همه چیز درباره سند تک برگ

همان طور که می دانید یکی از باارزش ترین دارایی های مادی هر فرد، ملک و املاک او می باشد. بنابراین سند مالکیت تحت عنوان مدرک هویتی مالک شناخته شده و تعلق فرد به آن ملک را ثابت می کند. سند مالکیت زمین و خانه در گذشته تحت عنوان سند منگوله دار شناخته می شد. این سند به صورت دفترچه بود و به راحتی قابلیت جعل داشت. به همین دلیل چند سالی است که دولت به خاطر مسائل امنیتی و جلوگیری از سوء استفاده، سند تک برگی را جایگزین اسناد منگوله دار کرده است.
در این نوشتار در نظر داریم سند تک برگی را بررسی نمائیم. با ما همراه باشید.
سند تک برگی
آشنایی با انواع سند مالکیت ملک
در حقیقت اسناد رسمی برای اثبات مالکیت املاک و زمین از اهمیت زیادی برخوردار می باشند. به همین خاطر تنها آن دسته از اسنادی که در دفاتر اسناد رسمی به ثبت رسیده باشند، نزد دولت دارای اعتبار هستند. تا مدت ها قبل اسناد مالکیت املاک به صورت سندهای منگوله دار بودند. این اسناد به راحتی جعل می شدند و به شکل دفترچه ای بودند که اداره ثبت احوال توسط قطعه ای سربی آن ها را پلمپ می کرد.
به طور کلی انواع سند مالکیت را می توان در سه دسته تقسیم بندی کرد. در ادامه به توضیح هریک خواهیم پرداخت.
سند دفترچه ای یا سند منگوله دار
سند منگوله دار معمولا به شکل دفترچه ای است که مشخصات مالک و ملک در آن نوشته می شود. این اسناد توسط اداره ثبت احوال به وسیله قطعه ای سربی پلمپ می شوند. سندهای منگوله دار ایمنی بسیار کمی دارند و به همین دلیل به راحتی جعل می شوند. در نتیجه اداره ثبت احوال در سال ۱۳۹۰ اقدام به صدور سند تک برگی نمود. بارزترین تفاوت سند تک برگ و سند منگوله دار به خاطر امنیت سند تک برگی می باشد.
سند منگوله دار
سند مشاعی
سند مشاعی به معنای این است که چند فرد مالک زمینی هستند، اما مالکیت آن ها مشخص نشده است. تنها چیزی که در این سند آورده شده این است که فرد مالک می باشد. اگرچه پیش از رواج سند تک برگی، مالکین ملک مشاع می توانستند اقدام به گرفتن سند جداگانه ای برای سهم مشاع خود نمایند، اما در بیشتر موارد این کار عملی نبود و سند مشاع تنها در اختیار یکی از مالکین قرار می گرفت. به همین خاطر مالکان دیگر سند نداشته و همین موجب بروز اختلاف میان آن ها می شد.
سند تک برگ
سند تک برگ برخلاف سندهای منگوله دار، هولوگرام مخصوص به خود را دارد. به همین خاطر سند تک برگی به آسانی جعل می شود. هم چنین در این اسناد، مشخصات ملک و مالک به شکل الکترونیکی و کاملا خوانا و دقیق درج شده است. از دیگر ویژگی های این اسناد می توان به درج اطلاعات مالک و ثبت دقیق، سیستمی و کامل اطلاعات ملک اشاره کرد. یکی از مهم ترین ویژگی های سند تک برگی این است که با وجود داشتن چند شریک در یک زمین، هر مالک اگر در حدود نیم دانگ هم سهم داشته باشد، می تواند سند مجزا داشته باشد.
از مهم ترین مزایای صدور سند تک برگی این است که در مصرف کاغذ صرفه جویی می شود. همین ویژگی از هدر شدن بی رویه کاغذ جلوگیری می کند. در گذشته سندهای منگوله دار معمولا ۱۲ تا ۳۲ صفحه بودند و برای کپی کردن آن ها حجم زیادی کاغذ مصرف می شد. اما برای کپی سند تک برگی، تنها یک کاغذ مصرف می شود. هم چنین این اسناد مثل گذشته دستی تهیه نشده و به صورت مکانیزه و سیستمی چاپ می شوند. مسئله دیگر این است که در سند تک برگی دیگر مشکل نوشتن واژه های پی در پی در پشت سند و ناخوانا بودن سند وجود نداشته و اطلاعات درون سند به آسانی خوانده می شود. این سند اطلاعات دقیق تری نسبت به سند دفترچه ای دارد و در آن مشکلاتی هم چون تعرض به زمین و مبهم بودن متراژ زمین به چشم نمی خورد.
هم چنین در این اسناد اطلاعات مربوط به نقل و انتقال ملک وجود ندارد و این اطلاعات تنها با مراجعه به اداره ثبت دریافت می شود. همین موضوع باعث شده دسترسی اداره ای به اطلاعات موجود در این اسناد به راحتی صورت بگیرد.
سند تک برگی
مزایای تبدیل سند منگوله دار به سند تک برگ
در حقیقت این اسناد در مقایسه با اسناد منگوله دار، مزایای فراوانی دارد که یکی از این مزایا سهولت تعویض اسناد در دفاتر اسناد رسمی می باشد. در ادامه سایر مزایای این اسناد را بررسی می کنیم.
جزئیات دقیق ملک و ارائه کروکی
در این اسناد برخلاف سندهای منگوله دار، جزئیات ملک به طور دقیق ارائه می گردد. هم چنین در این اسناد با منتشر کردن نقشه هوایی، مشکل تعرض به ملک و ابهام در متراژ آن رفع می شود.
رفع مشکل ناخوانا بودن سند منگوله دار
این اسناد به خاطر مکانیزه و الکترونیکی بودن، دیگر مشکل ناخوانا بودن یا بدخط بودن سندهای منگوله دار را ندارد و این مشکلات را کاملا برطرف نموده است.
امنیت بالا سند تک برگی
سندهای منگوله دار به آسانی جعل می شدند و از امنیت ضعیفی برخوردار بودند. اما سند تک برگی امنیت بالایی داشته و جعل کردن آن کار دشواری می باشد.
سهولت صدور اسناد
مالکین در گذشته برای صدور سند دفترچه ای به اداره ثبت اسناد مراجعه می کردند و این ادارات امور مربوط به ثبت را انجام می دادند. اما در حال حاضر برای نقل و انتقال ملک با سند تک برگی، حضور طرفین در زمان انجام معامله در دفاتر اسناد رسمی کافی بوده و نیازی به مراجعه آن ها به اداره ثبت نمی باشد.
نحوه استعلام سند تک برگ
برای تبدیل سندهای منگوله دار به سند تک برگی باید از سازمان ثبت املاک کشور استعلام گرفته شود. صاحب سند می تواند با مراجعه به سازمان ثبت اسناد تمامی اسنادی که به نام او ثبت شده اند را استعلام کند. به موجب این استعلام، سازمان ثبت اسناد و املاک، تمامی پلاک های ثبتی صاحب سند را در اختیار او قرار می دهد. توجه داشته باشید برای این که سند تک برگی از طریق کد ملی استعلام گرفته شود، فقط شخص دارنده کد ملی می تواند از سازمان ثبت املاک و اسناد تقاضای استعلام نماید.
برای استعلام این اسناد می توانید به دفاتر اسناد مراجعه نمایید و با اعطای شماره سند، استعلام سند تک برگی ملک را دریافت کنید. هم چنین می توانید با مراجعه به سایت سازمان ثبت اسناد و املاک کشور، استعلام سند تک برگی را به صورت آنلاین دریافت نمایید.
استعلام سند تک برگی
نحوه تعویض سند تک برگی ملک
باید خاطر نشان ساخت که از سال ۱۳۹۰ به بعد، هرگونه نقل و انتقال املاک تنها با سند تک برگی صورت می گیرد. اما در دهه های گذشته سندهای منگوله دار به آسانی در معاملات مورد استفاده قرار می گرفتند. در حالت کلی افراد برای تعویض سند تک برگی به دو صورت اقدام می کنند:
- زمانی که مالکیت ملک با انجام معامله تغییر کند و ملک به اسم خریدار سند بخورد.
- تعویض سند منگوله دار که با مراجعه فرد به اداره ثبت اسناد و کامل نمودن فرم درخواست، انجام می شود.
باید افزود که روند کار در هرکدام از این شرایط متفاوت است. در حقیقت اگر قصد تعویض کردن سند دفترچه ای با سند تک برگی را دارید، به حضور در دفاتر ثبت نیازی نیست و این کار در اداره ثبت املاک انجام می شود. در غیر اینصورت اگر ملکی را معامله کرده اید و باید سند جدید به اسم خریدار صادر گردد، ابتدا باید به یکی از دفاتر ثبت اسناد مراجعه نمایید.
مراحل صدور سند تک برگ
در واقع پس از این که معامله ملکی انجام شد، ملک باید به نام خریدار سند بخورد و این کار در یکی از دفاتر ثبت اسناد رسمی صورت می گیرد. سپس مراحل دیگر برای صدور سند تک برگی به نام خریدار انجام می شود. در ادامه این مراحل را توضیح خواهیم داد:
مرحله نخست: مراجعه به دفاتر ثبت اسناد
پس از توافقات اولیه و نوشتن مبایعه نامه در معامله یک زمین، هریک از طرفین می توانند با در اختیار داشتن مدارک هویتی شان به دفاتر ثبت اسناد رسمی مراجعه نموده و معامله را ثبت نمایند. بنابراین نخستین گام در دریافت سند تک برگی، ثبت معامله در دفاتر اسناد رسمی می باشد.
دومین مرحله: استعلام سند
دفاتر اسناد رسمی قبل از انتقال سند، فهرست استعلام ها را از فروشنده دریافت می کنند تا از عدم فروش آن زمین به شخص دیگر مطلع شوند. در غیر اینصورت برای ملک، سند جدیدی صادر نمی شود.
سومین مرحله: تسویه حساب شهرداری
به معنای این است که تمامی بدهی ها به شهرداری تسویه شود تا گواهی پایان کار شهرداری ارائه گردد. در خصوص ملک های صنعتی و تجاری باید از سازمان تأمین اجتماعی تسویه حساب دریافت شود.
مرحله چهارم: نقل و انتقال سند در دفتر
پس از تسویه حساب و توافق طرفین، همه چیز برای نقل و انتقال سند آماده است. در سندهای تک برگی دفتر ثبت اسناد، خلاصه ای از نقل و انتقال به صورت مکانیزه به اداره ثبت ناحیه ارسال می شود.
مرحله پنجم: مراجعه به اداره ثبت اسناد
در این مرحله باید سند منگوله دار به اداره ثبت ناحیه برده شود و با پر کردن فرم درخواست صدور سند تک برگی، نسبت به دریافت آن اقدام نمود.
مرحله ششم: ارائه نمودن سند مالکیت قبلی
چه در زمان تبدیل سندهای منگوله دار به سند تک برگی و چه پس از معامله یک ملک، باید اصل سند قبلی به اداره ثبت تحویل داده شود. در غیر اینصورت سند جدید به شما ارائه نمی گردد.
مرحله هفتم: پرداخت هزینه های مربوط به پست
پس از آن که سند تک برگی آماده شد، به وسیله اداره پست برای مالک ارسال خواهد شد. بنابراین برای دریافت سند جدید باید به باجه پست مستقر در اداره ثبت اسناد مراجعه و هزینه لازم در این خصوص پرداخت شود.
مرحله هشتم: دریافت سند تک برگی جدید
پس از آن که سند تک برگی صادر شد، مأمور پست آن را به آدرسی که به اداره پست داده شده، خواهد برد. لازم به ذکر است که مأمور پست سند تک برگی را تنها به مالک آن تحویل خواهد داد. مگر آن که در فرم تکمیل شده در اداره پست، از شخص دیگری به عنوان تحویل گیرنده یاد شده باشد.
مطالب بیشتر:
ارائه نکات اساسی درباره خرید و فروش آپارتمان
بیان کاربرد کد رهگیری املاک
معرفی خانه پیش ساخته و مزایا و معایب
پیگیری سند ملک و دریافت سند مالکیت قطعی
شرایط و قوانین اجاره آپارتمان مبله
همه چیز درباره رهن آپارتمان
محاسبه شارژ ساختمان چگونه است؟
نحوه محاسبه قیمت آپارتمان
اصول کاربردی انتخاب یک خانه لاکچری
وظایف و ویژگی های مدیر قرارداد املاک
نحوه محاسبه قیمت آپارتمان
شرایط و مزایای استخدام مشاور املاک
اخلاق حرفه ای بهترین املاک تهران
افزایش نرخ اجاره خانه در تهران
همه چیز درباره اتحادیه مشاورین املاک تهران