ارائه اطلاعاتی در ارتباط با محاسبه هزینه ساخت مسکن
هزینه ساخت مسکن چقدر است؟
وقتی در مورد ساخت یک خانه جدید فکر می کنیم، احتمالا یک سوال به ذهن همه ما خطور می کند و آن اینکه هزینه ساخت مسکن چقدر خواهد بود؟ این سوال رایجی است که در ذهن همه افرادی که تصمیم می گیرند خانه جدیدی بسازند، به وجود می آید. دو دلیل عمده برای طرح این سوال وجود دارد. اول اینکه شخص تمایل دارد خود، کار مدیریت ساخت خانه را بر عهده بگیرد از این رو اقدام به محاسبه هزینه ساخت مسکن می کند. با مشخص شدن هزینه ساخت مسکن فرد می تواند با توجه به بودجه ای که در دست دارد برای آغاز ساخت یا به تعویق انداختن آن، تامین منابع جدید مالی، تغییر متراژ خانه، کاهش یا افزایش کیفیت ساخت و… تصمیم گیری نماید.
دومین دلیل مربوط به زمانی است که فرد مایل است که کار ساخت خانه را به پیمانکار واگذار کند اما از سویی می خواهد از هزینه ساخت مسکن در شهر، منطقه و محله خود باخبر شود تا امکان مقایسه نرخ معمول ساخت خانه با نرخی که پیمانکار برای ساخت و ساز پیشنهاد داده فراهم شود. برآورد هزینه ساخت مسکن از سوی افراد کار درستی است زیرا بسیاری از پیمانکاران هزینه ای بسیار بالاتر از هزینه واقعی ساخت و ساز را به مشتریان ارائه می دهند. در واقع با آگاهی صحیح از هزینه های ساخت خانه و نحوه محاسبه آن می توان از این نوع تقلب جلوگیری کرد. بنابراین همانطور که هزینه ساخت مسکن را به صورت فردی محاسبه می کنید از پیمانکاران متعددی راجع به نرخ ساخت و ساز اطلاعات کسب نمایید تا در نهایت کار ساخت خانه را به پیمانکاری بسپارید که هزینه ساخت پیشنهادی از سوی او با نرخ واقعی ساخت مسکن در محله شما نسبتا برابر باشد.
نرخ ساخت و ساز چیست؟
این هزینه، پولی است که توسط یک سازنده یا پیمانکار برای ساخت و ساز ۱ متر مربع بنا در منطقه شما دریافت می شود. به بیانی دیگر هزینه ساخت مسکن برابر است با مساحت قطعه زمین ضربدر نرخ ساخت در هر متر مربع! برای رسیدن به نرخ ساخت و ساز در هر متر مربع، باید هزینه مواردی چون مصالح ساختمانی، سیمان، فولاد، ماسه، شن، رنگ، کاشی، آجر، اتصالات ، پنجره، درب، لوله کشی، سیم کشی برق، هزینه نیروی کار و… را در نظر بگیرید.
نرخ ساخت و ساز در هر متر مربع بسته به در دسترس بودن مصالح ساختمانی، از مکانی به مکان دیگر تغییر می کند. مثلا اگر در حال ساخت خانه در یک منطقه شهری هستید که مصالح ساختمانی به راحتی و با نرخ رقابتی در دسترس است، هزینه ساخت مسکن کمتر می شود. در مقابل در روستایی که مصالح ساختمانی در آن کمتر است و برای تامین مصالح نیاز به حمل و نقل وجود دارد، هزینه ساخت مسکن به نسبت این محدودیت بیشتر خواهد شد. هزینه ساخت و ساز به طور گسترده ای به نوع ساختمانی (مسکونی، تجاری، ویلا و…) که قرار است ساخته شود، کیفیت مصالح مورد استفاده و منطقه ای که ساخت و ساز در آن انجام می شود بستگی دارد. هزینه ساخت مسکن در مناطق دور از شهرها به دلیل اضافه شدن هزینه حمل و نقل مصالح و نبود نرخ رقابتی در مورد متریال مصرفی بیشتر خواهد شد.
محاسبه هزینه ساخت مسکن
به طور کلی اولین گام در بررسی هزینه ساخت مسکن آگاهی و کسب اطلاع از قیمت زمین در منطقه مورد نظر می باشد. پرهزینه ترین بحث در ساخت مسکن یا هر نوع سازه دیگری انتخاب زمین می باشد. دومین مورد، مسئله تهیه جواز ساخت و ساز و انتخاب مهندس مشاوره برای همکاری در امر ساخت است. سومین مورد نیز درباره ساخت بنا می باشد که شامل مشخص کردن نوع اسکلت و سیستم سازه ای ساختمان و تخمین هزینه های آن می شود. به طور معمول اسکلت های بتنی در مقایسه با اسکلت های فلزی هزینه بیشتری دارند ولی تمایل به استفاده از این نوع اسکلت بیشتر می باشد. چرا که می توان هزینه آن را طی چند مرحله پرداخت نمود. در حالی که در مورد اسکلت های فلزی به خاطر تک مرحله ای بودن انجام کار، می بایست هزینه ساخت را به صورت یکجا پرداخت کرد.
پس از این مرحله ، نوبت به تعیین نوع و قیمت مصالح مصرفی مانند پروفیل، میلگرد و… می رسد. در زمینه انتخاب نوع مصالح بی شک با تفاوت قیمت کارخانه های مختلف روبرو خواهید شد. به عنوان مثال ممکن است میلگرد یک کارخانه نسبت به سایر کارخانه ها گرانتر اما با کیفیت تر باشد. در مواجه با این مسئله می بایست میان بودجه در نظر گرفته شده و کیفیت مطلوب، اعتدال برقرار نمود. تمام مصالح به کار گرفته شده در مراحل سفت کاری، نازک کاری، تاسیسات و… جزو متریال های مصرفی در ساخت بنا به حساب می آیند که در هزینه های ساخت مسکن محاسبه می شوند. با محاسبه متراژ مفید و غیر مفید بنا، تعداد واحدهای ساختمان و نیز طبقات آن، میزان متریال مصرفی را می توان تخمین زد.
اسکلت های بتنی در مقایسه با اسکلت های فلزی هزینه بیشتری دارند ولی تمایل به استفاده از این نوع اسکلت بیشتر می باشد. چرا که می توان هزینه آن را طی چند مرحله پرداخت نمود.
محاسبه قیمت زمین
پیش از هر کاری، برای ساخت و ساز، قیمت زمین باید محاسبه شود. پر واضح است که خرید زمین در نواحی بالای شهر و در متراژهای زیاد هزینه بیشتری در بر خواهد داشت. در زمان خرید زمین لازم است به موقعیت مکانی آن توجه خاصی داشته باشید. هزینه زمین به مبلغی اطلاق می شود که برای کسب قطعه زمین مورد نظر پرداخت می شود. پروژه ساخت مسکن می تواند در نواحی باشد که جزو طرح های جدید توسعه شهری است یا در محله های داخل شهر واقع شده باشد. هزینه پرداختی برای خرید زمین را موقعیت مکانی سایت (منطقه ای که زمین در آن واقع شده است) و امکانات در دسترس در آن منطقه مشخص خواهد کرد.
جواز ساخت یا پروانه ساخت
دریافت پروانه ساخت یکی از پرهزینه ترین مراحل ساخت و ساز مسکن به حساب می آید. معمولا در این مرحله می بایست هزینه شرکت های مهندسی را نیز محاسبه کرد. ترجیحا دریافت پروانه ساخت مسکن را به فصول سرد سال موکول نمایید. در این صورت در ابتدای فصل گرم مراحل اداری کسب جواز ساخت به پایان رسیده و می توان ساخت پروژه را آغاز نمود. در فصول سرد سال به دلایلی چون بارش و… ممکن است انجام کار به تعویق بیفتد.
برای دریافت جواز یا پروانه ساخت می بایست به شهرداری منطقه ای که زمین شما در آن قرار دارد مراجعه کنید. در این مرحله به همراه داشتن سند مالکیت زمین، کارت شناسایی مالک و قبض تسویه حساب عوارض الزامی است. پس از ارائه مدارک فوق و تشکیل پرونده، شهرداری می بایست صحت مدارک ارائه شده را تایید نماید. مدت زمان لازم جهت تایید مدارک از سوی شهرداری، بسته به شهر و منطقه ای که پرونده در آن تشکیل شده است متفاوت می باشد. پس از تایید مدارک، کارشناسی از سوی شهرداری به ملک شما مراجعه خواهد نمود تا ویژگی های ملک را بررسی نماید. پس از بررسی های انجام شده توسط کارشناس، تعداد طبقاتی که مجاز خواهید بود در زمین خود احداث نمایید مشخص می گردد.
بعد از این مرحله دستور نقشه صادر می شود. در دستور نقشه تمام نکاتی که شما برای ساخت مسکن به آن نیازمندید درج می شود. در مرحله بعد می بایست برای تهیه نقشه مهندس و معماری انتخاب کنید تا مطلوب ترین نقشه را برای شما ترسیم کنند. برای دریافت پروانه ساخت علاوه بر مدارک اولیه ذکر شده در بالا مدارکی چون برگه تعهد نظارت، گواهی تعهد محاسبات، نقشه سازه، نقشه اجرایی، گواهی تعهد کارفرما، قبض پرداخت عوارض ساختمان و … نیز مورد نیاز می باشد. مدت زمان اعتبار پروانه ساخت دو سال است. در صورتی که به زمان بیشتری نیاز باشد امکان تمدید اعتبار پروانه ساخت وجود دارد. شایان ذکر است که هزینه دریافت پروانه ساخت هر ساله به میزان ۳۰% افزایش می یابد.
محاسبه مصالح ساختمانی در هزینه ساخت مسکن
همانطور که پیشتر بیان شد از طریق محاسبه متراژ مفید و غیر مفید بنا، تعداد واحدهای ساختمان و نیز طبقات آن، میزان متریال مصرفی را می توان محاسبه نمود. اما به دلیل نوسانات قیمت مصالح ساختمانی از جمله پروفیل آهن، سیمان و… محاسبه دقیق آن امکان پذیر نیست. در این رابطه آگاهی از این گونه نوسانات و تغییرات قیمت حائز اهمیت است. در مورد بعضی از این اقلام می توان با مراجعه به سایت های اختصاصی اطلاعات لازم را کسب نمود. مثلا قیمت روز آهن آلات مصرفی در ساخت و ساز های ساختمانی را می توان از سایت مرکز آهن بدست آورد. قیمت آهن در این سایت همواره به روز رسانی می شود.
در حال حاضر وب سایت های مختلف خارجی و داخلی وجود دارند که به افراد در تخمین هزینه ساخت مسکن در کشور، شهر و منطقه خود یاری می رسانند. همچنین نرم افزارهایی نیز در این زمینه به بازار عرضه شده است که به راحتی قابل نصب بر روی گوشی های هوشمند می باشد.
مطالب بیشتر: