بیان کاربرد کد رهگیری املاک
کد رهگیری املاک
طی بخشنامه ای که دولت نهم در سال 1387 صادر کرد تمامی آژانس ها و مشاورین املاک کشور موظف شدند تا از آن پس هرگونه معاملات ملکی خود را چه در زمینه خرید و فروش ملک و چه در رابطه با رهن و اجاره آن ها در سامانه ای تحت عنوان پورتال ثبت معاملات املاک و مستغلات کشور ثبت نمایند. پس از ثبت معاملات مذکور در این سامانه، کُدی سیزده رقمی صادر می شود که همان کد رهگیری املاک است. با در دست داشتن این کد، از اتفاق افتادن بسیاری از کلاهبرداری ها در ارتباط با املاک جلوگیری می شود و در صورت بروز اختلاف در معاملات ملکی، پیگیری قانونی مطالبات شاکی و رسیدگی به حقوق ضایع شده فرد بسیار آسان می شود. در ادامه به اهمیت دریافت کد رهگیری در معاملات ملکی، نحوه دریافت و… پرداخته می شود.
کد رهگیری حافظ امنیت معاملات ملکی
با دریافت کد رهگیری املاک از معاملات خود در برابر کلاهبرداران محافظت کنید. همانطور که می دانیم، آشفتگی، بی نظمی و عدم نظارت در هر زمینه ای، موجبات انجام کلاهبرداری را توسط افراد سودجو فراهم می کند. پیش از سال 1387 که دریافت کد رهگیری برای تمامی معاملات ملکی اجباری شد، سودجویان از بازار بی نظم معاملات املاک سوء استفاده کرده و گاهی یک ملک را به چندین نفر می فروختند. تصور کنید ملکی را خریداری کرده اید و پس از چندی متوجه میشوید که غیر از شما چندین نفر با مدارک واقعی، صاحب آن ملک هستند و متخلف هم (صاحب اولیه ملک، کسی که اقدام به فروش ملک به چند نفر کرده است) در دسترس نیست! پروسه حقوقی چنین پرونده هایی بسیار طولانی و احقاق حق کاری طاقت فرسا است!
دولت برای ساماندهی به چنین معضلی اقدام به راه اندازی سیستمی تحت عنوان «ثبت املاک و مستغلات کشور» کرد. از طریق این سیستم تمامی معاملات ملکی انجام گرفته در کل کشور ثبت و کد رهگیری برای آنها صادر می شود. با دریافت کد رهگیری در معاملات خود، آخرین مالک ملک مورد نظر شما خواهید بود. در این صورت بدون حضور و رضایت شما سیستم اجازه نقل و انتقال مالکیت آن ملک را به شخص دیگر نخواهد داد.
دریافت کد رهگیری املاک حافظ امنیت در معاملات ملکی است
آیا دریافت کد رهگیری تنها مختص خرید و فروش املاک است؟
جواب خیر است. شما با مراجعه به دفاتر مشاور املاک در رابطه با عقد قرارداد اجاره نیز می توانید کد رهگیری املاک دریافت کنید. در این صورت شما می توانید با ورود به سامانه ثبت املاک و مستغلات و پیگیری از طریق کد رهگیری صادر شده برای اجاره نامه، از اینکه ملک همزمان با شما به اجاره شخص دیگری در نیامده باشد، اطمینان حاصل کنید.
اما گاهی عده ای از افراد از روی آشنایی با یکدیگر یا پیدا کردن مورد اجاره از طریق اپلیکیشن های موجود، مایل نیستند که برای عقد قرارداد اجاره به بنگاه های مشاور املاک مراجعه و هزینه ای بابت کمیسیون پرداخت کنند. این افراد با تنظیم قرارداد به صورت دستی با در نظر گرفتن نکاتی که خریدار و فروشنده حین نوشتن قولنامه باید به آنها توجه کند می توانند اجاره نامه را تنظیم و با امضای خود و شهود به آن اعتبار اسناد عادی را ببخشند. (برای آگاهی بیشتر در این رابطه می توانید مقاله، «از نوشتن قولنامه تا سند زدن ملک» را در همین وب سایت مطالعه کنید.) در این شرایط دریافت کد رهگیری به صورت شخصی برای افراد ممکن نیست. دریافت این کد از طریق سامانه نام برده شده، تنها برای صنف مشاور املاک امکان پذیر است.
مهمترین کاربردهای کد رهگیری کدامند؟
فواید دریافت کد رهگیری از دو جهت است، یکی برای حفظ منافع شهروندان دیگری برای سهولت تنظیم بازار املاک توسط دولتمردان. هر شهروندی با دریافت کد رهگیری در واقع در حال انجام دو عمل است. یکی حفاظت از حقوق خود و دیگری ایجاد داده های آماری برای تنظیم بازار مسکن. همانطور که پیشتر بیان شد، هر فرد با در دست داشتن کد رهگیری در معاملات خرید و فروش ملک از انتقال غیر قانونی ملک مورد نظر به شخص ثالث جلوگیری می کند. علاوه بر این ثبت معاملات ملکی، پایگاه داده ای را برای دولت ایجاد می کند تا از طریق آنها بتواند به درستی از صاحبان املاک مالیات دریافت کند. کد رهگیری در عقد قرارداد اجاره املاک نیز به دولتمردان و برنامه ریزان کمک می کند تا به تنظیم بازار مسکن پرداخته و از افزایش بدون ضابطه اجاره بها مسکن جلوگیری کنند.
استعلام کد رهگیری علاوه بر مراجعه به پورتال ثبت املاک و مستغلات کشور از طریق
ارسال پیامک به شماره 110203001 نیز امکان پذیر است
چرا بعضی از بنگاه های مشاور املاک از دریافت کد رهگیری امتناع می کنند؟
ممکن است بعضی از بنگاه های مشاور املاک به بهانه در بر داشتن هزینه مالی از دریافت کد رهگیری برای معامله شما خودداری کنند. در اینجا باید تاکید شود که دریافت کد رهگیری هیچگونه هزینه مالی برای بنگاه، خریدار و فروشنده ندارد. دلیل اصلی امتناع از دریافت کد رهگیری املاک نداشتن جواز کار و یا مسدود بودن دسترسی به پورتال ثبت معاملات املاک و مستغلات کشور است. دسترسی هر بنگاه مشاور املاکی که مرتکب تخلف شده باشد، به پورتال مذکور، از سوی اتحادیه صنف مشاورین املاک مسدود خواهد شد. در صورت مشاهده چنین تخلفی (امتناع از دریافت کد رهگیری) می توانید با شماره تماس 7334 تماس حاصل کرده و شکایت خود را ثبت نمایید. شماره مورد نظر مربوط به اتحادیه صنف مشاوران املاک تهران است. غیر از این شما می توانید از طریق وب سایت این اتحادیه به آدرس http://amlaktehran.org نیز ثبت شکایت کنید. (برای مطالعه بیشتر می توانید مقاله «شکایت از مشاور املاک» را در همین وب سایت بخوانید.)
روش دریافت کد رهگیری املاک توسط مشاور املاک
اولین گام در جهت انجام معاملات ملکی دارای کد رهگیری، مراجعه به مشاور املاک معتبر و ارائه مدارک مورد نیاز به مشاور است. در ذیل لیست مدارک مورد نیاز آورده شده است.
- اصل کارت ملی و شناسنامه برای شهروندان ایرانی
- اصل کارت اقامت یا پاسپورت دارای مجوز اقامت در ایران برای اتباع خارجی
- اصل مدارک مربوط به ملک مورد نظر، شامل سند تک برگی، بنچاق و…
- در مورد املاک موروثی اصل گواهی انحصار وراثت نیز لازم می باشد
- حضور دو شاهد با مدارک شناسایی معتبر نیز الزامی است
- گواهی تایید کد پستی ملک مورد معامله از دیگر الزامات دریافت کد رهگیری می باشد
محل قرارگیری کد رهگیری سیزده رقمی و نیز بارکد دو بعدی جهت استعلام از صحت قرارداد، در تصویر مشخص است
پس از ارائه مدارک مورد نیاز به مشاور املاک، مراحل تنظیم پیش نویس معامله آغاز می شود. بعد از نوشته شدن پیش نویس و تایید آن توسط خریدار و فروشنده، مشاور اطلاعات درج شده در پیش نویس را در پورتال مذکور ثبت و بارگذاری می کند. بعد از بارگذاری، قرارداد در سه نسخه توسط مشاور پرینت می شود. یکی از نسخه ها نزد مشاور املاک بایگانی می شود و دو نسخه دیگر در اختیار خریدار و فروشنده قرار می گیرد. در این مرحله شخص می تواند با استفاده از یک نرم افزار بارکد خوان و با اسکن بارکد چاپ شده در قسمت بالای صفحه قرارداد، مشخصات مربوط به ملک و طرفین قرارداد را که در سامانه ثبت شده است را مشاهده کند. این روش در مورد اجاره نامه ها نیز صادق است.
آیا دریافت کد رهگیری برای املاک بدون سند نیز ممکن است؟
دریافت کد رهگیری برای تمام معاملات ملکی که در بنگاه های دارای جواز منعقد می شود، ممکن است. در صورت اقدام به خرید املاک بدون سند و به اصطلاح قولنامه ای می بایست به چند نکته توجه خاص کرد. تصور کنید که اقدام به خرید یک ملک زراعی کرده اید. اولین گام پیش از بستن قرارداد مراجعه به شهرداری منطقه و گرفتن استعلام درباره ملک مورد نظر است. آیا در حریم ساخت و ساز های شهرداری قرار دارد یا خیر و… دومین گام مراجعه به یک دفتر خدمات مهندسی است تا از ملک مورد نظر نقشه UTM تهیه کند. به این صورت شما ابعاد دقیق ملک مذکور را خواهید داشت.
پس از انجام این مراحل و در زمان انعقاد قرارداد خرید ملک حتما از مشاور املاک بخواهید که معامله اخیر را در پورتال معاملات املاک و مستغلات کشور ثبت کرده و کد رهگیری دریافت نماید. همانطور که در ابتدای مقاله بیان شد، در این صورت بدون اطلاع شما، امکان فروش ملک وجود نخواهد داشت. در نهایت با مراجعه به پورتال ثبت معاملات املاک و مستغلات کشور به آدرس iranamlaak.ir از صحت ثبت قرارداد در این سامانه اطمینان حاصل نمایید.
با در دست داشتن کد ملی و کد رهگیری قرارداد می توانید به پورتال ثبت معاملات املاک و مستغلات کشور مراجعه و از صحت معامله انجام شده اطمینان حاصل کنید.
مطالب بیشتر:
نکات مهم و کاربردی جهت اجاره سفره خانه لوکس
توضیح جامع درباره سامانه ملی املاک و اسکان کشور
وظایف سایت املاک در قبال خریداران و فروشندگان
شرایط و مزایای استخدام مشاور املاک
افزایش نرخ اجاره خانه در تهران
توضیح جامع درباره سامانه ملی املاک و اسکان کشور
از سامانه اطلاعات بازار املاک ایران (سابا) چه می دانید؟
همه چیز درباره سازمان اسناد و املاک ایران
ارائه اطلاعاتی در ارتباط با محاسبه هزینه ساخت مسکن
بررسی خصوصیات مشاور املاک برتر
وظایف سایت املاک در قبال خریداران و فروشندگان
نکاتی درباره آموزش املاک و مستغلات
توضیح درباره مشاعات ساختمان و قوانین حاکم بر آن
همه چیز درباره اتحادیه مشاورین املاک تهران
املاک اکازیون دارای چه ویژگی های می باشد ؟