دکوراسیون منزل چیست و شامل چه قوانین و اصولی می شود

دکوراسیون منزل به معنای ایجاد توازن و هماهنگی بین تمامی تجهیزات و اکسسوری های موجود در فضاست. ضمن آنکه تجهیزات استفاده شده باید به گونه ای انتخاب و چیده شوند که نهایت استفاده از فضا برده شود.
به طور کلی هدف دکوراسیون داخلی این است که ضمن افزایش جلوه بصری، کاربر بتواند از فضا استفاده مفید تری ببرد.
اما برای آنکه بتوان این هدف را میسر ساخت بایستی به قوانین و اصول این هنر تسلط داشته باشیم. بله همانطور که گفتیم علم دکوراسیون به عنوان یک هنر شناخته می شود. برخلاف تصور عموم مردم دیزاین داخلی مسئله ای فراتر از جابجایی و چیدمان وسایل است. اگر شما هم تمایل دارید تا دکوراسیون خانه خود را تغییر دهید بهتر است پیش از اقدام، اطلاعات خود را در این زمینه بالا ببرید. با این کار از هزینه های اضافه و دوباره کاری پیشگیری خواهید کرد.
هدفتان را از تغییر دکوراسیون منزل مشخص کنید
در مبحث تغییر دکوراسیون احتمالاً با حجم زیادی از اطلاعات، ایده ها و سبک ها مواجه خواهید شد. این موضوع موجب سردرگم شدن شما می شود. برای آنکه بتوانید مسیر مشخصی را برای خود تعیین کنید تا بر اساس آن گام بردارید؛ پیش از هر انتخاب و تصمیمی هدف تان را از انجام این عملیات مشخص کنید.
با طرح چند سوال ساده این موضوع روشن خواهد شد. آیا این پروسه را تنها به منظور تنوع انجام می دهید؟ آیا احساس می کنید نهایت استفاده از مساحت خانه برده نشده و بعضی بخش ها بلا استفاده مانده اند؟ از نوع تجهیزات و اکسسوری های خود راضی نیستید؟
وقتی این پرسش ها را از خود بپرسید و به آنها پاسخ دهید متوجه خواهید شد که تغییر دکوراسیون باید به چه منظوری انجام شود. اگر تنها به جهت تنوع و ایجاد روحیه بیشتر این کار را انجام می دهید این تغییرات معطوف به مسائل ظاهری و سطحی خواهند شد. یعنی نهایتاً با تغییر کاغذ دیواری و اثاثیه مسئله حل می شود.
اما اگر احساس می کنید فضای خانه به شکل بهینه طراحی نشده و فضای پرت دیده می شود یعنی باید از یک دیزاینر کمک بگیرید. چرا که نیاز به طراحی مجدد پلان دارید.
اصول و ملزومات دکوراسیون منزل
پس از آنکه هدفتان را از تغییر دکوراسیون منزل مشخص کردید می توانید برای انجام این عملیات از اصول ارائه شده در ادامه کمک بگیرید. به طور کلی هر نوع دکوراسیونی شامل یک یا چند مورد از حالات زیر می شود:
۱_ تناسب و توازن
هنگامی که قرار است اصل تناسب را رعایت کنید یعنی سعی دارید تا به قیاس دو فاکتور یا مسئله بپردازید. حال ممکن است این دو مربوط به مباحثی مثل سایز، رنگ، متریال و یا سبک دیزاین باشند. تناسب موجب مرتبط شدن چند فاکتور با یکدیگر می شود. این موضوع از این نظر حائز اهمیت است که موجب هماهنگی بین تمامی اندازه ها و استانداردها در تجهیزات و اثاثیه می گردد. صندلی ها، مبلمان، ارتفاع سقف، سایز پنجره و … همگی باید از لحاظ سایزی متناسب با هم باشند. به طور مثال خانه هایی که واجد سقف های بلند هستند می توانند از مبلمان هایی با ارتفاع های بیشتر بهره بگیرند.
۲_ تعادل در دکوراسیون
هنگامی که وارد یک خانه می شوید و با مشاهده دیزاین آن احساس می کنید که بین تمامی اثاثیه و وسایل توازن و نظم خاصی برقرار است یعنی میزبان توانسته به خوبی تعادل را رعایت کند. به طور کلی این حالت به دو شکل “متقارن” و “غیرمتقارن” استفاده می شود.
۲.۱_ تعادل متقارن
این تقارن خود به دو نوع “محوری” و “شعاعی” تقسیم می شود. چنانچه در حین دیزاین، اثاثیه و اکسسوری ها را به شکلی بچینید که به نوعی حول یک خط متقارن قرار دارند یعنی حالت محوری را پیاده کرده اید.
اما چنانچه وسایل حول یک نقطه مرکزی باشند به آن شعاعی گفته خواهد شد. ( مثل اشعه های خورشید)
۲.۲ تعادل نامتقارن
در تعادل نامتقارن شاید در نگاه اول نظمی به چشم نیاید اما با دقت بیشتر می توانید یک ریتم خاص را بین المان ها پیدا کنید. در حقیقت بی نظمی ها همانند یک الگو یا طرح استفاده می شوند و شما متوجه توالی آنها خواهید شد. حال ممکن است این بی نظمی در طرح و یا رنگ صورت پذیرد.
۳_ تکرار یک توالی
هنگامی که المان ها به شکل ریتم دار استفاده شوند یعنی این اصل رعایت شده است. توالی می تواند در رنگ، بافت و یا طرح استفاده شود. به طور مثال هنگامی که شما به اکسسوری های موجود در فضا توجه می کنید متوجه تکرار یک ریتم مشخص می شوید و چشمان شما الگوی در نظر گرفته شده را خواهد دید. البته می توانید این توالی را در تکرار اشکال کاغذ دیواری و یا کفپوش ها نیز نشان دهید.
۴_ هماهنگی
منظور از هماهنگی در دکوراسیون منزل این است که کلیه فاکتور های موجود در فضا را به شکل متوازن و هماهنگ با یکدیگر در نظر بگیرید. به طور مثال هنگامی که سبک مینیمال را انتخاب می کنید باید بدانید که طیف رنگی استفاده شده شامل رنگ های خنثی می شود. لذا نیاز است تا تمامی المان ها را بر این اساس خریداری کنید. شاید هم ترجیح دهید تا هماهنگی را در متریال استفاده شده نشان دهید. بدین منظور میتوانید از انواع جنس ها مثل چوب، فلز و یا سنگ کمک بگیرید.
۵_ تضاد
در این حالت نیز میتوانید از دو موضوع یا المان متضاد با هم استفاده کنید. تضاد را می توان در سایز، رنگ و طرح المان ها اجرا نمود. مثلا از شمعدانی هایی با دو سایز کوچک و بزرگ کمک بگیرید یا می توانید کاغذ دیواری را تیره و روشن انتخاب کنید. همچنین می توانید مبلمان را به اشکال مستطیل و آینه را به فرم دایره انتخاب کنید.
۶_ یکپارچگی در دیزاین
در نهایت به اصل مهمی به نام یکپارچگی یا وحدت می رسیم. این اصل در دکوراسیون بر این موضوع تاکید دارد که: “مهم نیست کدام یک از سبک ها را پیاده کنید؛ در نهایت تمامی اجزا باید به شکل هماهنگ و یکپارچه با یکدیگر دیده شوند”.
هنگامی که این اصل رعایت نشود پس از پا گذاشتن به درون خانه احساس میکنید که بخش های مختلف خانه به شکل غیر استانداری از یکدیگر جدا دیده می شوند و یکپارچگی به چشم نمی آید.
انواع سبک های مورد استفاده در دکوراسیون منزل
پس از آشنایی با انواع اصول و ضوابط طراحی دکوراسیون منزل حال نوبت سبک های مورد استفاده رسیده است. پارامتر های متعددی می توانند در زمان انتخاب سبک تاثیر گذار باشند. البته فاکتورهایی چون مساحت خانه، چینش فضاهای مختلف (پذیرایی، سرویس های بهداشتی، اتاق خواب)، مدل پنجره ها و … همگی در این موضوع تاثیر گذارند.
۱_ سبک مدرن
تمرکز این سبک در به کارگیری المان هایی است که از لحاظ بصری استایل و شمایل منظم و اتو کشیده دارند. اغلب در این نوع دیزاین از متریال هایی چون استیل و یا شیشه بهره می گیرند. توجه این سبک بر ساده و مینیمال بودن تجهیزات منزل است. اما ضمن ساده بودن می توانید همه چیز را به شکل خطوطی متقارن و صاف ببینید.
۲_ سبک مینیمال
یکی از سبک های محبوب در دنیای دکوراسیون می باشد. شاخصه بارز آن ساده بودن و دوری از حضور تجهیزات غیر ضروری است. طیف های رنگی استفاده شده بیشتر شامل رنگ های روشن مثل خاکستری، دودی و بژ می شود.
۳_ سبک صنعتی
برگرفته از استایل های قرن هفده و هجده میلادی اروپا می باشد. از مشخصات کلیدی این مدل دیزاین می توان به استفاده از متریالی مثل چوب و آجر اشاره کرد. هنگامی که پا به چنین فضایی میگذارید احساس صنعتی و رسمی بودن به شما دست می دهد. همچنین استفاده از مبلمان چرمی و نورپردازی های خاص این سبک را بسیار متفاوت کرده است.
۴_ سبک سنتی غربی
کلیه اثاثیه و وسایل استفاده شده در این سبک به شکل اشرافی و تجملاتی دیزاین شده اند. استفاده از رنگ های زنده و پررنگ به وضوح در چنین خانه هایی به چشم می آید. در این سبک خبری از تجهیزات مینیمال و یا ساده نیست و همه چیز به شکل شلوغ و پر زرق و برق دیده می شود.
۵_ سبک بوهمیان
در سال های اخیر شاهد استفاده بیشتر از این سبک در خانه های امروزی بوده ایم. شاید دلیل این است که این دکوراسیون به قانون خاصی پایبند نیست. شما می توانید بر اساس سلایق و تمایلات خود از المان های طبیعی، چوبی و یا دست ساز استفاده کنید.
۶_ سبک روستیک
هنگامی که در دکوراسیون خانه از عناصر طبیعی استفاده شود یعنی سبک انتخابی روستیک بوده است. بیشتر از متریالی چون سنگ و یا چوب به جای فلز و شیشه استفاده می شود.
۷_ مدل هالیوودی
تمرکز این دکوراسیون بر روی بکارگیری اکسسوری های مدرن و جذاب است. در حقیقت شما در همان نگاه اول نیز نظرتان به وسایل آنتیک جلب خواهد شد. اغلب هم از رنگ های زنده و تیره در این سبک استفاده می شود.
۸_ مدل نئوکلاسیک
از آنجایی که اغلب آپارتمان ها متراژ محدودی دارند و در این سبک نیز از رنگ های خنثی و روشن استفاده می شود لذا اغلب افراد تمایل دارند تا این سبک را برای خانه خود برگزینند. این فضا می تواند تداعی کننده محیطی آرام و به دور از تشویش باشد چرا که رنگ های استفاده شده نیز آرامش بخش هستند.
مطالب بیشتر:
مجموعه ورزشی انقلاب تهران چه امکاناتی دارد؟
آشنایی کامل و جامع با سبک دکوراسیون داخلی اسکاندیناوی
آشنایی با اصول و ویژگی های مهم سبک دکوراسیون مدیترانه ای
اصول مهم و کاربردی در طراحی و دکوراسیون سوپرمارکت
دکوراسیون حمام و دستشویی و اهمیت آن
نکات مهم، کاربردی و کلیدی دکوراسیون فروشگاه پوشاک
آشنای با قوانین و قواعد مهم برای سند زدن خانه
آشنایی با سبک دکوراسیون صنعتی و مهمترین ویژگی های آن
نکات و اصول مهم در طراحی دکوراسیون داخلی خانه
نکات مهم و کاربردی در دکوراسیون کافی شاپ
طراحی حمام و سرویس بهداشتی به شیوه ای خاص و منحصربفرد
آشنایی بیشتر با طراحی داخلی خانه به سبک دکوراسیون روستیک
معرفی گیاهان آپارتمانی و نحوه نگهداری از آنها
از تاسیسات ساختمان، انواع و چگونگی انجام آن چه می دانید
قوانین و امور حقوقی فروش و یا خرید خانه وکالتی
ملاصدرا، خیابانی نو در اراضی قدیمی ونک
نکات مهم و کاربردی در طراحی و دکوراسیون اتاق پذیرایی
اصول مهم و کاربردی در طراحی و دکوراسیون سوپرمارکت