بررسی نحوه پرداخت پول در معاملات مسکن

مقدمه
هر یک از معاملاتی که در جامعه انجام می شود، پیچیدگی ها و ظرافت های خاص خود را دارد. معاملات مسکن هم از این قائده مستثنی نیستند. نحوه پرداخت پول در معاملات مسکن، یکی از مهم ترین بخش های این نوع معاملات محسوب می شود. پس بهتر است قبل از انجام هرگونه معامله مسکن از قبیل رهن، اجاره، خرید یا فروش، اطلاعات کافی درمورد قوانین و روند این نوع معاملات داشته باشید.
البته بهتر است بدانید قانون مشخصی در قوانین ایران وجود ندارد که نحوه پرداخت پول در معاملات مسکن را مشخص کند. در حقیقت نحوه پرداخت پول در معاملات مسکن به صورت توافقی و بر اساس خواست و اراده دو طرف معامله معین می شود. البته روش هایی برای پرداخت پول در معاملات مسکن وجود دارد که در مقایسه با دیگر روش ها، از امنیت بیشتری برخوردار است و به همین دلیل، افراد بیشتری از آنها استفاده می کنند. اغلب معاملات در گذشته با وجه نقد یا چک شخصی و معمولی انجام می شد. بالا رفتن تورم و پایین آمدن ارزش پول، باعث شده است دیگر امکان پرداخت نقدی مبالغ بالا وجود نداشته باشد. چک هم ممکن است مسائل و مشکلات قانونی دیگری از جمله موجود نبودن پول در حساب یا کلاهبرداری را به همراه داشته باشد.
پس با این اوصاف، نحوه پرداخت پول در معاملات مسکن، چگونه باید باشد؟ بهترین و مطمئن ترین روش پرداخت پول در معاملات مسکن کدام است؟ در حال حاضر، راهکارهای مطمئن تر و بهتری برای پرداخت پول در معاملات مسکن ایجاد شده است که افراد می توانند در معاملات خود از آنها استفاده کنند. در این مقاله قصد داریم ضمن بررسی تمامی مراحل و روش های پرداخت پول در معاملات مسکن، بهترین و مطمئن ترین روش برای پرداخت پول در این گونه معاملات را معرفی کنیم.
نحوه پرداخت پول در معاملات مسکن
مراحل پرداخت پول در معاملات مسکن
نحوه پرداخت پول در معاملات مسکن بستگی به نوع این گونه معاملات دارد:
– رهن و اجاره مسکن: در این نوع معامله، زمانی که ملک مورد تایید مستاجر واقع شد، هر دو طرف به یک بنگاه املاک مراجعه کرده و یک مبایعه نامه تنظیم می کنند. در این مرحله، پس از توافق دو طرف در مورد مبلغ اجاره و رهن، مستاجر قسمتی از مبلغ قرارداد را به مالک تحویل می دهد. بر اساس عرفی که در جامعه وجود دارد، بیشتر افراد یک سوم یا ۲۰ درصد از مبلغ قرارداد را به مالک پرداخت می کنند. مابقی مبلغ، زمانی به مالک پرداخت می شود که کلید ملک را به مستاجر تحویل بدهد. مبایعه نامه در سه نسخه تنظیم شده و هر نسخه به یکی از طرفین تحویل داده می شود. یک نسخه هم نزد مشاور املاک در بنگاه می ماند. توجه داشته باشید مبلغی که مستاجر به عنوان بیعانه پرداخت می کند، باید در مبایعه نامه ذکر شود.
– خرید و فروش مسکن: خرید و فروش ملک هم وضعیتی تقریبا مشابه رهن و اجاره مسکن دارد. دو طرف پس از توافقات اولیه، به بنگاه املاک مراجعه کرده و یک مبایعه نامه می نویسند. سپس طرفین توافق کرده و مبلغی را به عنوان بیعانه مشخص می کنند تا خریدار آن را پرداخت کند. عرف قراردادهای فروش ملک هم یک سوم یا ۲۰ درصد مبلغ قرارداد است. در مرحله بعد، طرفین باید یک تاریخ مشخص کنند که فروشنده، کلید ملک را تحویل داده و خریدار، مابقی مبلغ قرارداد را پرداخت کند. سپس طرفین باید برای انتقال سند، به دفاتر اسناد رسمی مراجعه کنند. در این مرحله، فروشنده به صورت قانونی و رسمی، سند ملک فروخته شده را به خریدار انتقال می دهد و خریدار، مابقی مبلغ مسکن را پرداخت می کند.
انواع چک در معاملات مسکن
روش های پرداخت پول در معاملات مسکن: چک
طرفین می توانند با توافق، روشی را برای پرداخت پول در معاملات مسکن انتخاب کنند. عرف معاملات ملکی به این صورت است که بیشتر از چک استفاده می شود. چک در مقایسه با دیگر روش های پرداخت پول در معاملات مسکن، از امنیت و اعتبار بیشتری برخوردار است. چک ها انواع مختلفی دارند که در ادامه به معرفی آنها می پردازیم:
– چک عادی: چک عادی، آن دسته از چک هایی را شامل می شود که از حساب های جاری اشخاص صادر می شود. البته دردسرهای چک های عادی، باعث شده است کمتر در معاملات مسکن مورد استفاده قرار بگیرند. پاس نشدن چک می تواند مشکلات زیادی برای فروشنده ایجاد کرده و بسیار زمان بر باشد.
– چک بانکی تضمین شده (چک رمزدار): این چک از طرف بانک صادر شده و همان بانک، پاس شدن آن را تضمین می نماید. برای وصول کردن مبلغ این چک، باید به شعب بانک صادرکننده مراجعه کرد. این نوع چک مانند وجه نقد است و در معاملات مختلف از جمله معاملات مسکن، زیاد مورد استفاده قرار می گیرد.
– چک بین بانکی تضمین شده: پرداخت مبلغ این نوع چک هم توسط بانک صادرکننده تضمین می شود. این چک غیر قابل انتقال است. یعنی به نام طرف معامله صادر می شود و جز او، هیچ فرد دیگری نمی تواند مبلغ چک را دریافت کند. امکان دریافت کردن مبلغ چک به صورت نقدی وجود ندارد و تنها به حساب بانکی شخص واریز می شود. البته در صورتی که طرفین از معامله پشیمان شوند، وجود این چک در دست خریدار می تواند مشکلاتی را به وجود بیاورد. چون خریدار باید وجه چک را دریافت کرده و به فروشنده پس بدهد. با این حال، این نوع چک در مقایسه با دیگر چک ها، از امنیت بیشتری برخوردار است.
روش های رایج پرداخت پول در معاملات مسکن
دیگر روش های پرداخت پول در معاملات مسکن
– انتقال وجه با استفاده از کارت بانکی: گاهی اوقات انتقال وجه در معامله های ملکی با استفاده از کارت های بانکی و از طریق دستگاه های خودپرداز انجام می شود. البته روش کارت به کارت بیشتر برای پرداخت کردن مبلغ بیعانه در معاملات مسکن مورد استفاده قرار می گیرد. چون به دلیل وجود سقف برداشت، انتقال مبالغ زیاد با استفاده از کارت های بانکی امکان پذیر نیست. در روش کارت به کارت، پرداخت کننده کد رهگیری دریافت می کند. علاوه بر این، می توان از بانک مبدا و مقصد استعلام گرفت. با این حال، نمی توان این روش را به عنوان مطمئن ترین و امن ترین روش پرداخت پول در معاملات مسکن معرفی کرد.
– انتقال وجه با استفاده از دستگاه کارتخوان: روش دیگری که گاهی اوقات برای پرداخت پول در معاملات مسکن مورد استفاده قرار می گیرد، استفاده از دستگاه های کارتخوان موجود در بنگاه املاک یا محضر است. بعضی اوقات، پرداخت مبلغ بیعانه توسط خریدار با استفاده از دستگاه موجود در بنگاه املاک صورت می گیرد و بنگاه قول می دهد که مبلغ را به فروشنده تحویل دهد. همچنین بعضی افراد، مبلغ باقی مانده را در دفتر اسناد رسمی و با استفاده از دستگاه پوز این دفاتر پرداخت می کنند و محضردار تضمین می کند که مبلغ را به فروشنده پرداخت کند. استفاده از دستگاه های کارتخوان، در مواردی می تواند گزینه مناسبی به شمار رود که طرفین نسبت به صاحب بنگاه املاک یا محضردار شناخت و اعتماد کامل داشته باشند. با این حال، پیشنهاد می شود از روش های مطمئن تری برای پرداخت پول در معاملات مسکن استفاده شود.
این دو روش، اغلب در مواردی مورد استفاده قرار می گیرند که طرفین از یکدیگر شناخت کامل داشته باشند.
پرداخت پول در معاملات مسکن وام دار
نحوه پرداخت پول در معاملات مسکن وام دار
نحوه پرداخت پول در معاملات مسکن وام دار با دیگر معاملات مسکن، یک سری تفاوت های جزئی دارد. اما قبل از بررسی نحوه پرداخت پول در معاملات مسکن وام دار، بهتر است ابتدا به تعریف مسکن وام دار بپردازیم. فرض کنید شخصی برای خرید منزل مسکونی خود، از بانک وام گرفته است و اکنون در حالی قصد فروش منزل را دارد که هنوز اقساط وام مذکور به پایان نرسیده است. مسئله مهمی که باید درمورد مسکن وام دار مورد توجه قرار بگیرد، این است که سند این مسکن ها در گرو بانک است. مالک منزل تا زمانی که اقساط وام را به طور کامل پرداخت نکند، نمی تواند سند ملک را به شخص دیگری انتقال دهد.
با این حال، قانون راه حل هایی را برای انتقال سند مسکن وام دار پیش بینی کرده است که افراد از آنها استفاده می کنند. پرداخت پول در معاملات مسکن وام دار، با یکی از روش های زیر انجام می شود:
– پرداخت باقی مانده مبلغ وام به بانک توسط خریدار که باعث آزادسازی سند ملک می شود: این اقدام در اغلب موارد به صرفه نیست.
– انتقال وام به خریدار: در این صورت، خریدار و فروشنده به بانک مراجعه کرده و با پر کردن یک سری فرم ها، وام را به خریدار منزل انتقال می دهند. در این حالت، خریدار مبلغی از پول منزل را به فروشنده و مابقی را به صورت اقساط وام مذکور، به بانک پرداخت می کند. نکته ای که در مورد انتقال وام به خریدار وجود دارد، این است که یک تا ۱۰ درصد از مبلغ وام باید در همان ابتدای کار، توسط خریدار به بانک پرداخت شود. البته این مبلغ از کل مبلغ باقی مانده وام کم می شود.
– فروش مسکن به نحو قولنامه ای و با وکالت بلاعوض
بهترین و مطمئن ترین روش پرداخت پول در معاملات مسکن
بهترین و مطمئن ترین روش پرداخت پول در معامله مسکن
با توجه به مطالبی که در این مقاله عنوان شد، می توان گفت در حال حاضر، استفاده کردن از چک های رمزدار تضمین شده بانکی یا بین بانکی، بهترین و مطمئن ترین روش پرداخت پول در معاملات مسکن به شمار می روند. البته توجه داشته باشید در صورتی که چک تضمین شده بانکی گم شود، هر کسی که آن را پیدا کند، می تواند با مراجعه به شعب بانک صادر کننده، مبلغ آن را دریافت نماید. راه حلی که برای جلوگیری از این اتفاق وجود دارد، مراجعه به بانک و مطلع کردن بانک از مفقود شدن چک می باشد.
البته یک ویژگی مثبت این گونه چک ها این است که در صورت فوت یا ورشکستگی صاحب چک، باز هم امکان دریافت پول توسط دارنده وجود خواهد داشت. در صورتی که بین طرفین اطمینان و اعتماد زیادی وجود داشته باشد یا صاحب چک فرد معتبر و شناخته شده ای باشد، می توان از چک های عادی هم استفاده کرد.
استفاده از کارتخوان ها یا روش کارت به کارت از امنیت کافی برخوردار نیستند و بهتر است از روش های دیگری برای پرداخت پول در معاملات مسکن استفاده شود. درمورد چک های عادی باید گفت این چک ها به خودی خود دارای اعتبار نیستند و در حقیقت، اعتبار خود را از شخص صاحب حساب می گیرند.
پس پیشنهاد می شود قبل از گرفتن چک عادی در معاملات مسکن، حساب های فرد صاحب چک را بررسی کنید. چون اگر چک وصول نشود، دردسرهای زیادی برای شما به وجود می آورد. در صورتی که از دستگاه کارتخوان بنگاه برای پرداخت پول در معاملات مسکن استفاده می کنید، از صاحب بنگاه بخواهید مهر و امضای خود را روی رسید پرداخت درج کرده و آن را به شما (پرداخت کننده) تحویل بدهد.
معاملات مسکن
سخن پایانی
هر روز معاملات مسکن زیادی صورت می گیرد که نکات مختلفی را باید در آنها مورد توجه قرار داد. نحوه پرداخت پول در معاملات مسکن، یکی از مهم ترین و حساس ترین مسائلی است که در این گونه معاملات مطرح می شود. در صورت آشنایی داشتن با نحوه پرداخت پول در معاملات مسکن و مراحل این کار، می توانید معاملات خود را به آسانی و با خیال راحت انجام دهید. از طرف دیگر، آشنایی نداشتن با این مسائل، می تواند برای شما دردسرها و مشکلات قانونی زیادی ایجاد کند.
همانطور که گفتیم، روند پرداخت پول در معاملات رهن و اجاره تقریبا مشابه معاملات خرید و فروش است. به این صورت که ابتدا طرفین، با یکدیگر به یک توافق مشترک می رسند. سپس مبلغی را به عنوان بیعانه مشخص می کنند. پس از اینکه مبلغ بیعانه پرداخت شد، روند پرداخت مابقی مبلغ پول، بستگی به نوع قرارداد مسکن خواهد داشت. به این صورت که اگر قرارداد فروش مسکن باشد، مابقی مبلغ در دفتر اسناد رسمی و هنگام انتقال سند توسط خریدار پرداخت می شود. چنانچه قرارداد رهن و اجاره باشد، مبلغ باقی مانده پس از تحویل شدن منزل به مستاجر، توسط وی پرداخت خواهد شد.
البته همانطور که در ابتدای مقاله مورد اشاره قرار گرفت، در این زمینه قانون مشخصی وجود ندارد و طرفین می توانند نحوه پرداخت پول در معاملات مسکن را با توافق مشخص نمایند.
مطالب بیشتر:
طرح مسکن جوانان؛ راهی به سوی خانه دار شدن
همه چیز درباره مشاورین املاک
افزایش نرخ اجاره خانه در تهران
روش های شکایت از مشاور املاک در صورت بروز اختلاف
آنچه باید در مورد مسکن ملی بدانیم
با اجاره آپارتمان مبله در تهران، سفری رویایی را تجربه کنید
هنگام خرید ملک باید به نکات مهمی توجه کنید
نکات مهم و کاربردی که هنگام اجاره مغازه در تهران باید در نظر گرفته شوند
چند نکته اساسی برای پیدا کردن آپارتمان اجاره ای مناسب
دستور نقشه؛ دریافت، تکمیل و اجرای آن
در خرید و فروش مسکن مهر آشنا با نکات حقوقی آن باشید
بررسی کامل سامانه های املاک در ایران
وظایف و ویژگی های مدیر قرارداد املاک
فنون مذاکره در برترین املاک ایرانی
توضیح جامع درباره سامانه ملی املاک و اسکان کشور