مراحل تبدیل سند دفترچه ای به تک برگ

بررسی مراحل تبدیل سند دفترچه ای به تک برگ و مزایای آن
تبدیل سند دفترچه ای به تک برگ یکی از راه های موثر در کاهش جرائم مرتبط با جعل سند می باشد. به کمک اسناد تک برگ، بسیاری از مشکلات مربوط به سند های دفترچه ای رفع شده است. تعویض سند های قدیمی با تک برگ باعث تسریع مراتب اداری مرتبط با نقل و انتقالات اسناد می شود. اسناد تک برگ به صورت الکترونیکی ثبت می شوند و در هنگام صدور سند تمامی اطلاعات مربوط به آن، به صورت دقیق و کامل در سیستم ثبت می گردد. این امر خود از بروز بسیاری از مشکلات رایج در معاملات سند های منگوله دار جلوگیری می کند. مطابق قانون کشور، تمامی املاکی که از سال ۱۳۹۰ تا کنون مورد نقل و انتقال قرار گرفته اند باید سند تک برگ داشته باشند. زیرا دیگر امکان نقل و انتقال املاک با سند دفترچه ای وجود ندارد. بنابراین بسیار ضروری است که با مراحل تبدیل سند دفترچه ای به سند تک برگ و شرایط آن به خوبی آشنا شوید.
سند تک برگ
سند چیست ؟
بر اساس ماده ۱۲۸۴ قانون مدنی جمهوری اسلامی ایران، هرگونه نوشته ای که در محکمه قضایی برای صاحب دعوی قابل استناد باشد و افراد با استفاده از آن بتوانند حقانیت مالکیت خود را در مورد اموال و یا املاک ثابت کنند، به طور کلی سند نامیده می شود. بر همین اساس در ماده ۱۲۸۶ قانون مدنی، سند ها در ۴ گروه کلی دسته بندی می شوند : عادی، رسمی، لازم الاجرا و در حکم لازم الاجرا
در دسته بندی انواع سند، اسناد رسمی به تمامی سند هایی اطلاق می شود که در اداره ثبت اسناد و املاک کشور، مطابق با موازین قانونی تنظیم شده اند. به اسنادی که خارج از مقررات تعیین شده برای اسناد رسمی ایجاد شده اند، سند عادی گفته می شود. اسناد عادی از نظر اعتبار و مراحل ثبت با یکدیگر متفاوت هستند. بر این اساس اسناد رسمی در دسته ادله های قانونی و مهم قرار می گیرند. این اسناد قابل ارائه در دادگاه هستند و نقش بسیار کلیدی در اثبات ادعای طرفین در دادگاه ها دارند.
سند دفترچه ای نیز نوعی سند رسمی به حساب می آید. این اسناد از سوی سازمان اسناد و املاک کشور صادر می شوند. این نوع سند ها نیز همانند دیگر اسناد رسمی دارای اعتبار قانونی هستند و در دادگاه ها قابل استناد می باشند.
نمونه سند دفترچه ای
انواع سند
پیش از پرداختن به پروسه تبدیل سند دفترچه ای به تک برگ، لازم است در ابتدا با انواع سند و ویژگی های هرکدام آشنا شوید. همانطور که می دانید اسناد به سه صورت دفترچه ای ( منگوله دار )، تک برگ و مشاع به کار برده می شوند.
بررسی سند دفترچه ای
سند دفترچه ای که با نام سند منگوله دار نیز شناخته می شود، یک دفترچه معتبر و قانونی است که تا قبل از تصویب سند تک برگ، توسط سازمان ثبت اسناد و املاک صادر می شود. مهمترین ویژگی سند های دفترچه ای، داشتن منگوله یا پلمپ سربی می باشد. زیرا تمام ارزش یک سند منگوله دار به پلمپ سربی آن بستگی دارد. چنانچه سند دفترچه ای فاقد این پلمپ باشد، از لحاظ قانونی هیچ اثر و اعتباری ندارد. برای تمامی املاک، حتی املاک مشاع، از زمان تاسیس تنها یک سند منگوله ای صادر می شود. این سند در هر انتقال و یا معامله ای به صاحب جدید ارائه می گردد. به همین منظور تمامی نقل و انتقالات مربوط به اموال و یا املاک درج شده در سند منگوله ای به صورت دست نویس در اوراق آن ثبت می گردد.
ثبت اطلاعات مالک به صورت دست نویس
بررسی سند تک برگ
سند تک برگ یک برگه خاص با شکل منحصر به فرد است که مطابق قانون از سال ۱۳۹۰ به بعد، برای املاک و اموالی که دارای سند رسمی هستند، صادر می شود. اسناد تک برگ را می توان جایگزین سند های دفترچه ای معرفی کرد که در دهه اخیر از سوی سازمان ثبت اسناد و املاک صادر می شود. بر همین اساس ارزش و اعتبار قانونی سند های تک برگ مانند سند های دفترچه ای می باشد. با این تفاوت که امنیت این اسناد بسیار بالاتر از سند های منگوله دار می باشد. اسناد تک برگ بر خلاف نوع دفترچه ای، فاقد پلمب یا همان منگوله سربی می باشد و در هر نقل و انتقال و یا معامله ای سند تک برگ جدید ایجاد می گردد. البته در امر تنها در صورتی انجام می گیرد که سند قبلی به مالک جدید تحویل داده شود. پس از تحویل سند، مالک جدید برای تعویض و تغییر سند به نام خریدار، باید سند قدیمی را به اداره ثبت تحویل دهد.
نمونه سند تک برگ
از مهمترین ویژگی های سند تک برگ می توان به نقشه کاداستر اشاره کرد. در قسمت پایینی این گونه اسناد، نقشه محل و موقعیت املاک درج می شود. به این ترتیب موقعیت دقیق ملک در کمترین زمان شناسایی و تعیین می گردد.
تبدیل سند منگوله دار ( دفترچه ای ) به تک برگ
دلایلی مختلفی برای تبدیل سند دفترچه ای به تک برگ وجود دارد. چنانچه شما بنا به هر دلیلی مایل به تغییر سند منگوله دار هستید، در ابتدا باید از سازمان ثبت املاک کشور، استعلام سند را بگیرید. دفاتر ثبت اسناد برای جلوگیری از بروز هرگونه تخلف و یا کلاهبرداری پیش از تغییر سند و یا انتقال آن، فهرستی از استعلام ها را بررسی می کنند. اولین و مهمترین استعلام مربوط به سند است. این استعلام به صورت سیستمی می باشد و برای این کار ۲ روز زمان نیاز است تا مشخص شود که سند در گرو جایی نیست و یا به شخص دیگری فروخته نشده است.
نحوه تبدیل سند
مطابق قانون درخواست صدور سند تک برگ دو حالت دارد :
- تعویض سند دفترچه ای با سند تک برگ ( برای این کار باید به اداره ثبت اسناد رسمی مراجعه شود )
- انتقال مالکیت یعنی تهیه سند تک برگ برای مالک جدید ملک ( برای این کار باید به دفتر ثبت اسناد مراجعه کرد )
به طور کلی برای صدور سند تک برگ باید متقاضی مراحل زیر را طی کند :
- مراجعه به دفتر اسناد و پر کردن فرم درخواست
- استعلام سند از سازمان ثبت اسناد
- گرفتن گواهی پایان کار ( برای گرفتن گواهی تسویه حساب با شهرداری ضروری می باشد )
- انتقال دادن سند در دفتر اسناد
- مراجعه به اداره ثبت اسناد و ارائه سند قدیمی ملک
- ارائه مدارک لازم برای انتقال سند و پرداخت هزینه مربوط به انتقال
- مراجعه به پست
مدارک مورد نیاز برای انتقال سند
- مدرک شناسایی طرفین به همراه کپی مدارک ( حضور طرفین الزامی است )
- قبض تلفن ملک به همراه کپی قبض ( ارائه این مدرک بسیار ضروری است )
- مدارک مربوط به تسویه حساب از بیمه تامین اجتماعی ( برای ملک های اداری، تجاری و صنعتی )
- مدارک مربوط به استعلام سند
- کروکی ملک
- اصل سند قبلی ملک
ضرورت تبدیل سند دفترچه ای به تک برگ
مطابق قانون مدنی تبدیل سند دفترچه ای به تک برگ تنها برای نقل و انتقالات سال ۱۳۹۰ به بعد ضروری می باشد. سایر ملک ها با سند خود قابل انتقال هستند. املاکی که با اسناد تک برگ خریداری شده اند نیازی به تعویض سند ندارند. سند منگوله دار معاملاتی که قبل از این تاریخ ثبت شده اند، همچنان دارای اعتبار قانونی می باشد. با این وجود برای امنیت بیشتر و ثبت دقیق اطلاعات ملک، بهتر است مالک نسبت به تعویض سند اقدام کند.
مقایسه اسناد
پروسه تبدیل سند دفترچه ای به تک برگ
در این بخش مراحل تبدیل سند دفترچه ای به تک برگ به صورت موردی بررسی شده است :
- مراجعه به اداره ثبت اسناد
- پر کردن فرم درخواست برای صدور سند
- پرداخت بدهی شهرداری و دریافت گواهی پایان کار
- برای املاک اداری و تجاری به منظور تعیین کاربری دقیق ملک، دریافت نامه از سوی سازمان نوسازی نیز ضروری است.
- ارائه سند دفترچه ای ( چنانچه سند گم شده باشد و یا به هر دلیلی در دسترس نباشد، پیش از درخواست تغییر سند باید برای گرفتن سند المثنی اقدام شود )
- پرداخت هزینه های مربوطه
- ارائه مدارک مورد نیاز ( که پیش تر به آن ها اشاره شد )
- مراجعه به پست
هزینه تبدیل سند دفترچه ای به تک برگ چقدر است ؟
هزینه تبدیل سند دفترچه ای به تک برگ، ۱۵۰۰۰۰ تومان است. چنانچه سند پیش از انتقال در سازمان ثبت اسناد به طور رسمی ثبت نشده باشد، باید هزینه ای برای ثبت سند پرداخت شود که این مبلغ بر اساس عوامل مختلفی تعیین می شود. همچنین اگر ملکی دارای چندین مالک و یا وارث باشد، برای هر شخص هزینه مربوط به صدور سند تک برگ جداگانه محاسبه می شود. علاوه بر این موارد برای استعلام سند نیز باید مبلغ ۱۰۰۰۰ تومان به دفتر ثبت اسناد پرداخت شود و در پایان هزینه مربوط به پست سند به آدرس مالک نیز باید پرداخت شود.
مدت زمان لازم برای تبدیل سند دفترچه ای به تک برگ چقدر است ؟
معمولا از زمان ثبت درخواست تبدیل سند دفترچه ای به تک برگ و گذراندن مراحل تغییر سند تا ارسال سند جدید، حدود ۵۰ روز طول می کشد. مطابق قانون سند تنها به مالک آن تحویل داده می شود مگر اینکه شخص دیگری به عنوان گیرنده در فرم ثبت شده باشد.
تبدیل سند دفترچه ای به تک برگ چه مزایایی دارد ؟
- مهمترین ویژگی سند تک برگ امنیت بالا آن می باشد. جعل اسناد منگوله دار قدیمی به مراتب راحت تر است و دولت برای امنیت بیشتر، اسناد تک برگی را جایگزین اسناد منگوله دار کرده است.
- اگر ملکی چند صاحب و شریک داشته باشد؛ برای تمامی صاحبان سند تک برگ جداگانه صادر می شود. در این اسناد اطلاعات دقیق مالک درج می شود و به این ترتیب بسیاری از ابهامات میان شرکا از بین می رود و از بروز بسیاری از مشکلات رایج جلوگیری می شود.
مزایای تبدیل سند دفترچه ای به تک برگ
- سند تک برگ به صورت سیستمی ثبت می شود. در نتیجه مشکلاتی مانند ناخوانا بودن اطلاعات و یا مخدوش شدن آن ها، خط خوردگی و… از بین می رود.
- صرفه جویی در مصرف کاغذ سند
- برای صدور سند های منگوله دار تمام فرایند ثبت توسط مالک در اداره ثبت انجام می گیرد؛ اما در مورد سند های تک برگ تمامی کارهای مربوط به پس از معامله در دفتر اسناد با حضور طرفین معامله انجام می شود.
- در سند تک برگ نقشه دقیق ملک مورد معامله و کروکی آن ثبت می شود. به این ترتیب از بروز مشکلاتی مثل تعرض به زمین های مجاور ملک و یا وجود ابهام در مورد متراژ دقیق ملک جلوگیری می شود.
- برخلاف سند دفترچه ای در اسناد تک برگ اطلاعات کاملی در مورد نوع ملک و شرایط آن، نوع کاربری، نوع مالکیت، کد پستی، نشانی دقیق و… ثبت می شود. به کمک این اطلاعات ملک را می توان راحت تر و سریع تر شناسایی کرد.
- چاپ هولوگرام مخصوص برای سند های تک برگ امکان سوءاستفاده و کلاهبرداری سودجویان را تا حد زیادی کاهش می دهد.
کلام آخر و نتیجه گیری
ما در این مطلب به بررسی مراحل تبدیل سند دفترچه ای به تک برگ و دیگر اطلاعات مربوط به آن پرداختیم. همانطور که ملاحظه می کنید، اسناد تک برگ مزایای بسیاری دارند. حدود یک قرن است که در کشور ما قانون مربوط به سند دار شدن اموال و املاک تصویب شده است. از آن زمان تا کنون قانون گذار همواره تلاش کرده است تا تنظیم صدور سند به گونه ای انجام شود که احتمال جعل و کلاهبرداری کاهش پیدا کند. تنظیم سند تک برگ یکی از اقدامات مفید دولت در دهه اخیر ارائه سند تک برگ به جای اسناد منگوله دار می باشد. اسن اسناد ضریب امنیت بالاتری دارند و از آنجایی که تمامی اطلاعات درج شده در آن به صورت سیستمی نیز ثبت می شود، امکان خطا در نقل انتقالات کاهش می یابد.
پیگیری سند تک برگ راحت تر از اسناد منگوله دار می باشد. ثبت سیستمی امکان پیگیری اسناد مالکیت تک برگ را بسیار ساده کرده است. برای این کار تنها کافی است که کد رهگیری که در زمان تحویل مدارک دریافت کرده اید را در سامانه رهگیری مدارک ارسال شده برای صدور اسناد وارد کنید. به این ترتیب می توانید از وضعیت سند آگاه شوید.
مطالب بیشتر:
روش های بررسی شباهت مشاور املاک و پزشکی
مالیات بر درآمد اجاره چیست و به چه اشخاصی تعلق می گیرد؟
نکات مهم و کاربردی که هنگام اجاره سوئیت باید رعایت شوند
از سامانه اطلاعات بازار املاک ایران (سابا) چه می دانید؟
چگونگی نحوه تبدیل سند وکالتی به قطعی
الزام بیمه منازل مسکونی برای تمامی ساکنین آپارتمان ها
معیارهای شناسایی بهترین سازنده تهران
با اجاره آپارتمان مبله در تهران، سفری رویایی را تجربه کنید
بررسی جزئیات مربوط به عدم پرداخت شارژ ساختمان
آنچه باید در مورد مسکن ملی بدانیم
توضیح درباره نکاتی که در طراحی مجتمع های مسکونی باید رعایت شود.
معیارهای شناسایی بهترین سازنده تهران
طرح مسکن جوانان؛ راهی به سوی خانه دار شدن
نقش صندوق سرمایه گذاری در املاک
معرفی خانه پیش ساخته و مزایا و معایب