تهران شناسی

همه آنچه قبل از رفتن به عمارت مسعودیه تهران باید بدانید

همه آنچه قبل از رفتن به عمارت مسعودیه تهران باید بدانید

عمارت مسعودیه تهران یکی از بناهای به جای مانده از دوره قاجار می باشد. در طول عمر این عمارت شاهد اتفاقات زیادی روی این بنا بوده ایم و امروزه به عنوان یکی از اماکن مهم در نظر گرفته می شود که نقش قابل توجهی در حوادث تاریخی داشته است. انقلاب مشروطه یکی از این حوادث تاریخی می باشد که این عمارت شاهد آن بوده است. نزدیکی این عمارت به میدان بهارستان و وجود اختلافات بین ظل السلطان و مظفرالدین شاه عمارت مسعودیه تهران را در طول نهضت مشروطه به پایگاه مشروطه خواهی و مخالفان محمد علی شاه تبدیل کرده است.

 

عمارت مسعودیه تهران

انفجار بمب دست ساز زیر کالسکه محمد علی شاه در مجاورت عمارت مسعودیه تهران حادثه تاریخی مهم دیگر می باشد که در این عمارت رخ داده است. این موضوع باعث شد محمد علی شاه مجلس، خانه ظهیرالدوله و عمارت مسعودیه تهران و دیگر پایگاه های مشروطه خواهی را به توپ و رگبار ببندد. در ادامه نقش و اهمیت تاریخی عمارت و معماری آن را مورد بررسی قرار خواهیم داد.

 

آشنایی با تاریخچه عمارت مسعودیه تهران

عمارت مسعودیه تهران در میدان بهارستان و در دوره قاجار بنا شده است. یکی از فرزندان ناصرالدین شاه به نام مسعود میرزا که به ظل السلطان مشهور می باشد در سال 1295 هجری قمری دستور ساخت باغ این بنا را ارائه داد و در زمینی به مساحت 4000 متر مربع این باغ احداث شد. این باغ به طور کلی حاوی بخش اندرونی و بیرونی، دیوان خانه و دیگر بخش های الحاقی می باشد.

باغ نگارستان، باغ سردار ایروانی، باغ لاله زار و عمارت مسعودیه تهران از مهمترین مکان های احداث شده در دوره ناصری و در بخش شمالی حصار شاه طهماسبی هستند. این عمارت ها همانند دیگر باغ های ایرانی دارای ویژگی های منحصر به فرد هستند. این عمارت ها با استفاده از نقش و نگارهای ایرانی و عناصر معماری ایرانی تزئین شده اند. استاد شعبان معمار باشی معمار هنرمند این اثر تاریخی می باشد که این بنا را با دقت و ظرافت هنرمندانه احداث کرده است. علت نامگذاری این عمارت از اسم آن مشخص است که از نام مسعود میرزا بانی الهام گرفته شده است و به همین دلیل است که به عمارت مسعودیه مشهور شده است.

 

آشنایی با ویژگی های منحصر به فرد عمارت مسعودیه تهران

اندرونی، بیرونی و دیگر بخش ها قسمت های تشکیل دهنده این عمارت هستند. این مجموعه دارای 5 عمارت می باشد از آن جمله می توان به عمارت دیوانخانه، عمارت سردر، عمارت مشیرالدوله، سفره خانه، حوضخانه و عمارت سید جوادی اشاره کرد. در این عمارت ها انواع هنرها به چشم می آیند و جلب توجه می کنند. از جمله این هنرها می توان به کاشی کاری، گچ بری، نقاشی دیواری، خطاطی و تزئینات نفیس یاد کرد. از دیگر ویژگی های منحصر به فرد عمارت مسعودی تهران می توان به تقسیم بندی های فضایی با عملکردهای مختلف اشاره کرد.

 

عمارت مسعودیه بهارستان تهران

 

در این مجموعه 7 کتیبه نیز وجود دارد که وجود آن ها باعث افزایش اعتبار و اهمیت آن شده است. در سردر کالسکه رو یک کتیبه قرار گرفته است، در سردر اصلی دو کتیبه دیگر و در نهایت در هر یک از عمارت های مشیریه و دیوان خانه دو کتیبه نظر بازدیدکنندگان را به سوی خود جلب می کنند.

قسمت های اصلی عمارت مسعودیه تهران عمارت دیوان خانه، عمارت مشیرالدوله، حیاط مشیری، عمارت حیاط خلوت، حیاط خلوت، عمارت سر در کالسکه رو، سفره خانه، حیاط سید جوادی، عمارت سر در پیاده رو و باغ دیوان خانه هستند که بناهای جدیدی نیز در آن وجود دارند.

یکی دیگر از ویژگی های منحصر به فرد عمارت مسعودیه تهران احداث ساختمان های فرهنگی کشور در این عمارت می باشد که از جمله آن ها می توان به نخستین کتابخانه و موزه ملی ایران اشاره کرد که در گوشه ای از عمارت مسعودیه تهران احداث شده اند. در سال 1304 انجمن معارف یکی از اتاق های این عمارت را به عنوان کتابخانه معرفی کرد و بدین شکل بود که نخستین کتابخانه رسمی ایران تشکیل شد و کار خود را به صورت رسمی آغاز کرد. این کتابخانه رکن آغازین و اساسی کتابخانه ملی را تشکیل می دهد.

در سال های بعد یکی از دیگر مکان های فرهنگی کشور در این عمارت پایه گذاری شد و اشیا ارزشمند و عتیقه باستانی که از بخش های مختلف کشور جمع آوری شده بود در یکی از اتاق های این عمارت نگاهداری می شوند این امر باعث پایه گذاری نخستین موزه ایران بود. اشیای گرانبها و ارزشمند و عتیقه های موجود در این موزه که به عنوان نخستین موزه ایران شناخته می شود در سال 1318 به موزه ملی انتقال یافت.

 

کافه عمارت مسعودیه تهران

در سال های 1342 و 1343 خورشیدی در طول عمر خود این عمارت حوادث مختلفی را تجربه کرده است و تا مدتی به عنوان دانشکده افسری مورد استفاده قرار گرفته است و در سال 1345 خورشیدی زمانی که وزارت فرهنگ و هنر از آموزش و پرورش جدا شد این بنا به وزارت آموزش و پرورش سپرده شد و امروزه به عنوان ساختمان نخستین وزارتخانه آموزش و پرورش در ایران مورد استفاده قرار گرفته است.

بر اساس پیشنهاد وزارت آموزش و پرورش و مصوبه هیات وزیران در سال 1376 ساختمان قدیمی وزارت آموزش و پرورش واقع در خیابات اکباتان به سازمان میراث فرهنگی ارائه شد. در سال 1377 نام عمارت مسعودیه تهران در فهرست آثار ملی ایران ثبت گردید.

 

بازدید از عمارت مسعودیه تهران

در صورتی که ساکن کلانشهر تهران نباشید و قصد بازدید از این عمارت تاریخی و باستانی را دارید باید یکی از هتل های تهران واقع در مجاورت این عمارت را رزرو نمایید تا مشکل اقامتی شما به سادگی رفع شود. هتل سعدی، هتل خیام و هتل مهر از مهمترین هتل های واقع در مجاورت عمارت مسعودیه تهران هستند. این عمارت در کلانشهر تهران در خیابان جمهوری واقع شده است. اگر بخواهیم آدرس دقیق این عمارت را بیان کنیم باید بگوییم این عمارت نرسیده به خیابان بهارستان، خیابان ملت و در تقاطع خیابان اکباتان واقع شده است. بازدید از این عمارت از یکشنبه تا جمعه و از ساعت 9 صبح تا 8 شب برای بازدیدکنندگان امکان پذیر می باشد و برای بازدید عموم مردم در این عمارت باز می باشد.

 


بخش های مختلف عمارت مسعودیه تهران

 

دسترسی به عمارت مسعودیه تهران

از آنجا که عمارت مسعودیه تهران در محدوده طرح ترافیکی قرار گرفته است مناسب ترین روش جهت دسترسی به این عمارت استفاده از وسایل نقلیه عمومی می باشد. ایستگاه اتوبوس بهارستان-صفا نزدیکترین ایستگاه اتوبوس به این بنا می باشد، ایستگاه مترو ملت نیز نزدیک ترین ایستگاه مترو به عمارت مسعودیه تهران است.

مبلغ بلیط ورودی به این عمارت بسیار ناچیز است. به طوری که بهای بلیط ورودی عمارت مسعودیه تهران برای هر نفر حدود 5 هزار تومان می باشد.

 

کافه عمارت مسعودیه تهران

پس از گشت زدن در محوطه و چشیدن بوی گل های متنوع در عمارت مسعودیه تهران توصیه می کنیم به کافه مسعودیه رفته و چندین ساعت را آنجا نشسته و با خود خلوت کنید، با این کار می توانید از چیدمان سنتی و محیط زیبا کافه مسعودیه نهایت لذت را ببرید. این کافه که در یکی از کاخ های عمارت مسعودیه تهران ساخته شده است از میز و صندلی های چوبی و رومیزی های گل گلی پر شده است و در سراسر این کافه گلدان های گل داوودی قرار گرفته اند. وجود پنجره های چوبی و شیشه های رنگی کافه باعث ایجاد فضای آرام بخش در این محیط شده است. منوی این کافه دارای تنوع بسیار بالایی می باشد و هر چیزی که بخواهید را می توانید در این کافه پیدا کنید. دمنوش های مختلف نیز در منوی این کافه وجود دارند که شما می توانید آن ها را با قیمتی نسبتا مطلوب سفارش دهید.

در این کافه چای در استکان های شیشه ای کوچک به همراه نعلبکی های گل سرخی به مشتریان ارائه می شود. در این محیط می توانید از ظروف مدرن دور باشید. توصیه می کنیم صبح ها برای خوردن صبحانه که املت خوشمزه به همراه نان تازه می باشد به این کافه بیایید. یکی دیگر از نوشیدنی های مشهور این کافه قهوه ترک می باشد که نیازی به تعریف ندارد و می توانید پس از نشستن پشت پنجره و نوشیدن قهوه عمارت بیرونی کافه را مشاهده کنید و نهایت لذت را از این منظره ببرید. قیمت منوی این کافه بسیار زیاد می باشد اما خب ارزش یک بار تجربه را خواهد داشت. از آنجا که این کافه در اغلب مواقع کاملا شلوغ می باشدتوصیه می کنیم در صورتی که قصد رفتن به این کافه را دارید از قبل برای خود میز رزرو نمایید.

 

تونل زمان واقع در عمارت مسعودیه تهران

پس از رفتن به کافه و دل از عزا درآوردن توصیه می کنیم حتما سری به عکاسخانه واقع در عمارت مسعودیه تهران بزنید. در این عکاسخانه می توانید لباس های قدیمی را پوشیده و برای لحظاتی به دوره قاجار سفر کنید و لحظه های ناب خود را ثبت نمایید. لباس های رنگی سنتی شادی رنگ های به کار رفته در پوشش آن دوران را نشان می دهد. ترکیب رنگ ها در کنار منظره عمارت مسعودیه تهران بازدیدکنندگان را به وجد می آورد.

در عمارت مسعودیه تهران عمارت دیگر به نام نمایشگاه فروش وسایل هنری وجود دارد که وسایلی همچون زیورآلات، لباس، کیف و محصولات دست دوز در این عمارت نگاهداری می شوند.

در حال حاضر این عمارت در دست تعمیر و بازسازی می باشد از این رو تنها می توانید از محیط بیرونی آن بازدید کنید. اگر قصد بازدید از کافه و دیگر مکان های عمارت مسعودیه تهران را دارید توصیه می کنیم ابتدا از تمام شدن بازسازی و باز بودن مکان های دیدنی اطمینان حاصل نمایید.

 

دسترسی به عمارت مسعودیه تهران


جاذبه های گردشگری واقع در مجاورت عمارت مسعودیه تهران

علاوه بر مواردی که در این مقاله به آن ها اشاره شد می توانید بخش های زیر را در عمارت مسعودیه تهران ببینید:

  • ساختمان سه طبقه ساخته شده با استفاده از آجر
  • ساختمان یک طبقه احداث شده با استفاده از آجر
  • ساختمان یک طبقه احداث شده با استفاده از آجر که دارای یک ایوان نیز می باشد.
  • ساختمان احداث شده با استفاده از آجر که در بخش شمالی عمارت سید جوادی ساخته شده است.
  • وجود انبارهای موقت در عمارت مسعودیه تهران یکی دیگر از ویژگی های منحصر به فرد این عمارت می باشد.
  • بناهای جدید یک طبقه نیز اخیرا در عمارت مسعودیه تهران احداث شده است.
  • در بخش شرقی حیاط عمارت مسعودیه بهارستان تهران نیز یک چاپخانه واقع شده است.
  • در بخش جنوب غربی این مجموعه نیز یک ساختمان احداث شده است.

با توجه به این مقاله متوجه شدیم که یکی از مهمترین بناهای تاریخی واقع در تهران عمارت مسعودیه بهارستان تهران می باشد که با ورود به این عمارت می توانید علاوه بر مشاهده محوطه این عمارت و لذت بردن از زیبایی های آن می توانید از فروشگاه و موزه واقع در این عمارت بازدید کرده و غذاهای متنوع ارائه شده در کافه این عمارت را تجربه کنید.

 

 

مطالب بیشتر:

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا