معرفی صنعت املاک و مستغلات ( نیازمندی املاک ) و نحوه شکل گیری آن
صنعت املاک و مستغلات
واژه املاک و مستغلات مترادف Real Estate در زبان انگلیسی است. فرهنگ لغت آکسفورد Real Estate را نوعی دارایی که شامل زمین و ساختمان و تمام متعلقات مربوط به آنها است، تعریف می کند. سرمایه گذاری در املاک و مستغلات نیز شامل خرید، مالکیت، مدیریت، اجاره و فروش املاک و مستغلات با هدف کسب سود، تعریف می شود. از دیرباز تاکنون زمین و مسکن به عنوان یک منبع قدرت و ثروت همواره مطرح بوده است.
یکی از مشاغل موفق در دنیای ساخت و ساز، صنعت املاک و مستغلات است. این صنعت در زمینه هایی چون اجاره املاک و مستغلات، بازاریابی و مدیریت املاک تجاری، مسکونی، کشاورزی و صنعتی و… فعال است. صنعت املاک و مستغلات همچون سایر صنایع بسته به وضعیت اقتصاد در نوسان است اما در عین حال ثبات نسبی خود را حفظ می کند زیرا مردم همیشه برای زندگی به خانه و برای فعالیت در مشاغل خود به فضای تجاری نیاز دارند.
انواع ملک
فعالیت صنعت املاک و مستغلات در رابطه با چهار نوع ملک است که در زیر به معرفی آنها پرداخته شده است.
۱ـ مسکونی
دسته اول املاکی که در صنعت املاک و مستغلات با آن سروکار داریم املاک مسکونی است. املاک مسکونی شامل خانه های تک خانواده، خانه های دوبلکس، آپارتمان ها، کاندومینیوم ها، ویلاها، خانه های چند نسلی و… می باشد.
۲ـ تجاری
از جمله این نوع املاک می توان به مراکز خرید، ساختمان های آموزشی و پزشکی، هتل ها و ادارات اشاره کرد. آپارتمان های کاملاً مستاجر نشین اگرچه برای سکونت مورد استفاده قرار می گیرند اما اغلب تجاری در نظر گرفته می شوند زیرا مالکیت آنها برای ایجاد درآمد است.
۳ـ صنعتی
این نوع املاک شامل ساختمان ها و املاک تولیدی از جمله انبارها می شود. ساختمان های صنعتی می توانند کاربردهای مختلفی مانند تحقیق، تولید، توزیع و نگهداری کالا داشته باشند. اما ساختمان هایی که کالا در آن توزیع می شود، به عنوان املاک تجاری در نظر گرفته می شود.
۴ـ زمین
زمین می تواند به معنای زمین خالی، مزرعه، یا مزارع کار باشد. زیر مجموعه های این نوع املاک و مستغلات شامل زمین های توسعه نیافته، در مراحل توسعه اولیه یا استفاده مجدد، تقسیمات فرعی و مونتاژ سایت می باشند.
صنعت املاک و مستغلات همچون سایر صنایع بسته به وضعیت اقتصاد در نوسان است اما در عین حال ثبات نسبی خود را حفظ می کند زیرا مردم همیشه برای زندگی به خانه و برای فعالیت در مشاغل خود به فضای تجاری نیاز دارند.
نیازمندی املاک
صنعت املاک و مستغلات به طور کلی، برای رفع نیازمندی املاک در پنج زمینه فعالیت دارد که در ذیل به آنها پرداخته شده است.
۱ـ توسعه
توسعه املاک و مستغلات، فرآیند خرید زمین خام، تغییر منطقه، نوسازی و ساخت ساختمان ها و همچنین فروش یا اجاره محصولات نهایی به کاربران نهایی است. توسعه دهندگان املاک و مستغلات با افزودن ارزش به زمین مانند ایجاد ساختمان ها یا بهسازی ها یا تغییر منطقه مورد نظر علاوه بر رفع نیازمندی املاک در جامعه به کسب درآمد می پردازند.
۲ـ فروش و بازاریابی
شرکت هایی که عمدتاً بر فروش و بازاریابی تمرکز می کنند با توسعه دهندگان فعال در صنعت املاک و مستغلات، برای فروش ساختمان ها و واحدهایی که ایجاد می کنند همکاری می کنند. این شرکت ها کار بازاریابی را در این صنعت انجام داده و با استفاده از نمایندگان فروش خود واحدهای تکمیل شده را فروخته و برای این کار کمیسیون دریافت می کنند. شایان ذکر است که شرکت های فروش و بازاریابی بیشتر بر واحدهای جدید تمرکز می کنند.
۳ـ دلالی
شاید عنوان کارگزاری املاک و مستغلات به گوشتان خورده باشد. در واقع کارگزاری شرکتی است که تیمی از نمایندگان املاک یا مشاوران املاک به عنوان کارمند در آن حضور دارند. مشاوران املاک و مستغلات به تسهیل معامله بین خریداران و فروشندگان ملک کمک می کنند. یکی از وظایف آنها نمایندگی هر یک از طرفین و کمک به آنها برای رسیدن به خرید یا فروش با بهترین شرایط ممکن است.
۴ـ وام املاک و مستغلات
وام دهندگان شامل بانک ها، اتحادیه های اعتباری و موسسات دولتی هستند. آنها نقش بزرگی در صنعت املاک و مستغلات ایفا می کنند.
۵ـ مدیریت اموال
در رابطه با صنعت املاک و مستغلات شرکت هایی تحت عنوان مدیریت املاک وجود دارد که در کمک به صاحبان املاک و مستغلات در اجاره واحدهای ساختمانی خود نقش بسزایی دارند. برخی از فعالیت های آنها عبارتند از: جمع آوری مبالغ اجاره بها از مستاجران، رفع نواقص موجود در ساختمان و انجام تعمیرات، نمایش واحدها به مشتریان و انجام بازدید از ساختمان ها، مدیریت مستاجران و… این شرکت ها در ازای ارائه خدمات خود هزینه ای را از صاحبان املاک و مستغلات دریافت می کنند که درصدی از اجاره بهای ملکشان می باشد.
صنعت املاک و مستغلات برای رفع نیازمندی املاک در پنج زمینه فعالیت دارد. این پنج زمینه عبارتند از: توسعه، فروش و بازاریابی، دلالی، وام املاک و مستغلات، مدیریت اموال
تاریخچه ایجاد صنعت نیازمندی املاک
ایجاد هسته اولیه صنعت املاک و مستغلات ( نیازمندی املاک ) به ایالات متحده آمریکا باز می گردد. همانطور که ایالات متحده از یک جامعه کشاورزی به یک جامعه صنعتی تبدیل شد، صنعت املاک و مستغلات نیز در این کشور تکامل یافت. تغییرات متعددی در طول تحول انقلاب صنعتی رخ داد. برای مثال، مراکز شهری و جمعیت شهرنشین با کوچ مردم به شهرها برای کار در کارخانه ها افزایش یافت. این کارگران به مکان هایی برای زندگی نیاز داشتند. علاوه بر این، با افزایش ثروت ایالات متحده از طریق رونق صنایع این کشور طبقه متوسطی ایجاد شد که توانایی بازپرداخت وام ها را داشتند. از این رو بانک ها و سایر موسسات مالی شروع به اهدای وام به طبقه متوسط و کارگران یقه آبی کردند. از آن پس مالکیت خانه در ایالات متحده آمریکا رایج تر شد.
با توسعه شهرها و گسترش شهرنشینی نیاز به معاملات املاک و مستغلات افزایش یافت. ساختمان های اداری، مراکز خرده فروشی، هتلها و رستورانها و آپارتمان های مسکونی افزایش یافتند و صنفی برای توسعه و ساخت این گونه بناها، همچنین فروش و مدیریت آنها مورد نیاز بود. ایفای این نقش را صنعت املاک و مستغلات ( نیازمندی املاک ) بر عهده گرفت.
جایگاه صنعت املاک اقتصاد روز دنیا
امروزه صنعت املاک و مستغلات یکی از پرسودترین بخش های اقتصاد ایالات متحده و دنیا است. این صنعت فرصت های مناسبی را برای افراد علاقه مند و با انگیزه فراهم می کند. اساس موفقیت در این صنعت سخت کوشی می باشد. به بیان دیگر این صنعت مناسب افراد سخت کوش و هدف گرا است که همیشه برای انجام کارها آماده هستند.
امروزه صنعت املاک و مستغلات یکی از پرسودترین بخش های اقتصاد ایالات متحده و دنیا است.
صنعت املاک و مستغلات یک عنصر مهم در اقتصاد است. در اواسط دهه ۲۰۰۰، زمانی که بازار املاک تجاری به اوج رسید و سپس همگام با رکود اقتصادی سقوط کرد، این صنعت با چالش های عمده ای مواجه شد. با این حال در سال های پس از رکود اقتصادی بازار املاک و مستغلات جایگاه خود را باز یافت و به رشد خود ادامه داد. در سال ۲۰۱۸، توسعه و بهره برداری املاک تجاری ایالات متحده به تنهایی ۱ تریلیون دلار به تولید ناخالص داخلی این کشور کمک کرد. برگ برنده صنعت املاک و مستغلات ( نیازمندی املاک ) در این است که چه اقتصاد قوی باشد و چه ضعیف، مردم همیشه به مکانی برای زندگی، کار و خرید نیاز دارند. بنابراین نوعی نیاز دائمی به متخصصان املاک در بطن جامعه وجود خواهد داشت. درجه موفقیت کارکنان این صنعت به انگیزه آنها، موقعیت جغرافیایی که در آن قرار دارند و جزر و مد بازار بستگی دارد.
نقش صنعت املاک و مستغلات در اقتصاد ایران
سرمایه گذاری به مفهوم ساده و جامع عبارت است از به تعویق انداختن مصرف کنونی با هدف رسیدن به مصرف بیشتر در آینده! اکثر اندیشمندان اقتصادی در تحقیقاتشان به این نتیجه رسیده اند که یکی از عوامل موثر بر رشد و توسعه پایدار، سرمایه گذاری موثر در کشور است. سرمایه گذاری را می توان یکی از پایه های اصلی اقتصاد کشورها به شمار آورد. همواره فرصتهای مختلفی برای سرمایه گذاری وجود دارد ولی افراد به دنبال بهترین فرصت برای سرمایه گذاری هستند. یکی از زمینه های جذاب سرمایه گذاری در کشور که بخش زیادی از سرمایه افراد به سمت آن سرازیر می شود، سرمایه گذاری در زمینه املاک و مستغلات است.
طی چهار دهه گذشته بخش املاک و مستغلات همواره یکی از مهمترین بخش های اقتصاد ایران بوده است و نقش عمده ای در تولید ناخالص داخلی، اشتغال و سرمایه گذاری داشته و به عنوان محرک بسیاری از فعالیت های اقتصادی عمل نموده است. طبق آمار بانک مرکزی ایران، سهم مسکن از کل سرمایه گذاری کشور در برنامه سوم و ابتدای برنامه چهارم توسعه به طور میانگین برابر با ۱۹ و ۲۳ درصد بوده است. در حالی که بخش کشاورزی و صنعت و معدن طی این برنامه ها به ترتیب ۵ و ۱۹ درصد از کل سرمایه گذاری را به خود اختصاص داده اند.
طی چهار دهه گذشته بخش املاک و مستغلات همواره یکی از مهمترین بخش های اقتصاد ایران بوده است.
بررسی ها نشان می دهد که در سه دهه گذشته حدود ۳۴ درصد نقدینگی وارد شده به بخش مسکن با انگیزه سرمایه گذاری بوده است و ۶۶ درصد آن به دلیل برآوردن نیازهای مصرفی وارد بازار املاک و مستغلات شده است. نتایج پژوهش محققان در حوزه املاک و مستغلات نشان می دهد که ریسک سرمایه گذاری در این صنعت نسبت به سایر بخش های اقتصادی کمتر است. این موضوع سبب شده تا بازار نیازمندی املاک در کشور همواره پر رونق باشد. زیرا اکثر افراد ترجیح می دهند پول خود را در صنعتی سرمایه گذاری کنند که کمترین ریسک را برای آنها به همراه داشته باشد. سرمایه گذاری در این بخش از اقتصاد بازده مطمئنی به همراه خواهد داشت.
ریسک املاک و مستغلات به نسبت سایر دارایی ها کمتر است.
مطالب بیشتر: