بررسی اجمالی سامانه ثبت قرارداد اجاره

مقدمه ای برای سامانه ثبت قرارداد اجاره:
امروزه به دلیل پیشرفت در زمینه ی علم و فناوری، تکنولوژی های جدید این امکان را به وجود آورده اند تا انجام تمامی کارها با دقت و اصول بیشتری صورت بگیرد. یکی از مواردی که تحت تاثیر فناوری های مدرن و پیشرفته قرار گرفته شده است، نحوه ی ثبت معاملات ملکی می باشد. به این صورت که، در زمان های گذشته تمامی معاملات به صورت دستی در دفاتر مشاوره املاک انجام می شد. ولی امروزه به صورت اینترنتی و از طریق سامانه ثبت قرارداد اجاره صورت می گیرد. این موضوع موجب شده است تا هم مستاجر و هم موجر بتوانند با استفاده از ثبت قرارداد اجاره و دریافت کد رهگیری، از صحت معامله ی انجام شده ی خود، مطلع شوند.
کد رهگیری املاک برای امنیت بخشیدن به معاملات ملکی به دلیل نداشتن اعتبار کافی قراردادها و اجاره نامه های دست نویس در معاملات ملکی، بخشنامه ای در سال 1387 برای اصناف و بازرگانان صادر شد. طی این بخشنامه ی دولت، همه ی مشاورین املاک مستلزم ثبت همه ی معامله های ملکی خود اعم از ثبت قراردادهای رهن و اجاره و خرید و فروش را در سامانه ی ثبت قرارداد اجاره می باشند. طی این سامانه، افراد می توانند از طریق کد ملی و کد رهگیری به راحتی اقدام به استعلام بدهی به شهرداری و یا بانکی مربوط به ملک خود را مشاهده نمایند.
سامانه ثبت قرارداد اجاره
سامانه ثبت قرارداد اجاره:
در زمان های گذشته، قرارداد رهن و اجاره ی ملک به صورت دست نوشته به وسیله ی املاکی تنظیم می شد. این موضوع موجب ایجاد برخی مشکلاتی مانند اجاره ی یک ملک به چندین نفر می شد. ولی با گسترش علم و فناوری و با راه اندازی سیستم کد رهگیری، انجام معاملات تغییر پیدا کرد. به این صورت که به هر کدام از معاملات یک کد رهگیری تعلق گرفت. هر کدام از طرفین معامله با استفاده از این کد رهگیری توانستند تا از صحت معامله ی صورت گرفته نهایت اطمینان را داشته و اقدام به استعلام آن نمایند.
در واقع امروزه به هر کدام از معاملات ملکی، یک کد رهگیری اختصاصی تعلق گرفته می شود که تمامی مشخصات قراردادهای منعقد شده، در آن سامانه ثبت می شود. از این رو طرفین به راحتی می توانند به بخش استعلام سامانه ی ثبت قرارداد اجاره مراجعه کرده و با وارد کردن کد رهگیری و کد ملی خود، مشخصات اجاره نامه را مشاهده کنند. در این صورت می توانند از صحت معامله ی خود نهایت اطمینان را کسب نمایند.
بررسی سامانه ثبت قرارداد اجاره
سامانه ثبت قرارداد اجاره موجب چه چیزی می شود؟
سامانه ثبت قرارداد اجاره، موجب دریافت کد رهگیری رایگان شده است. به این صورت که هم موجر و هم مستاجر می تواند با ثبت نام رایگان در این سامانه هم اقدام به ثبت قرارداد اجاره نموده و هم کد رهگیری را به صورت رایگان دریافت کنند. سامانه ثبت قرارداد اجاره یکی از سامانه هایی می باشد که در چندین سال اخیر به وسیله ی دولت راه اندازی شده است. از این رو تمامی بنگاهی ها و املاکی ها می توانند تمامی قراردادهای منعقد شده ی خود را به وسیله ی سامانه ی ثبت قرارداد اجاره، ثبت کرده و کد رهگیری را اخذ نمایند. اخذ کد رهگیری دارای مزیت های بسیار زیادی می باشد. از این رو، قانون جهش تولید مسکن برای نظارت بر بازار مسکن، تاکید بسیار زیادی جهت اخذ کد رهگیری قرارداد اجاره دارد.
دلایل ضرورت اخذ کد رهگیری ثبت قرارداد اجاره برای هر کدام از طرفین معامله:
دلایل و علت های مختلف و گوناگونی برای دریافت کد رهگیری ثبت قرارداد اجاره وجود دارند. از جمله ی آن ها می توان به شماره سریالی اشاره کرد که در زمان ثبت مشخصات ملکی در سامانه ثبت قرارداد اجاره جهت دریافت کد رهگیری به دست می آید، اشاره کرد. دریافت این کد موجب جلوگیری از مشکلات زیادی می شود. به این صورت که، در بیشتر معاملات ملکی، فرد تمامی سرمایه و پس انداز چندین و چند ساله ی خود را ممکن است برای خرید ملک سرمایه گذاری کند.
در صورتی که ملک دچار مشکلی بود، این امر موجب نابودی تمامی سرمایه ی آن فرد خواهد شد. معامله ای که بر روی یک ملک می شود، اگر در همان موقع کد رهگیری دریافت شود، در زمان تغییر قیمت بازار، فروشنده نمی تواند درخواست دریافت مبلغ بیشتری را کند. دلیل این موضوع به خاطر این است که با دریافت کد رهگیری، معامله ی املاک با همان قیمت و تاریخ و بدون تغییر ثبت خواهد شد. مستاجرینی که قصد استفاده و بهره مند شدن از وام ودیعه ی مسکن را دارند، باید حتما نسبت به دریافت کد رهگیری اقدام نمایند. در این صورت می توانند اقدام به درخواست استفاده از تسهیلات وام ودیعه ی مسکن نمایند.
نکات مهم در خصوص ثبت قرارداد اجاره با کد رهگیری:
سامانه ثبت قرارداد اجاره با ارائه ی کد رهگیری آنلاین موجب می شود تا از بروز انواع کلاهبرداری های ملکی پیشگیری به عمل بیاید. یکی از موضوعات مهمی که در خصوص ثبت قرارداد با کد رهگیری وجود دارد، این است که قرارداد یا به اصطلاح اجاره نامه ی به دو صورت رسمی و عادی است. اسناد رسمی در دفترهای ثبت اسناد یا محضرخانه تنظیم می شوند ولی اسناد عادی را می توان در آژانس های املاک هم تنظیم کرد. از آن جایی که در گذشته در آژانس های املاک هیچ گونه اطلاعاتی از اسناد رسمی برای قراردادهای عادی در سامانه های دولتی ثبت نمی شد، مسئله ی اخذ کد رهگیری مطرح شد. به همین دلیل اخذ کد رهگیری برای ثبت اسناد و قراردادهای عادی که در آژانس های املاک تنظیم می شوند، ضروری و مهم می باشند.
در همین راستا، ذکر این موضوع از این قاعده مستثنی نمی باشد که کد رهگیری برای اجاره نامه های رسمی که در دفاتر اسناد تنظیم می شوند، نیازی نبوده و صادر نمی شود. امروزه اصطلاح اجاره نامه های رسمی که دارای کد رهگیری هستند، به این خاطر در میان مردم رایج شده است که با دریافت کد رهگیری، اجاره نامه ی آن ها به صورت رسمی در سامانه های دولتی ثبت می شوند.
مزایای سامانه ثبت قرارداد اجاره
مزیت های دریافت کد رهگیری قرارداد:
اخذ کد رهگیری توسط سامانه ثبت قرارداد اجاره دارای مزایا و کاربردهای بسیار زیادی می باشد. از جمله مزایا و کاربردهای دریافت کد رهگیری املاک می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- اولین مزیت اخذ کد رهگیری اجاره این است که با دریافت آن از طریق سامانه ثبت قرارداد اجاره، می توان از هر نوع معامله ی دیگر بر روی ملک شما جلوگیری به عمل می آورد. در صورتی که هنگام یک معامله و اخذ قرارداد، مشخصات ملک و مشخصات خود معامله را در سامانه ثبت کرده و کد رهگیری دریافت کنید، موجب می شوید تا خرید و فروش آن ملک به اصطلاح قفل شود. در این صورت هیچ گونه معامله ای بر روی آن ملک انجام نخواهد شد. این موضوع موجب می شود تا از کلاهبرداری های ملکی پیشگیری به عمل بیاید.
- دومین مزیت اخذ کد رهگیری قرارداد از طریق سامانه ثبت قرارداد اجاره، کسب اطلاعات مورد نیاز از طرح ها و برنامه های شهرداری است. از آن جایی که برخی از طرح های شهرداری شامل تخریب و تخلیه ی ملک می باشند، با دریافت کد رهگیری می توان از طرح ها و برنامه های شهرداری که مشمول ملک مورد نظر شما هستند، اطلاعات مورد نیاز را دریافت کنید.
- سومین مزیت اخذ کد رهگیری از طریق سامانه ثبت قرارداد اجاره، استعلام وضعیت رهنی سند ملک است. به این صورت که، در برخی اوقات ممکن است صاحب ملک، به خاطر دریافت تسهیلات بانکی از سوی بانک ها، سند ملک را به عنوان وثیقه بگذارد. سندی که به وثیقه گذاشته می شود، تا زمانی که صاحب سند بدهی خود را تسویه نکند و طلب خودش را صاف نکند، سند آزاد نخواهد شد.
- چهارمین مزیت دریافت کد رهگیری از سامانه ثبت قرارداد اجاره، استعلام وجود سند است. ممکن است صاحب ملک سند خود را در جایی به وثیقه بگذارد که با دریافت کد رهگیری از سامانه ثبت قرارداد اجاره می توان از این موضوع اطلاعات مورد نظر را دریافت کرد.
- پنجمین مزیت دریافت کد رهگیری از سامانه ثبت قرارداد اجاره، افزایش اعتبار آن است. به صورت کلی قراردادهایی که در دفاتر اسناد رسمی تنظیم می شوند، از لحاظ قانونی از اعتبار بیشتری نسبت به اجاره نامه های معمولی برخوردار هستند. اما اخذ کد رهگیری برای اجاره نامه های عادی که موجب افزایش اعتبار آن ها می شود. به این صورت که، این اجاره نامه ها قابلیت پیگیری را در مراجع قضایی دارند. دلیل این موضوع هم به خاطر این است که، در زمان ثبت کد رهگیری در سامانه ثبت قرارداد اجاره، تمامی جزئیات اجاره نامه در سامانه ی مربوطه ثبت می شود. به همین خاطر این نوع اجاره نامه در مراجع قضایی قابلیت پیگیری بیشتری را دارند.
- ششمین مزیت دریافت کد رهگیری از سامانه ثبت قرارداد اجاره، کاهش مراجعه به بنگاه ها می باشد. با ثبت قرارداد در این سامانه دیگر نیازی نیست که موجر و مستاجر برای ثبت قرارداد در سامانه امکلات به بنگاه ها مراجعه نمایند. این افراد با وارد کردن مشخصات خود می توانند به راحتی کد رهگیری قرارداد اجاره ی خود را دریافت نمایند.
- هفتمین مزیت دریافت کد رهگیری از سامانه ثبت قرارداد اجاره، کاهش هزینه ی های موجر و مستاجر می باشد. به این صورت که اخذ کد رهگیری از سامانه ثبت قرارداد اجاره رایگان بوده و نیازی به پرداخت هزینه نمی باشد.
- مکتوب بودن تعهدات طرفین از دیگر مزیت های دریافت کد رهگیری از سامانه ثبت قرارداد اجاره می باشد. این امر به دلیل رسمی بودن و ثبت شدن در سامانه های دولتی موجب کاهش دعاوی ناشی از انکار تعهدات می شود. از این رو ثبت قرارداد اجاره نامه در سامانه برای جلوگیری از بروز چنین مشکلاتی توصیه می شود.
سامانه ثبت قرارداد اجاره برای چه افرادی قابل استفاده می باشد؟
سامانه ثبت قرارداد اجاره برای افرادی که می خواهند اقدام به ثبت قرارداد اجاره ی جدید و یا دریافت کد رهگیری نمایند، ضروری می باشد. ذکر این موضوع در همین راستا بسیار مهم است که، تنها کد رهگیری هایی که بعد از ثبت قرارداد در همین سامانه تنظیم می شوند، قابلیت استعلام گرفتن را دارند. به همین دلیل کد رهگیری هایی که از مشاورین املاک گرفته می شوند، از سامانه ثبت قرارداد اجاره قابل استعلام نبوده و با وارد کردن آن در سامانه، امکان رسیدن به هیچ اطلاعاتی وجود ندارد.
در حال حاضر ثبت قرارداد اجاره، فقط در تنظیم قرارداد های اجاره ای که دارای سند 6 دانگ هستند، امکان پذیراست. تمامی مراحل ایجاد و ثبت قرارداد و دریافت قرارداد در سامانه ثبت قرارداد اجاره کاملا رایگان است. برای ثبت قرارداد در سامانه در ابتدا صاحب ملک اقدام ی کند و سپس مستاجر به این قرارداد اضافه می شود. به این صورت که، مستاجر امکان ثبت قرارداد را به تنهایی ندارد. صاحب ملک برای ایجاد و ثبت قرارداد اجاره نامه باید اقدام به درج برخی مدارکی نماید.
از دیگر دلایل اخذ کد رهگیری از طریق سامانه:
در زمان انجام معامله های ملکی به صورت قولنامه ای اخذ کد رهگیری و کد پیگیری اجاره نامه برای طرفین یکی از ضروریات اصلی به شمار می آید. چون اخذ کد رهگیری و یا کد پیگیری اجاره نامه برای هر دو طرفین معامله، مزیت های بسیار زیادی را به همراه خود خواهد داشت. اخذ کد رهگیری برای همه ی قراردادهای ملکی به خصوص ثبت اجاره نامه، یک امر اجباری و ضروری می باشد. به این صورت که، به هیچ عنوان دریافت این کد برای طرفین اختیاری نبوده و هر کدام از طرفین معامله بایستی برای دریافت آن اقدام نمایند.
دلیل اصلی اخذ کد رهگیری توسط هر دو طرف معامله این است که اخذ کد رهگیری از سامانه ثبت قرارداد اجاره، از جرایم معاملات ملکی جلوگیری به عمل می آورد. همین طور دریافت این کد از سامانه ثبت قرارداد اجاره به طرفین معامله از صحت قولنامه و مشخصات اجاره نامه اطمینان کافی را می بخشد.
مراحل اخذ و دریافت کد رهگیری
پروسه ی دریافت کد رهگیری به صورت چندین مرحله ی پی در پی می باشد. از این رو بایستی تمامی آن مراحل یکی پس از دیگر انجام شود. کد رهگیری یک کد 13 رقمی می باشد که به وسیله ی مشاورین املاک با مراجعه به سامانه ثبت قرارداد اجاره اخذ می شود. پروسه ی دریافت کد رهگیری به صورت زیر می باشد:
نحوه ی ثبت قرارداد در سامانه ثبت قرارداد اجاره نیازمند ورود به سامانه می باشد. برای ثبت قرارداد بایستی از طریق آدرس amlak.mrud.ir وارد سامانه ثبت قرارداد اجاره شد. در ابتدا مشاورین املاک باید گزینه ی ثبت قرارداد اجاره را انتخاب کند. سپس در مرحله ی بعدی مشاورین املاک بایستی مشخصات کامل هر دو طرف معامله ی قرارداد را برای اخذ کد رهگیری به صورت کامل و با دقت در سامانه ثبت نماید. این مشخصات شامل آدرس، کد پستی، مشخصات کامل ملک ، مبلغ قرارداد رهن و اجاره، اطلاعات قبوض و … می باشد.
در زمان ثبت قرارداد در دفاتر مشاورین املاک، طرفین معامله باید این موضوع را در نظر داشته باشند که اصل مدارک شناسایی خود را مانند کارت ملی هوشمند، شناسنامه به همراه داشته باشند. سپس تمامی آن مدارک را در اختیار مشاور املاک قرار دهند. البته مدارک مالکیت ممکن است به صورت سند تک برگ، قولنامه و یا هر گونه سند مرسوم به طرفین معامله ارائه گردد.
سپس بعد از وارد کردن این مشخصات و تایید آن توسط سامانه، نوبت به تکمیل اطلاعات مستاجر می رسد. به این صورت که با وارد کردن تمامی اطلاعات و مشخصات مستاجر اقدام به دریافت کد رهگیری نمود. برای این کار می توان یکی از دو روش را برای تکمیل مشخصات مستاجر انتخاب کرد که به شرح زیر هستند:
- حضور هم زمان موجر و مستاجر
- عدم حضور هم زمان موجر و مستاجر
بعد از طی کردن تمامی مراحل ذکر شده اعم از وارد کردن تمامی مشخصات و تکمیل اطلاعات صاحب ملک، قبوض، تعهدات طرفین و اطلاعات مستاجر، نوبت به امضای قرارداد به وسیله ی صاحب ملک، مستاجر و شاهدین دو طرف می رسد. از این رو در زمان ثبت قرارداد باید هر دو طرف معامله یک شاهد برای ثبت قرارداد اجاره به همراه خود داشته باشند. هر دو شاهد باید دارای مدارک شناسایی باشند.
پس از این که قرارداد اجاره به وسیله ی صاحب ملک و مستاجر و شاهدان آن امضا شد، نوبت به ایجاد قرارداد و اخذ کد رهگیری می رسد. البته در همین راستا، ذکر این موضوع از این قاعده مستثنی نمی باشد که برای وارد کردن امضای قرارداد اجاره هم موجر و هم مستاجر و هم شهود باید در سامانه ثبت قرارداد اجاره احراز هویت شده باشند. بعد از ثبت اطلاعات در سامانه، قرارداد در سه نسخه چاپ می شود. یکی از نسخه ها در اختیار موجر و دیگر در اختیار مستاجر و یک نسخه هم نزد مشاور املاک قرار می گیرد.
در نهایت در سامانه ثبت قرارداد اجاره، بعد از ثبت قرارداد و دریافت کد رهگیری که در بالای صفحه ی قولنامه قرار دارد، یک بارکد دو بعدی مشاهده می شود. این بارکد شامل تمامی مشخصات و اطلاعات معامله ی انجام شده می باشد. به این صورت که، با استفاده از بارکد خوان تمامی این اطلاعات قابل خواندن هستند. این اطلاعات شامل آدرس دقیق ملک، نام و نام خانوادگی موجر و مستاجر، نام مالک و نام مستاجر می باشد.
مطالب بیشتر:
هنگام خرید ملک باید به نکات مهمی توجه کنید
نکات مهم و کاربردی که هنگام اجاره سوئیت باید رعایت شوند
نقش صندوق سرمایه گذاری در املاک
از تاسیسات ساختمان، انواع و چگونگی انجام آن چه می دانید
بررسی نرخ کارمزد مشاورین املاک از جوانب مختلف
آیا خرید آپارتمان مناسب سخت است؟
بررسی شرایط فسخ قرارداد اجاره و فروش
ارائه اطلاعاتی در ارتباط با محاسبه هزینه ساخت مسکن
نکات مهم و کاربردی جهت اجاره خانه روزانه تهران
اهمیت دریافت کد رهگیری املاک
بررسی جزئیات حق مسکن ۱۴۰۲
ارائه اطلاعاتی در ارتباط با محاسبه هزینه ساخت مسکن
نکات مهم و کاربردی جهت اجاره سفره خانه لوکس
بررسی هزینه ساخت مسکن
بررسی شرایط فسخ قرارداد اجاره و فروش
مالیات بر درآمد اجاره چیست و به چه اشخاصی تعلق می گیرد؟
نکات مهم و کاربردی که هنگام اجاره مغازه در تهران باید در نظر گرفته شوند