بررسی انواع تخلفات ساختمانی

تخلفات ساختمانی چیست؟
قبل از اینکه به بررسی انواع تخلفات ساختمانی بپردازیم بهتر است در رابطه با خود این تخلفات صحبت کنیم. در نظر داشته باشید بعضی از افراد ساخت و ساز ساختمان ها را انجام می دهند. این افراد باید بتوانند با قوانین ساختمان سازی و همچنین با انواع تخلفات ساختمانی آشنایی داشته باشند. به این صورت می توانند از قوانین به نفع خودشان استفاده کنند. اگر بر این قوانین و تخلفات تسلطی نداشته باشند، در پایان کار ممکن است با مشکلات زیادی روبرو شوند. اگر ساختمانی با تخلف به پایان برسد، کارفرما و یا سازنده موظف هستند جریمه های مربوطه را به صورت کامل پرداخت نمایند.
انواع تخلفات ساختمانی
همچنین در بعضی مواقع سازنده مجبور است علاوه بر جریمه نقدی، قسمتی از ساختمان خود را نیز تخریب کند. به طور کلی تخلفات ساختمانی یعنی نقض قوانینی که مربوط به شهرسازی می باشند. بعضی از کارفرما ها و سازنده ها ممکن است به مقررات ساخت و ساز بی اعتنایی کنند. همچنین ممکن است نکات ایمنی و فنی مرتبط با ساخت ساختمان ها را رعایت نکنند و دچار تخلفات ساختمانی شوند. در چنین مواقعی که فرد قوانین را نقض کرده، خطا کار می باشد و تخلفات آن باید به صورت قانونی پیگیری شود. همچنین جریمه نقدی و غیر نقدی نیز برای او در نظر گرفته می شود. تخلفات ساختمانی به چند دسته تقسیم بندی می گردند که در ادامه به بررسی انواع تخلفات ساختمانی می پردازیم.
انواع تخلفات ساختمانی
شهرداری ها قوانین مربوط به ساخت بنا ها را تدوین و تنظیم می کنند. بر اساس قوانین شهرداری ها در رابطه با تخلف های ساختمانی، این تخلفات شامل ۵ دسته کلی می باشند. تخلفاتی که مربوط به اجرای نمای ساختمان می شود، بی توجهی کردن به مسائل بهداشتی در زمینه ساخت ساختمان، بی توجهی و بی اعتنایی به قوانین مربوط به ساخت و سازهای شهری، رعایت نکردن اصول مرتبط با ایمنی و همچنین مستحکم سازی ساختمان ها در طول ساخت و ساز جزو انواع قوانین مرتبط با تخلفات ساختمانی می باشند. البته چند تخلف دیگر نیز وجود دارند که در ادامه به بررسی آن ها خواهیم پرداخت.
ساختمان های فاقد پروانه ساخت: در نظر داشته باشید که قبل از اقدام به ساخت و ساز، افراد باید از شهرداری مجوز مربوط به ساخت و ساز خود را دریافت و اصطلاحاً پروانه ساخت را کسب نمایند. سازنده باید قبل از هر کاری اقدام به کسب پروانه ساخت کند. اگر سازنده بعد از طی مراحل ساخت و ساز هنوز پروانه نهایی را دریافت نکرده باشد، اجازه ادامه کار را ندارد. در نظر داشته باشید اگر چنین ساختمانی که پروانه ساخت ندارد در محدوده شهری واقع شده باشد، سریعا مشمول کمیسیون ماده ۱۰۰ شهرداری می شود. اگر این ساختمان در خارج از بافت شهری باشد بلافاصله تخریب شده و خراب می گردد. پس دریافت پروانه ساخت و ساز قبل از هر اقدامی از اهمیت بالایی برخوردار می باشد. سازنده و کارفرما باید این پروانه را دریافت کرده و سپس شروع به ساخت و ساز کند.
بررسی انواع دیگر تخلفات ساختمانی
در مطالب بالا تا حدودی در رابطه با انواع تخلفات ساختمانی صحبت کردیم. حال می خواهیم در رابطه با این تخلفات به صورت گسترده تر صحبت نماییم تا شما بهتر و بیشتر با این موضوع آشنایی پیدا کنید. تخلف مهندسان ناظر یکی از انواع تخلفات ساختمانی می باشد. در نظر داشته باشید تمام عملیات اجرایی ساخت و ساز یک بنا باید تحت نظارت مهندسین ناظر انجام پذیرد. مهندسین ناظر بر روی فرآیند ساخت و ساز بنا مطابق با نقشه های شهرداری نظارت کرده و می توانند مطابق با پروانه ساخت، نقشه مربوطه را بررسی و ارائه دهند. در بعضی موارد نیز گزارشات مهندس ناظر ممکن است با واقعیت مغایرت داشته و در این صورت تخلفی توسط این فرد صورت گیرد. اگر مهندس ناظر این تخلفات را به شهرداری گزارش نکند و یا گزارش های ناقص به شهرداری ارائه دهد متخلف است و باید بر اساس قانون با او برخورد شود.
بررسی انواع تخلفات ساختمانی در ساخت و ساز ها
مستحکم نبودن بنا یک نکته بسیار مهم است که باید به آن دقت شود. بعضی از سازنده ها برای کم کردن هزینه های خود در ساخت و ساز از مصالح مناسب استفاده نمی کنند و یا به کارگران خود دقت کافی ندارند. در نتیجه بنایی که ساخته می شود ایمنی و استحکام لازم را نداشته و سست می باشد. در این زمینه به سازنده توسط کمیسیون های مربوطه اخطار داده می شود تا استحکام ساختمان خود را افزایش داده و این مشکل را برطرف کند. اگر این مسئله قابل حل نباشد از سمت شهرداری حکم تخریب ساختمان صادر می شود. البته در نظر داشته باشید ممکن است مهندسین ناظر رای شهرداری را نسبت به نداشتن ایمنی و استحکام قبول نداشته باشند. همچنین مهندسین مدعی باشند که ساختمان مربوطه از ایمنی و استحکام زیادی برخوردار است. در این زمان پرونده برای رسیدگی بیشتر به قسمت دادگستری ارجاع داده می شود تا کارشناسان این قسمت بتوانند به صورت گسترده تر موضوع را بررسی نمایند.
احداث نکردن پارکینگ
در نظر داشته باشید یکی از مهمترین و حیاتی ترین قسمتی که درون ساختمان ها قرار گرفته است، پارکینگ می باشد. اگر سازنده، پارکینگ را درون ساختمان خود بنا نکند مطابق با کمیسیون ماده ۱۰۰ باید جریمه بپردازد. اگر امکان ساخت پارکینگ در ساختمان وجود داشته باشد سازنده حتماً باید پارکینگ را در داخل ساختمان احداث کند. در غیر این صورت باید جریمه های مربوط به احداث نکردن پارکینگ در ساختمان را به صورت کامل به شهرداری بپردازد.
تخلفاتی که مربوط به تراکم می شوند همواره جزو رایج ترین انواع تخلفات ساختمانی می باشند. در نظر داشته باشید معمولا این تخلف ها با پرداخت جریمه به شهرداری برطرف می شوند. اگر جریمه ها به صورت کامل به شهرداری پرداخت نشوند، گواهی پایان کار نیز برای ساختمان صادر نمی گردد. پس سازنده و کارفرما باید به این موضوع دقت کرده تا در صورت مرتکب شدن تخلفات مربوط به تراکم، پیگیر پرداخت جریمه های آن باشند.
کمیسیون ماده ۱۰۰ و اهمیت آن
عدم تطابق کاربری ساختمان با پروانه آن
یکی دیگر از انواع تخلفات ساختمانی، عدم تطابق کاربری ساختمان با پروانه آن می باشد. در نظر داشته باشید قبل از شروع ساخت و ساز کارفرما باید پروانه ساخت شهرداری را دریافت کند. در پروانه ساخت نوع کاربری ساختمان نیز ذکر شده است. پیش از مشخص شدن کاربری، کارفرما به هیچ عنوان نمی تواند عملیات ساخت و ساز را انجام دهد. در صورت مغایرت کاربری ساختمان با پروانه تخلف رخ داده است. این تخلف در کمیسیون ماده ۱۰۰ شهرداری رسیدگی می شود و مالک موظف است که جریمه نقدی مربوط به این تخلف را به صورت کامل به شهرداری پرداخت کند. البته در نظر داشته باشید در بعضی مواقع با پرداخت جریمه نقدی این مشکل برطرف نمی شود و ممکن است شهرداری حکم به تخریب ساختمان نیز بدهد. در صورتی که حکم تخریب ساختمان برای کارفرما و مالک ارسال شود، این افراد موظف هستند طی دو ماه ملک را تخلیه کنند. بعد از تخلیه کامل عمل تخریب ساختمان انجام می شود.
تخلفات ساختمانی جزو موارد بسیار مهم در ساخت و ساز
انواع تخلفات ساختمانی ممکن است در حین ساخت و ساز به وجود آیند. این تخلفات بسیار مهم هستند و شهرداری بر روی این تخلفات بسیار وسواس خاصی دارد. تجاوز به معابر شهری یکی دیگر از انواع تخلفات ساختمانی می باشد. معابر شهری شامل خیابان ها، کوچه ها، پیاده رو ها و فضا های سبز هستند. در صورتی که در زمان ساخت کارفرما به این موضوع توجه نکرده و به معابر شهری تجاوز کند، متخلف شناخته شده و بر طبق کمیسیون ماده ۱۰۰ شهرداری باید جریمه نقدی به شهرداری بپردازد. البته در بعضی مواقع ممکن است رای کمیسیون مبنی بر تخریب ساختمان مربوطه نیز باشد و تنها با پرداخت جریمه نقدی توسط مالک مشکل برطرف نشود. پس به این موضوع در حین ساخت و ساز بسیار دقت نمایید.
در بعضی مواقع ساختمان بر خلاف ضوابط پیشروی ساخته می شود. معمولاً با توجه به نوع ساختمان و ویژگی های آن بخشی از زمین دارای فضای باز می باشد و در این فضای باز ساخت و سازی انجام نمی شود. می توان گفت اگر یک زمین را ۱۰۰ درصد در نظر بگیریم، ۶۰ درصد آن مجاز به احداث ساختمان و ۴۰ درصد آن برای فضای باز ساختمان در نظر گرفته می شود. این موضوع نیز بیشتر به دلیل فاصله گذاری بین ساختمان ها می باشد. البته این فضای باز برای ساخت پارکینگ و تامین نور مورد نیاز ساختمان نیز در نظر گرفته می شود. اگر یک ساختمان بر خلاف رعایت اصول و ضوابط مشخص شده به احداث بنا بپردازد، متخلف شناخته می شود.
رسیدگی به تخلفات ساختمانی
مرجع مربوط به رسیدگی تخلفات ساختمانی
در مطالب بالا به بررسی انواع تخلفات ساختمانی پرداختیم و جریمه هایی که برای مالک در پی دارند را توضیح دادیم. بعضی از ساختمان ها به دلیل رعایت نکردن اصول و قوانین شهرسازی و همچنین رعایت نکردن نکات ایمنی و بهداشتی متخلف شناخته می شوند و باید مجازات شوند. شاید برای شما این سوال پیش بیاید که کدام مرجع مسئول رسیدگی به تخلفات است و کدام مرجع می تواند جریمه ها را مشخص کند. معمولا مهمترین و اصلی ترین مرجع رسیدگی به این مشکلات و تخلفات شهرداری می باشد. شهرداری این تخلفات را معمولاً در کمیسیون ماده ۱۰۰ بررسی می کند. کمیسیون ماده ۱۰۰ شامل اعضای شورای شهر، یک نماینده شهرداری، یک نماینده در وزارت کشور و قاضی دادگستری می باشد. این افراد همگی می توانند به تخلف شکل گرفته شده رسیدگی کرده و جریمه ها را مشخص کنند.
بعد از مشخص شدن نتایج اولیه کمیسیون، مالک و یا سازنده ده روز وقت دارند تا توضیحات خود را به صورت کتبی ارسال کرده و از توضیحات خود دفاع کنند. بعد از تمام شدن این ده روز کمیسیون می تواند ظرف مدت یک ماه با حضور نماینده شهرداری جلسه ای برگزار کرده و تصمیم نهایی خود را در رابطه با تخلف به وجود آمده ارائه دهد. به دلیل عدم وجود پروانه ساخت و ساز و مغایرت داشتن نوع کاربری با پروانه ساختمان، ممکن است کمیسیون رای به عدم ممانعت ادامه ساخت و ساز بدهد. همچنین این کمیسیون می تواند رای خود را مبنی بر تخریب قسمتی از ساختمان و یا تخریب کل ساختمان صادر کند. در این صورت سازنده و مالکین به مدت دو ماه زمان دارند تا ملک را تخلیه کرد و حکم به اجرا در بیاید. حکم نهایی از طریق شهرداری به سازنده و مالک ابلاغ می گردد. اگر عمل تخریب توسط مالک و سازنده اجرا نشود، شهرداری خود عمل تخریب را انجام می دهند.
اصطلاحات مهم در تخلفات ساختمانی و مقررات ساخت و ساز
وظایف کمیسیون ماده ۱۰۰
معمولا در کمیسیون ماده ۱۰۰ به بعضی از تخلفات رسیدگی می شود. به عنوان مثال تغییرات غیر مجاز کاربری یکی از انواع تخلفات ساختمانی می باشد که در کمیسیون شهرداری به آن ها رسیدگی می شود. نساختن پارکینگ و یا غیرقابل استفاده بودن پارکینگ درون ساختمان یکی دیگر از این تخلفات می باشد. از تخلفات دیگر می توان به ساختن بنای بدون پروانه ساخت و ساز، تجاوز به معابر شهری، مستحکم نبودن ساختمان و رعایت نکردن قوانین مقررات فنی و شهرسازی در زمان ساخت و ساز ساختمان اشاره نمود. در صورت وجود هر کدام از این تخلفات کمیسیون ماده ۱۰۰ شهرداری وظیفه دارد آن ها بررسی کرده و حکم خود را اعلام نماید.
بررسی اصطلاحات مهم در تخلفات ساختمانی و مقررات ساخت و ساز
در قوانین و مقررات ساخت و ساز اصطلاحات مهمی وجود دارند که شما بهتر است با آن ها آشنایی پیدا کنید. به عنوان مثال مساحت زمین در واقع مساحت یک قطعه زمین است. مساحت زیربنا همان مساحت هر طبقه می باشد. مساحت کل بنا مجموع مساحت کل طبقات، اعم از زیر زمین یا روی زمین است. ضریب سطح اشغال، همان سطح تصرف شده در طبقه همکف یک ساختمان ساخته شده است. این سطح تصرف شده را نسبت به کل مساحت زمین مورد نظر سطح اشغال شده می گویند. تعداد طبقات هم تعداد طبقاتی می باشد که بر روی مساحت مورد نظر احداث شده و شامل پشت بام نیز می باشند.
کاربری زمین همان نحوه استفاده از زمین است که می تواند به صورت مسکونی، تجاری، اداری و آموزشی باشد. مساحت مفید همان بنای ایجاد شده و قابل استفاده در داخل کل زمین است. مساحت مفید می تواند شامل تاسیسات ساختمانی، راه پله ها، پارکینگ ها، نورگیرها و … باشند. شما در صورت آشنایی با این اصطلاحات، بهتر و بیشتر می توانید با قوانین ساخت و ساز آشنایی پیدا کنید.
تخلفات ساختمانی و مقررات ساخت و ساز
بررسی انواع تخلفات ساختمانی سبب می شود تا افراد بهتر و بیشتر با این موضوع آشنایی پیدا کرده و در صورت ساخت و ساز یک بنا به تمام این تخلفات دقت کنند. آشنایی به تخلفات مانند تجاوز به معابر شخصی، عدم استحکام ساختمان، تخلف در تراکم ساختمان، تخلف در بنا احداث شده، مغایرت داشتن با کاربری ساختمان، عدم احداث پارکینگ همگی جزو مواردی می باشند که افراد در حین ساخت ساختمان باید به آن دقت کنند. تمام این موارد بعد از پایان یافتن ساختمان توسط کمیسیون ماده ۱۰۰ مورد بررسی قرار می گیرند و در صورت به وجود آمدن هر کدام از این تخلفات جریمه های نقدی و غیرنقدی سنگینی برای فرد در پی خواهند داشت. پس بهتر است در حین ساخت و ساز بر روی تمام این موارد دقت کنید تا از پرداخت جریمه های سنگین رهایی پیدا کنید.
نتیجه گیری
در مطالب بالا موضوعاتی پیرامون انواع تخلفات ساختمانی عنوان شد. همچنین بیان شد که وظیفه کمیسیون ماده ۱۰۰ شهرداری رسیدگی به این تخلفات می باشد. به عنوان مثال تخلف تراکم ساختمانی، عدم احداث پارکینگ، احداث بنا مغایر با پروانه ساخت و عدم استحکام بنا جزو مواردی می باشند که کمیسیون ماده ۱۰۰ شهرداری به آن ها رسیدگی می کند. ممکن است در هنگام رسیدگی به تخلفات یک تیم مرکب به وجود بیاید تا بتوانند نظرات خود را به صورت دقیق و کامل به شهرداری ابلاغ کنند. این تیم می تواند تخلفات به وجود آمده را به صورت دقیق بررسی کرده و جریمه های مورد نظر را محاسبه کنند. در نظر داشته باشید که ساخت و ساز یک کار سخت می باشد که افراد در حین انجام آگ باید به تمامی نکات دقت کنند. اگر کوچکترین مشکلی در روند ساخت و ساز به وجود آید، می تواند جان انسان های زیادی را به خطر اندازد. پس استحکام در انواع بنا ها از اهمیت بسیار زیادی برخوردار می باشد.
عدم تطابق کاربری ساختمان با پروانه آن
افراد باید بتوانند به تمامی قوانین موجود تسلط داشته تا در حین ساخت و ساز به آن ها دقت کنند و از به وجود آمدن تخلفات متعدد در ساختمان خود جلوگیری به عمل آورند. بسیاری از ساختمان ها هستند که در حین ساخت و ساز به این موارد توجه نمی کنند و ممکن است با خطر تخریب نیز مواجه شوند. پس بهتر است به تمام این موارد و مقررات دقت کنید تا پایان کار مشمول پرداخت جریمه های سنگین نشوید. وجود یک مهندس ناظر می تواند کار افراد را بسیار راحت کند. مهندس ناظر می تواند تمام این موارد را بررسی کرده و در پایان گزارش های دقیقی به شهرداری ارائه دهند. در صورت داشتن مغایرت در گزارش های اعلام شده، مهندس یک فرد خاطی شناخته می شود و جریمه برای او در نظر گرفته می شود.
مطالب بیشتر:
بررسی انواع فضای ابری و تفاوت های آنها
بیان کاربرد کد رهگیری املاک
انواع اسکلت ساختمان و کاربردهای آنها
ویژگی های یک مشاور املاک موفق
آنچه باید در مورد مسکن ملی بدانیم
شرح روش صحیح در انتخاب و استخدام مشاور املاک
طرح مسکن جوانان؛ راهی به سوی خانه دار شدن
ارائه نکات اساسی درباره خرید و فروش آپارتمان
نکات مهم و کاربردی جهت اجاره خانه روزانه تهران
بررسی نحوه پرداخت پول در معاملات مسکن
بررسی جزئیات مربوط به عدم پرداخت شارژ ساختمان
نکات مهم و کاربردی جهت اجاره سفره خانه لوکس
چند نکته اساسی برای پیدا کردن آپارتمان اجاره ای مناسب