آشنایی جامع و کامل با موزه آبگینه تهران

تفریحات بسیار زیادی در کلانشهر تهران وجود دارد و یکی از ارزان ترین تفریحات این شهر موزه گردی می باشد که برای گردشگران در سنین مختلف مناسب می باشد. یکی از زیباترین موزه های هنری تهران موزه آبگینه تهران می باشد. اگر شما نیز از آن دسته از افرادی هستید که به موزه گردی علاقه دارید توصیه می کنیم از این موزه که مجموعه ای منحصر به فرد از آثار سفال و شیشه ایران در آن قرار دارد بازدید نمایید. موزه آبگینه تهران یکی از جاذبه های مشهور تهران در بین گردشگران خارجی می باشد که در خانه قوام السلطنه برپا شده است. در ادامه با این موزه به صورت کامل و جامع آشنا خواهیم شد.
موزه آبگینه تهران
آشنایی با تاریخچه موزه آبگینه تهران
موزه آبگینه تهران که به موزه تخصصی شیشه و سفال نیز مشهور است در خانه قوام السلطنه که دارای معماری تاریخی مربوط به دوره قاجار برپا شده است. ساختمان این موزه ۸ ضلعی است و وسعت آن حدود ۷۰۰۰ متر مربع می باشد که بیانگر تاریخ سفال و شیشه در ایران می باشد. این موزه در دوران احمد شاه قاجار و به دستور قوام السلطنه با کاربری شخصی احداث شده است. یک معمار اتریشی با استفاده از ویترین های مختلف طراحی داخلی این بنا را انجام داده است. نحوه ساخت و معماری، نورپردازی و اشیایی که در این موزه نگهداری می شوند این موزه را به یکی از موزه های پر بیننده در ایران تبدیل کرده است. معماری و تزئینات این موزه بسیار جذاب و دیدنی هستند و نمای آن به شکل های متنوع آجر کاری شده است. ویترین های مورد استفاده قرار گرفته در این موزه در نوع خود از زیباترین ویترین ها در دنیا می باشند.
ساختمان این موزه ۲ طبقه است و دارای ۵ تالار می باشد که شیشه و سفال دوران قبل از اسلام و دوران اسلام در این موزه به معرض نمایش گذاشته شده است.
سیلندر شیشه ای یکی از قدیمی ترین اشیا این موزه می باشد که در معبد چغازنبیل پیدا شده است و قدمت آن به دو هزار سال پیش بر می گردد. موزه آبگینه تهران در ۷ اردیبهشت ماه ۱۳۷۷ به عنوان یکی از آثار ملی ایران و با شماره ثبت ۲۰۱۴ ثبت شده است.
در دوران پهلوی ساختمان فعلی این موزه جهت احداث موزه خریداری شد و مهندسان اتریشی و ایرانی کار بازسازی آن را به عهده گرفتند. معمار برجسته اتریشی به نام هانس هولان با توجه به سنت دیگر معماران خارجی در ایران از نمادهای معماری باستانی ایران در این موزه استفاده کرد. جهت طراحی ساختمان موزه آبگینه تهران از المان هایی که در کاخ تچر، سر ستون های تخت جمشید، کعبه زرتشت و معماری صفویه به کار گرفته شده بودند بهره گرفت.
آشنایی با بخش های مختلف موزه آبگینه تهران
همانطور که گفتیم ساختمان این موزه به صورت دو طبقه می باشد. قدمت طبقه اول این ساختمان به دوران قبل از اسلام باز می گردد و ۲ تالار اصلی در آن وجود دارد. یکی از این تالارها به هنر کار با شیشه اختصاص دارد و در تالار دوم سفال سازی های باستان وجود دارند.
برای نمایش هنر سفال و شیشه مربوط به دوران اسلامی و قبل از اسلام از سه تالار موجود در طبقه دوم استفاده می شود. در بخش شمال غربی ساختمان اصلی نیز کتابخانه موزه آبگینه تهران واقع شده است که حدود ۴۰۰۰ جلد کتاب فارسی و انگلیسی در حوزه های مختلف باستان شناسی، تاریخ و هنر در آن نگاهداری می شود.
از فضاهای غیر اصلی موجود در موزه آبگینه تهران می توان به راهرو و پلکان که جهت نمایش آثار باستانی استفاده می شوند اشاره کرد. تالارهای زیر نیز در این موزه وجود دارند.
راهرو طبقه اول موزه آبگینه تهران
در راهرو طبقه اول موزه آبگینه تهران چندین نمونه از ظروف سفال ساخته شده از خاک رس مربوط به هزاره اول و ظروف اهدا شده توسط کشورهای اروپایی در قرون ۱۸ و ۱۹ میلادی وجود دارند. از مهمترین آثار موجود در راهرو طبقه اول موزه آبگینه تهران می توان به پیکرک های سفالی رنگی، شیشههای تزئینی مربوط به قرون ۴ و ۵ قبل از میلاد و در نهایت کوزه های سفالی هزاره اول قبل از میلاد اشاره کرد.
تاریخچه موزه آبگینه تهران
تالار بلور واقع در طبقه اول موزه آبگینه تهران
یک ویترین که انواع شیشه های کشف شده در ایران در آن نگاهداری می شوند مهمترین بخش این تالار را تشکیل می دهد که مساحت آن حدود یک مکعب مربع تشکیل می دهد. این سبک نمایش آثار تاریخی در واقع منحصر به فرد می باشد. اشیای مربوط به دوره های هزاره اول پیش از میلاد، سلسله هخامنشیان، ساسانیان و اوایل دوره اسلام در این تالار نگهداری می شوند. خط سیر تغییر و تحول صنعت بلور و شیشه مربوط به دوره های مختلف زمانی با نمایش آثار موجود در این تالار به خوبی نشان داده شده است. قالب زنی شیشه روی کاسه و جام مربوط به دوران ساسانی، کوزه شیشه ای مربوط به هزاره قبل از میلاد و چراغ های آویز هزاره ۵ قبل از میلاد از مهمترین آثار این تالار محسوب می شوند.
تالار میناب در طبقه اول موزه آبگینه تهران
آثار شیشه ای مربوط به هزاره اول و دوم پیش از میلاد، آثار سفالی همچون گلدان سفالی منقوش، کوزه های هندسی مربوط به دوره هزاره ۴ قبل از میلاد از مهمترین آثاری هستند که در تالار میناب موزه آبگینه تهران واقع شده است.
در صورتی که به دنبال لوله های شیشه ای معروف مربوط به معبد چغازنبیل هستید می توانید آن ها را در تالار میناب مشاهده کنید. جالب است بدانید این لوله ها به هزاره دوم پیش از میلاد و دوره ایلام میانه مربوط می باشند. از آنجا که در ساخت این لوله ها از رنگ های مختلف استفاده شده است در برابر نور خورشید ترکیب رنگ زیبایی ایجاد می کنند.
تالار راهنمای صوتی واقع در طبقه اول این موزه
تمامی ابزارهای سمعی و بصری در این تالار موزه آبگینه تهران به زبان های مختلف به بازدیدکنندگان معرفی می شود.
معماری داخلی موزه آبگینه تهران
تالار صدف واقع در طبقه دوم موزه آبگینه و سفالینه تهران
سفال های قرون سوم و چهارم در تالار صدف این موزه به نمایش گذاشته شده اند. تمامی سفال ها در منطقه نیشابور کشف شده اند. معماری شبیه به صدف این تالار از موزه آبگینه و سفالینه تهران باعث شده است این نام برای این تالار انتخاب شود. لیوان شیشه ای که به قرن ۵ پیش از میلاد باز می گردد و بادکش های رنگین کمانی شیشه ای که به هزار ۴ پیش از میلاد مربوط می باشد از جالب ترین اشیا موجود در تالار صدف موزه آبگینه تهران هستند.
تالار زرین واقع در طبقه دوم این موزه
همانطور که از نام این تالار پیداست گنجینه ای از ظروف طلا و یا طلا کاری شده مربوط به دوران سلجوقیان در این تالار نگهداری می شوند. اکثر این ظروف با استفاده از خط نسخ، نستعلیق، تصویر چهره های مشابه نژاد مغولان تزئین شده اند.
تالار لاجورد در طبقه دوم موزه آبگینه تهران
از آنجایی که اشیایی که در این تالار نگهداری می شوند دارای رنگ فیروزه ای هستند این تالار لاجوردی نام گرفته است. لعاب لاجوردی که نوعی لعاب می باشد که در دوران پس از اسلام در ایران رواج داشته است در ساخت گنجینه های این تالار مورد استفاده قرار گرفته است. این اشیا امروزه در بازدید عموم قرار دارد.
قرن های هفت و هشت زمان اوج استفاده از لعاب لاجوردی که به عنوان هنر مرسوم دوره ایلخانی در نظر گرفته می شد بود. در این مجموعه علاوه بر اشیای دوره ایلخانی، ظروف مصرفی و تزئینی دوران صفویه و قاجاریه که با استفاده از نقش چهره های شخصیت های شاهنامه و لعاب هفت رنگ تزئین شده اند نگاهداری می شوند. تنگ آب موزاییکی واقع در این تالار معروف ترین شی موجود در تالار لاجورد می باشد.
دفتر ریاست موزه آبگینه تهران واقع در طبقه دوم
دبیرخانه موزه آبگینه تهران و یا دفتر ریاست آن برای بازدید گروهی باز می باشد و جهت برگزاری برنامه ها در این موزه باید به این قسمت مراجعه کرد و هماهنگی های لازم را انجام داد.
مسیرهای دسترسی موزه آبگینه تهران
زیرزمین موزه آبگینه
در طبقه زیرین این موزه بخش اداری آن واقع شده است. کارگاه های تخصصی آموزش سفال و سرامیک در این بخش از موزه برگزار می شود.
فروشگاه واقع در موزه آبگینه تهران
در موزه آبگینه تهران یک فروشگاه وجود دارد که به طور مستقیم تحت نظر سازمان میراث فرهنگی و گردشگری می باشد. در این فروشگاه انواع صنایع دستی، کتابچه راهنما، فیلم آموزشی و کارت پستال به چشم می خورد که همگی آن ها به فروش گذاشته شده اند.
یک ساختمان در بخشی از حیاط این موزه در حال احداث می باشد تا بتوان دوره های آموزشی این موزه را در آنجا به طور مستمر برگزار کنند. کار تخصصی روی شیشه و سفال در این کارگاه ها آموزش داده می شوند.
مهمترین ویژگی های معماری داخلی موزه آبگینه تهران
در ساخت این موزه از طراحی سنتی ایرانی و فضاسازی مدرن در کنار یکدیگر بهره گرفته شده است، از مهمترین ویژگی های معماری داخلی و تزئینات بنای موزه آبگینه تهران می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- راه پله ها و پاگرد: در ورودی ساختمان موزه یک پاگرد و راهرو قرار دارد و پس از ورود به این موزه دو دسته پله مارپیچ چوبی را مشاهده خواهید کرد که شما را به طبقه دوم هدایت می کنند.
- منبت کاری روی چوب و گچ: منبت کاری در تمامی اتاق ها و در و پنجره ها به چشم می آیند.
- گچبری سقف و ستون
- ویترین شیشه ای این موزه که بر اساس الگوی کاخ تچر داربوش بزرگ طراحی شده است.
- آینه کاری ها
آثار تاریخی موزه آبگینه تهران
بازدید از این موزه همه روزه از ساعت ۸ صبح تا ۵ بعدظهر امکان پذیر است، البته این موزه در روزهای عزاداری و ایام سوگواری تعطیل می باشد. هزینه بلیط جهت بازدید از این موزه برای ایرانیان ۲۵۰۰ می باشد اما گردشگران خارجی جهت بازدید از این موزه باید حدود ۱۵۰۰۰ تومان بپردازند.
مسیرهای دسترسی به موزه آبگینه تهران
موزه آبگینه در کلانشهر تهران و در خیابان جمهوری، خیابان سی تیر واقع شده است. مترو امام خمینی و مترو حسن آباد از نزدیک ترین ایستگاه های مترو به این موزه هستند. ایستگاه مترو امام خمینی بهترین و راحت ترین مسیر دسترسی به این موزه می باشد ک در خروجی خیابان ۳۰ تیر واقع شده است.
مسیر دیگر جهت دسترسی به این موزه خیابان جمهوری و رسیدن به خیابان ۳۰ تیر می باشد. اتوبوس های ویژه در این خط وجود دارند و در صورت استفاده از آن ها می توانید در ایستگاه پارک شهر پیاده شده و به خیابان سی تیر بروید.
از نزدیک ترین جاذبه های گردشگری واقع در نزدیکی این موزه می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- موزه جواهرات ملی ایران
- موزه ایران باستان
- موزه هنرهای ملی ایران
- موزه استاد صبا
مطالب بیشتر:
بهترین لحظات زندگی را در بام های تهران تجربه کنید
همه آنچه قبل از رفتن به عمارت مسعودیه تهران باید بدانید
آشنایی کامل و جامع با محله نارمک یکی از محله های خوش آب و هوا در شرق تهران
باغ کتاب دنیایی رویایی برای همه ی انسان ها
از موزه سینما تهران واقع در باغ فردوس چه می دانید؟
آشنایی با محله فرمانیه تهران و اطلاعاتی در مورد قیمت املاک فرمانیه
آشنایی با طرح کاهش آلودگی هوا از طریق سامانه تهران من
آشنایی جامع و کامل با محله پاسداران تهران
آشنایی کامل و جامع با محله نارمک یکی از محله های خوش آب و هوا در شرق تهران
قیمت املاک سعادت آباد تهران چقدر است؟
آشنایی با محله دارآباد یکی از محله های قدیمی واقع در کلانشهر تهران
آشنایی با محله ستارخان یکی از محله های قدیمی و دوست داشتنی تهران
اطلاعاتی جامع و کامل در رابطه با انواع هزینه های انتقال سند خانه
مجموعه ورزشی انقلاب تهران چه امکاناتی دارد؟
آشنایی با محله نیاوران و قیمت املاک نیاوران