید.
آشنایی با ویژگی های سبک ها
دکوراسیون منزل با توجه به نیازها و سلایق افراد طراحی و انتخاب می گردد. هرچند برخی از سبک ها در میان مردم محبوبتر هستند. سبک مدرن یکی از پرطرفدارترین انواع سبک به شمار می آید. سادگی، پرهیز از تجملات و ترکیب بندی منظم از ویژگی های بارز این سبک است. در سبک امروزی شاهد استفاده از طرح های نامعمول و رنگ های خنثی هستیم. سبک مینیمال زیرشاخه ای از سبک مدرن محسوب می شود. سادگی در چیدمان و طراحی، فضاهای خالی، استفاده از خطوط صاف، رنگ های خنثی و یا سیاه و سفید از مشخصه های بارز این سبک می باشد. در سبک کلاسیک نوعی اصالت و صمیمیت و قدیمی بودن به چشم می خورد. دکوراسیون انتقالی ترکیبی از سبک های مدرن و کلاسیک به شمار می آید. سبک شابی شیک مورد پسند افرادی است که به طرح های شلوغ، تجملات و تزئینات زیاد علاقه مند هستند. در دکوراسیون منزل به سبک اسکاندیناوی از رنگ های روشن، فضاهای باز و نورپردازی زیاد استفاده می شود.
سبک مدرن یکی از پرطرفدارترین سبک ها در دکوراسیون منزل به شمار می آید.
تعادل و تناسب در دکوراسیون منزل
تعادل و تناسب دو عنصر مهم در طراحی دکوراسیون منزل محسوب می شوند. این عناصر نقش مهمی در انتخاب سبک و چیدمان مناسب دکوراسیون منزل دارند. تعادل و تناسب به ایجاد یک فضای منظم، آرام و کاربردی کمک می کند. حفظ تعادل مانع از تضادهای افراطی، اغراق و زیاده روی در انواع طرح، بافت و یا رنگ می شود. به این ترتیب، از آشفتگی بصری جلوگیری می کند و این امر به ایجاد فضایی امن و راحت کمک می کند. تعادل به دو دسته متقارن (رسمی) و نامتقارن (غیر رسمی) تقسیم بندی می شود. چیدمان متقارن مناسب فضاهای رسمی، آرام و منظم است. چیدمان غیرمتقارن از نظم خاصی پیروی نمی کند. در این حالت خلاقیت در چیدمان و انتخاب وسایل و مبلمان به چشم می خورد. در دکوراسیون منزل به شکل نامتقارن از رنگ ها، بافت ها و طرح های متنوعی استفاده می شود. در واقع، هدف از طراحی و انتخاب دکوراسیون ایجاد محیطی راحت، آرام و برآورده ساختن نیازهای افراد در خانه است.
تاثیر رنگ در دکوراسیون منزل
انتخاب رنگ مناسب فضا یک عامل مهم در دکوراسیون منزل به حساب می آیند. رنگ ها به محیط جلوه خاصی می بخشند و این قابلیت را دارند که از لحاظ بصری فضا را بزرگ تر و یا کوچک تر از مقیاس اصلی خود نشان دهند. اصل رنگ بندی در دکوراسیون منزل سبب ایجاد هارمونی و هماهنگی میان بخش های مختلف می شود. استفاده از رنگ به سلیقه هر فرد بستگی دارد. با این حال، توصیه می شود که در طراحی منزل از رنگ های سرد و گرم استفاده شود. در واقع، به کار گیری طیف های مختلف یکی از رنگ های سرد و یا گرم در دراز مدت بر روحیه افراد تاثیر نامطلوبی می گذارد. در حالی که ترکیب رنگ های سرد و گرم علاوه بر جلوه بصری زیبا، تاثیرات روانی خوبی بر اعضای خانه خواهد گذاشت. رنگ های خنثی یک انتخاب مناسب در دکوراسیون منزل هستند و علاوه بر سادگی و هماهنگی با هر نوع فضایی، نور را هم به خوبی منعکس می کنند.
استفاده موثر از ترکیب رنگ ها نقش مهمی در دکوراسیون منزل بر عهده دارد.
اهمیت خط در دکوراسیون منزل
خطوط نقش مهمی در فضاسازی دکوراسیون منزل دارد. مهم ترین کاربرد خطوط ایجاد شکل و فرم به فضا می باشد. در دکوراسیون منزل از انواع خطوط می توان استفاده کرد. از مهم ترین خطوط استفاده شده در دکوراسیون می توان به خطوط مستقیم، عمودی، افقی، مورب و منحنی اشاره کرد. خطوط مستقیم به عنوان پرکاربردترین و مهم ترین خط شناخته می شود. خطوط مستقیم، عمودی و افقی در پنجره ها، درها، کاشی ها، کابینت ها و وسایل مختلف از جمله میزها قابل مشاهده هستند. خطوط افقی بیانگر حس آرامش و خطوط عمودی قدرت را نشان می دهند. خطوط افقی فضا را وسیع تر نشان می دهند و خطوط عمودی عظمت و ثبات را به نمایش می گذارند. خطوط مورب نشان دهنده حرکت، جریان و پویایی هستند. خطوط منحنی یکی از محبوب ترین خطوط در دکوراسیون به شمار می آیند. این خطوط به اشکال هندسی مختلفی به کار برده می شوند و با ایجاد جذابیت های بصری، جلوه زیباتری به محیط می دهند.
نقش نور در انتخاب دکور
نورپردازی و استفاده درست از نور طبیعی یک عامل مهم و اساسی در دکوراسیون منزل محسوب می شود. با یک نورپردازی مناسب می توان محیط کوچک خانه را بزرگ تر نشان داد. در واقع، نور یک خانه یکی از عوامل تاثیرگذار در انتخاب رنگ محیط و مبلمان می باشد. هنگام نورپردازی دقت شود که محیط تا چه میزان نور طبیعی دریافت می کند و چه مقدار نورپردازی باید به صورت مصنوعی انجام شود. توجه داشته باشید که سبک و چیدمان و انتخاب دکوراسیون منزل در خانه های نورگیر متفاوت از خانه هایی است که بیشتر در سایه قرار می گیرند. تنوع نوری و نورپردازی اختصاصی دو عامل مهم در نورپردازی مصنوعی هستند که باید به آن ها توجه شود. استفاده از رنگ های مختلف، نورهای گسترده و نقطه ای، زاویه مناسب و لامپ های متناسب با ارتفاع از موارد تاثیرگذار در نورپردازی هستند. نورپردازی مصنوعی در کنار نور جلوه زیبایی به خانه می بخشد و از مواردی است که در دکوراسیون توصیه می گردد.
در پنجره های نورگیر در انتخاب پرده مناسب دقت شود.
الگو و بافت
در طراحی مناسب دکوراسیون منزل، به دو عنصر بافت و الگو باید توجه شود. الگو می تواند رسمی و یا غیر رسمی باشد. الگوهای بومی و سنتی یکی از پرطرفدارترین الگوها در دکوراسیون منزل می باشند. انتخاب الگوی مناسب از جمله انواع طرح ها و نقش های مختلف در دیوارها و مبلمان نقش مهمی در فضاسازی دارد. در واقع، یک الگوی مناسب به حفظ تعادل و هماهنگی میان اجزای مختلف دکور کمک می کند. همچنین الگوها می توانند فضا را بازتر و یا بسته تر نشان دهند. بافت در دکوراسیون منزل می تواند حس و عمق بصری ایجاد کند. بافت یک عامل مهم در تعادل میان وسایل محسوب می شود. بهتر است در هر بخش خانه از دو یا سه نوع بافت مختلف استفاده شود. نقش های دیوار، انواع فرش ها، گیاهان و کاغذهای دیواری چند نمونه از بافت هایی هستند که همواره مورد استفاده قرار می گیرند.
نکات مهم و کاربردی
هنگام طراحی و انتخاب دکوراسیون منزل چند نکته را در نظر داشته باشید. رنگ آمیزی دیوارها، نقش و نگار و یا نورپردازی مخفی در سقف و استفاده از وسایل تزئینی مانند انواع قاب ها، آینه قدی و اشیای دکوری از نکات مهمی هستند که باید به آن ها توجه شود. بهتر است در استفاده از وسایل قدیمی و جدید تعادل برقرار شود. همچنین در نظر داشته باشید که هر فضا از جمله هر اتاق باید چیدمان خاص خودش را داشته باشد. نکته پایانی این که، از معجزه رنگ ها در خانه غافل نشوید.
مطالب بیشتر: