معرفی محله و خیابان جردن
وجه تسمیه خیابان جردن
جردن، آفریقا، نلسون ماندلا! قصه نامگذاری این خیابان همانند خود بلوار جردن مسیری بس طولانی دارد! خیابان جردن که از میدان آرژانتین آغاز شده و پس از گذشتن از مناطق شش، سه و یک در الهیه به مسیر خود پایان می دهد در ابتدا به افتخار آقای ساموئل مارتین جردن به این نام شهرت یافت! دکتر ساموئل مارتین جردن یک مبلغ مذهبی پروتستان آمریکایی در ایران بود. گاهی از او به عنوان «پدر آموزش نوین در ایران» یاد می شود.
او پس از فارغ التحصیلی از «کالج لافایت» و سپس «مدرسه علمیه پرینستون» در سال ۱۸۹۸ به تهران رفت و ۴۳ سال را به عنوان مبلغ در ایران گذراند. به سرپرستی وی، تاسیساتی که بعد ها نام «دبیرستان البرز» را به خود گرفت، به کالج آمریکایی تهران ارتقا یافت! جردن از سال ۱۸۹۹ تا ۱۹۴۰ ریاست این موسسه را برعهده داشت و اولین مدال علمی ایران را در سال ۱۹۴۰ دریافت کرد. به پاس خدمات فراوان وی به آموزش عالی در ایران، بلواری در تهران (بلوار جردن) به نام وی نامگذاری شد. اگرچه پس از انقلاب ۱۳۵۷ ایران، نام این خیابان ابتدا به آفریقا و بعدها به نلسون ماندلا تغییر کرد. با این وجود نام قدیمی هنوز به طور گسترده مورد استفاده عموم قرار میگیرد.
موقعیت مکانی خیابان جردن
همانطور که پیشتر بیان شد خیابان جردن در جنوب به میدان آرژانتین منتهی شده و از حوالی میدان آرژانتین به اتوبان رسالت (بزرگراه شهید سلیمانی) دسترسی دارد. به سمت شمال این خیابان تقاطعی با بلوار شهید همت و پس از آن با بزرگراه شهید حقانی دارد. با ادامه مسیر به سمت شمال شهر تهران، خیابان نلسون ماندلا به تقاطع بلوار میرداماد می رسد و پس از آن از بزرگراه شهید مدرس نیز گذشته و به محله الهیه وارد. در تمام طول این مسیر بزرگراه شهید مدرس در شرق خیابان نلسون ماندلا قرار دارد و امکان دسترسی به این بزرگراه از طریق خیابان های فرعی مهیا می باشد. خیابان نلسون ماندلا از سمت غرب به خیابان ولیعصر (عج) و بزرگراه کردستان دسترسی دارد.
خیابان نلسون ماندلا در سه منطقه ۱، ۳ و ۶ شهرداری تهران واقع شده است.
حمل و نقل و ترافیک
خیابان جردن به دلیل موقعیت مکانی مناسبی که دارد از حمل و نقل عمومی خوبی برخوردار است. در تمام طول مسیر شمال به جنوب این خیابان ایستگاه های اتوبوس فراوانی وجود دارند که به افراد در رسیدن به مقاصد مورد نظر خود واقع در خیابان نلسون ماندلا کمک می نماید. این ایستگاه های اتوبوس از جنوب به شمال عبارتند از: ایستگاه اتوبوس بیمه، ایستگاه اتوبوس جهان کودک، ایستگاه اتوبوس کلانتری، ایستگاه اتوبوس ظفر (بالاتر از بلوار ستاری)، ایستگاه اتوبوس بلوار صبا، ایستگاه اتوبوس ارمغان و آخرین ایستگاه که در امانیه قرار گرفته است ایستگاه اتوبوس سوپر جردن می باشد. برای دسترسی به این خیابان می توان از ایستگاه های مخصوص اتوبوس های تندرو (بی آر تی) واقع در خیابان ولیعصر نیز استفاده نمود. از جمله این ایستگاه ها می توان به ایستگاه خبرنگاران واقع در خیابان ولیعصر، بعد از جام جم و ایستگاه «بی آر تی» پارک ملت اشاره کرد.
علاوه بر ایستگاه های اتوبوس چندین ایستگاه تاکسی نیز در طول این خیابان وجود دارد از جمله ایستگاه تاکسی مربوط به مسیر «ظفر، خیابان جردن، خیابان ناصری» و «امانیه، بلوار نلسون ماندلا».
با مشاهده خطوط مترو متوجه خواهید شد که هیچ ایستگاه مترویی که دقیقا در خیابان نلسون ماندلا واقع شده باشد وجود ندارد اما برای رسیدن به این خیابان می توانید از ایستگاه هایی که در ادامه نام خواهیم برد استفاده نمایید. ۱ـ مترو شهید حقانی واقع در محله داوودیه، خیابان سرو. ۲ـ مترو حقانی واقع در میدان ونک، اتوبان حقانی، پارک طالقانی. ۳ـ ایستگاه مترو میرداماد واقع در داوودیه، خیابان پگاه، کنارگذر میرداماد. ۴ـ ایستگاه مترو قلهک واقع در خیابان شریعتی نرسیده به خیابان دولت. ۵ـ ایستگاه مترو قلهک واقع در محله زرگنده، خیابان دکتر شریعتی. ۶ـ مترو شهید صدر واقع در خیابان شریعتی بالاتر از بزرگراه صدر.
محله جردن به دلیل موقعیت مکانی مناسب خود از سیستم حمل و نقل عمومی مناسبی برخوردار است.
بافت شهری
جردن از محلات جنوب تجریش است که در زمان سلطنت قاجار اراضی آن بیشتر کاربری زراعی داشت. با ساخت عمارت معروف به باغ فردوس در تجریش و به دلیل نزدیکی جردن به این منطقه، توجه شاهزادگان و اعیان قاجار به اراضی واقع در خیابان جردن جلب شده و همگام با محله هایی چون الهیه و زعفرانیه ساخت و سازها در آن شروع به رشد و پیشرفت کرد.
در دوران پهلوی و با ساخت خیابان ولیعصر، محله جردن که به لحاظ موقعیت مکانی مناسب خود پتانسیل رشد و توسعه را داشت، بیش از پیش مورد توجه افراد قرار گرفت. این محله از شرق با محله زرگنده، از طرف جنوب با روستای ونک و از شمال با تجریش و عمارت باغ فردوس محصور شده بود. برادران امانپور اولین مالکین بزرگ جردن بودند. برادران امانپور زمین های فوق را از مالکین سنتی آن خریداری کرده و آن را به تملک خود درآوردند. به دلیل شروع ساخت و سازها در این محله توسط خانواده امانپور مردم نام امانیه بر آن نهادند.
محله امانیه تا امروز نیز به همین نام خوانده می شود. پس از مدتی قسمتی از اراضی جردن توسط امانپورها به سایر سازندگان واگذار شد و سرعت ساخت و سازها نیز افزایش یافت. از آن زمان تا کنون محله جردن مورد توجه قشر مرفه قرار گرفته و به بخشی از مناطق اعیان نشین تهران تبدیل شده است. لوکس ترین خیابان های محله جردن جهت خرید آپارتمان و خانه، عبارتند از: بلوار آرش اسفندیار، خیابان ناهید و صبا! این خیابان ها از نظر بافت شهری دارای ویژگی های قوی تجاری و مسکونی است که به این دلیل قسمت املاک در معابر مذکور بالاتر از سایر خیابان های جردن می باشد.
محله جردن از مناطق اعیان نشین و گران تهران به شمار می رود.
امکانات موجود در محله جردن
همانطور که در مقالات مربوط به خرید خانه و آپارتمان در همین وب سایت بیان شده است، یکی از اساسی ترین مواردی که در هنگام خرید ملک باید به آن توجه نمود امکانات موجود در محله ملک مورد نظر است. هرچه امکانات رفاهی و خدماتی در اطراف ملک مورد نظر بیشتر باشد آن ملک از ارزش بیشتری برخوردار خواهد بود چرا که عامل راحتی ساکنین را فراهم می آورد و بالطبع متقاضیان خرید ملک نیز در محله مذکور افزایش خواهند یافت. با توجه به این موضوع در ادامه به معرفی امکانات موجود در محله جردن خواهیم پرداخت.
خیابان و محله جردن از نظر خدمات شهری از جمله امکانات درمانی، آموزشی، تفریحی و… از شرایط مطلوبی برخوردار است. در محله جردن اماکن اداری، مراکز تجاری و سفارتخانه های زیادی وجود دارد. همچنین مراکز خرید در این محله و اطراف آن به وفور یافت می شود. از جمله این مراکز می توان به مرکز خرید نگین آفریقا (برگرفته از دومین نام این خیابان)، مرکز خرید الهیه، مرکز خرید گاندی، سرخه بازار، کوئین سنتر و بازار بزرگ میرداماد اشاره کرد.
در محله جردن علاوه بر مراکز تجاری، ادارات و… سفارتخانه های زیادی نیز وجود دارد. به عنوان مثال سفارت عمان در بلوار آفریقا، خیابان تندیس، سفارت قطر در خیابان گلآذین همین بلوار قرار دارند. علاوه بر این دو سفارت کنیا، کویت، لهستان، مکزیک، ساحل عاج، سودان، سوریه، ونزوئلا و… نیز در خیابان ها و معابر مختلف محله جردن واقع شده اند. بی شک وجود این مراکز اداری و تجاری مردم سایر نقاط شهر یا کشور را جهت انجام امور اداری و یا خرید و… به این محله می کشاند. از این رو ترافیک موجود در محله معمولا سنگین است.
برج تجاری ـ اداری پارس واقع در محله جردن. این برج ۲۶ طبقه بلندترین برج تجاری ـ اداری تهران است.
بافت فرهنگی
با توجه به تاریخچه ایجاد محله جردن، ویژگی اداری و تجاری آن، موقعیت مکانی آن که حد فاصل بین مرکز ثقل جدید شهر تهران (آرژانتین) و مناطق شمالی شهر است می توان دلیل گران بودن ملک در این محله را دریافت. هزینه زیاد سکونت در این محله باعث شده تا اکثر قریب به اتفاق ساکنین آن جزو اعیان و قشر مرفه تهران باشند.
بوستان های محله جردن
بوستان گلشهر در خیابانی به همین نام، یکی از ۹ بوستان محله جردن می باشد. بوستان گل آذین نیز از دیگر پارک های این محله می باشد که با خیابان نلسون ماندلا فاصله چندانی ندارد. این بوستان درست در تقاطع خیابان نلسون ماندلا با تونل نیایش واقع شده است. بوستان ارمغان سومین بوستان این محله است که در خیابان ارمغان غربی قرار گرفته است. فاصله این بوستان نیز از خیابان نلسون ماندلا ناچیز می باشد. بوستان عاطفی در نزدیکی بزرگراه مدرس و شرق خیابان جردن واقع شده است. دسترسی به این بوستان از طریق خیابان عاطفی شرقی امکان پذیر است. تمام بوستان هایی که نام آنها در بالا ذکر شده است از امکاناتی چون وسایل ورزشی جهت انجام فعالیت در فضای باز و نیز محوطه مخصوص بازی کودکان برخوردار هستند.
از دیگر فضاهای سبز (پارک ها و بوستان ها) که در نزدیکی این محله قرار دارند می توان به بوستان صداقت، بوستان آب و آتش، باغ فردوس (موزه سینما) باغ پیرایش، بوستان قناعت، بوستان ایثار، پارک باغ وحش قدیم، بوستان دامن افشار و… اشاره کرد.
مطالب بیشتر:
شرایط زندگی و اجاره خانه در محله دربند
آشنایی با محله کاشانک واقع در منطقه ۱ کلانشهر تهران
آشنایی با محله نیاوران و قیمت املاک نیاوران
آشنایی کامل و جامع با محله شهرک گلستان واقع درشمال تهران
آشنایی کامل و جامع با محله نارمک یکی از محله های خوش آب و هوا در شرق تهران
برج آزادی اولین و جذاب ترین نماد شهر تهران
آشنایی با محله یوسف آباد و اطلاعاتی در رابطه با قیمت املاک یوسف آباد
آشنایی با محله شهرک پرواز یکی از محله های آرام در غرب کلانشهر تهران
تشریح و توضیح محله تهران ویلا
آشنایی کامل و جامع با محله شمس آباد یکی از محله های جوان تهران
محله احتشامیه یکی از محله های آرام و اعیان نشین در منطقه ۳ شهرداری تهران
از لاکچری های شهرک باستی هیلز لواسان چه می دانید؟
آشنایی با محله ستارخان یکی از محله های قدیمی و دوست داشتنی تهران
شرایط زندگی و اجاره خانه در محله دربند
مرکز خرید سام سنتر دنیای جدیدی در خیابان فرشته