دانستنی های ملکی

توضیح جامع درباره سامانه ملی املاک و اسکان کشور

 

سامانه ملی املاک و اسکان کشور

سامانه ملی املاک و اسکان کشور به نوعی متولی تنظیم بازار عرضه و تقاضای مسکن در کشور است. مشکل مسکن در ایران همواره یکی از مشکلات اساسی بوده و هست. گاهی این مشکل به دلیل مهاجرت یکباره روستاییان به شهرهای صنعتی پیش آمده و گاهی تورم و تلاطمات اقتصادی موجود در کشور عامل بی ثباتی در این بازار بوده است. در هر حال همیشه شاهد عدم توازن در عرضه و تقاضای بازار مسکن بوده ایم. کفه ترازو تقاضا در بازار مسکن ایران همواره سنگین تر از کفه عرضه بوده و این نشانده کمبود عرضه مسکن در کشور است. از فروردین سال ۱۴۰۰ شمسی سامانه ملی املاک و اسکان کشور با ارائه طرحی تحت عنوان سامانه کد یکتا اقدام به ثبت مالکیت تمامی خانه های موجود در کشور نمود. هدف از این طرح مشخص شدن خانه های خالی (بدون مستاجر) که تحت مالکیت افراد سودجو بود می باشد.

متاسفانه در بازار آشفته اقتصاد ایران احتکار در مورد مسکن هم اتفاق می افتد. به این صورت که مالکینی که صاحب مساکن متعدد هستند جای عرضه این خانه ها به بازار مسکن ایران، ترجیح میدهند که خالی بمانند تا با افزایش تقاضا برای مسکن از سوی مردم قیمت ملک و اجاره بها افزایش یابد و در این شرایط اقدام به عرضه مسکن های تحت مالکیت خود نمایند. همانطور که پیشتر بیان شد راهکار دولت برای جلوگیری از این اقدامات، راه اندازی طرح کد یکتا بود. بر اساس این طرح تمامی مالکین ملزم به ثبت ملک خود، از طریق مراجعه به سامانه ملی املاک و اسکان کشور و دریافت کد یکتا هستند.

 

سامانه اسکان 1024x510 - توضیح جامع درباره سامانه ملی املاک و اسکان کشور

سامانه ملی املاک و اسکان کشور در جهت تنظیم بازار مسکن، از فروردین ۱۴۰۰ راه اندازی شد.

 

چه کسانی مشمول طرح دریافت کد یکتا هستند؟

از تاریخ ۱۹ فروردین ۱۴۰۰ تمامی سرپرستان خانوار چه در روستا و چه ساکن در شهرها موظف به دریافت کد یکتا شدند. انجام این کار از طریق مراجعه به سامانه ملی املاک و اسکان کشور امکان پذیر است. بر اساس اظهارات آقای محمود محمودزاده، معاون سابق مسکن و ساختمان وزارت راه و شهرسازی کشور، حدود ۲ میلیون و ۱۰۰ هزار واحد مسکونی خالی در شهرها و تقریبا ۴۰۰ هزار واحد مسکونی خالی در روستاهای کشور وجود دارد. هدف از این طرح تعلق گرفتن مالیات به این خانه های خالی است. این طرح در صدد است تا مالکین را مجبور به پرداخت مالیات بر ملک و نیز عرضه خانه های خالی به بازار املاک کشور کند. از دیگر اهداف این طرح ایجاد پایگاه داده های مناسبی است که برای برنامه ریزی در حوزه مسکن حائز اهمیت بسیار است. این کار از طریق ثبت املاک در سامانه ملی املاک و اسکان کشور انجام می شود. شایان ذکر است که مالیات دریافتی از این خانه های خالی به صندوق ملی مسکن واریز می شود.

 

عواقب عدم ثبت ملک توسط مالک یا درج اطلاعات اشتباه در سامانه کد یکتا

قطع شدن یارانه و عدم ارائه خدمات بانکی دو مورد از عواقب عدم ثبت ملک توسط مالک یا درج اطلاعات اشتباه در سامانه کد یکتا می باشد. مورد بعدی مربوط به جریمه های مالیاتی است که به املاک ثبت نشده تعلق می گیرد. در صورتی که مسکن خالی از سکنه در شهری با بیش از صد هزار نفر شهروند واقع شده باشد و بیش از ۱۲۰ روز از خالی بودن آن گذشته باشد شامل مالیات بر مسکن خالی به صورت ذیل می شود.

ـ جریمه خالی بودن واحد مسکونی که ثبت نشده باشد، در سال اول برابر است با شش برابر مالیات سالانه ای  که به خانه مذکور تعلق گرفته است.

ـ جریمه خالی بودن واحد مسکونی که ثبت نشده باشد، در سال دوم برابر است با دوازده برابر مالیات سالانه خانه مذکور.

ـ و در نهایت جریمه خالی بودن واحد مسکونی که ثبت نشده باشد، در سال سوم برابر است با هجده برابر مالیات سالانه ای  که به خانه مذکور تعلق گرفته

شایان ذکر است که این جریمه مالیاتی در شهرهایی با جمعیت کمتر از صد هزار نفر تنها به خانه های خالی ای که بیش از ۲۰۰ متر بنا دارند تعلق می گیرد.

 

Picture1 - توضیح جامع درباره سامانه ملی املاک و اسکان کشور

دریافت شناسه یکتا از طریق سامانه ملی املاک و اسکان کشور امکان پذیر است.

 

کدام یک از املاک مسکونی جزو خانه های خالی محسوب می شوند؟

ـ خانه های فرسوده:

بعضی از افراد به این دلیل که واحد مسکونی تحت مالکیت آنها به دلیل فرسودگی قابل سکونت نیست گمان می کنند که ملک مذکور شامل مالیات بر خانه های خالی نمی شود. این موضوع تصور غلطی است. در اینجا باید تاکید کرد که فرسوده بودن بنا مانع مشمولیت بنا در طرح مالیات بر خانه های خالی نمی شود.

 

ـ منازل مسکونی که بیش از ۱۲۰ روز خالی باشند

واحد های مسکونی که بیش از ۱۲۰ روز از خالی بودن آنها گذشته باشد شامل طرح مالیات بر خانه های خالی می شوند. تنها در صورتی که طی این ۱۲۰ روز سند ملک به شخص دیگری منتقل شده باشد، به دلیل عوض شدن شخص مالک، ملک مشمول مالیات نخواهد شد.

 

ـ خانه های خالی در شهرهای با جمعیتی بیش از یکصد هزار نفر

هر خانه خالی که در شهری بالای یکصد هزار نفر واقع شده باشد مشمول مالیات بر خانه های خالی می شود. در صورت قرار گرفتن خانه خالی در شهرهای زیر یکصد هزار نفر جمعیت، واحد مسکونی مذکور شامل مالیات بر خانه های خالی نمی شود اما در صورت عدم ثبت ملک مسکونی در سامانه یکتا مشمول جریمه خواهد شد.

 

مالیات متعلقه به چه معنا است؟

مالیات متعلقه به مالیاتی گفته می شود که از املاک مسکونی اجاره داده شده توسط مالک شخصی، دریافت می شود. این نوع از مالیات در شهر تهران به املاکی تعلق می گیرد که متراژ بنای آنها بالاتر از ۱۵۰ متر مربع باشد. در شهرستانها نیز مالیات متعلقه به واحد های استیجاری که بالای ۲۰۰ متر مربع باشند تعلق می گیرد. میزان دریافت مالیات بستگی به اجاره بهایی دارد که صاحب ملک از بابت اجاره آن دریافت می کند. به این صورت که اگر اجاره بهای ملک مبلغ ۳ میلیون تومان باشد، ۱۵ درصد درآمد حاصل از آن به عنوان مالیات دریافت خواهد شد. اگر اجاره بهای ملک ۳ تا ۱۰ میلیون تومان باشد، ۲۰ درصد از درآمد به عنوان مالیات دریافت می شود. اگر اجاره بها ۱۰ تا ۲۵ میلیون باشد مالیات ۲۵ درصدی به درآمد حاصل از اجاره تعلق می گیرد. اگر اجاره بها بین ۲۵ تا ۱۰۰ میلیون تومان باشد شامل ۳۰ درصد مالیات خواهد بود و به اجاره بهای بالای ۱۰۰ میلیون تومان نیز ۳۵ درصد مالیات تعلق می گیرد.

 

1019976 1024x576 - توضیح جامع درباره سامانه ملی املاک و اسکان کشور

واحدهای مسکونی بیشتر ۱۵۰ متر در تهران و بیشتر از ۲۰۰ متر در شهرستانها مشمول مالیات متعلقه می شوند.

 

تفاوت اقامتگاه اصلی و فرعی در سامانه ملی املاک و اسکان کشور

بسیاری از افراد ساکن کلان شهرهایی چون تهران برای گذراندن اوقات فراغت خود خانه یا ویلایی در یکی از شهرستان های مورد علاقه خود خریداری می کنند. حال برای ثبت این واحدهای مسکونی در سامانه ملی املاک و اسکان کشور چه باید کرد؟ پاسخ این است که این املاک را می بایست تحت عنوان اقامتگاه فرعی ثبت نمود. علاوه بر این در صورتی که در یک شهر مثلا تهران دارای دو واحد مسکونی باشید و یکی از خانه ها در اختیار یکی از اعضای خانواده باشد و باقی افراد خانواده در واحد مسکونی دوم زندگی کنند، در این صورت هم می توانید یکی از واحدها را به صورت اقامتگاه فرعی در این سامانه ثبت نمایید.

 

نحوه ورود به سامانه ملی املاک و اسکان کشور

برای ورود به سامانه ملی املاک و اسکان کشور می بایست آدرس amlak.mrud.ir را در نوار آدرس جستجوگر وارد کنید. دقت داشته باشید که حتما از موتور های جستجوگر Google Chrome یا Mozilla Firefox استفاده نمایید تا دچار مشکل نشوید. پس از ورود به سایت مذکور بهتر است پیش از انجام هر کاری به قسمت راهنمای این سامانه مراجعه کنید. بی شک مطالب موجود در این قسمت به شما در انجام مراحل ثبت ملک کمک خواهد کرد. به طور مثال در این قسمت می توانید فهرست اطلاعات مورد نیاز جهت ثبت ملک در سامانه را مشاهده و مطالعه کنید.

در قسمت راهنما مراحل انجام اموری چون ثبت اقامتگاه جدید، همراه با تصویر توضیح داده شده است. همینطور برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید قسمت پاسخ به سوالات متداول را مطالعه نمایید. در صورت بروز مشکل در انجام عملیات ثبت ملک می توانید با شماره تلفن ۰۲۱۵۹۱۹۸ تماس بگیرید. کارشناسان این سامانه به صورت ۲۴ ساعته پاسخگوی کاربران هستند. همچنین می توانید از شماره ۰۲۱۱۹۳ برای ارسال پیام و دریافت پاسخ استفاده نمایید.

 

Saman724 9988554215 1024x652 - توضیح جامع درباره سامانه ملی املاک و اسکان کشور

با مراجعه به قسمت راهنما در سامانه ملی املاک و اسکان کشور می توانید مراحل انجام عملیاتی چون ثبت اقامتگاه اصلی، ثبت واگذاری ملک، ثبت اقامتگاه جدید، افزودن ملک جدید و… را مشاهده کنید.

 

 

مطالب بیشتر:

نمایش بیشتر

سامان ۷۲۴

ما در سامان ۷۲۴ به دنبال یک هدف هستیم (ترکیب املاک سنتی + املاک بر پایه تکنولوژی) فناوری ابری به ما کمک میکند نیازهای ملکی هموطنان خوبمان را به بالاترین سرعت و امنیت در اختیار شما عزیزان قرار دهیم. گروه املاک سامان ۷۲۴

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا