فناوری املاک

همه چیز درباره هوشمند سازی ساختمان

 

در هوشمند سازی ساختمان، سیستم ها به منظور کنترل برخی وسایل مکانیکی و برقی به کار گرفته می شوند که موجب افزایش ایمنی و آسایش کاربران و کم نمودن هزینه های مصرف انرژی می گردد. در خصوص هوشمند سازی ساختمان ابتدا باید زیرساخت های لازم ایجاد گردد، پس از آن نسبت به خریداری موارد مورد نیاز اقدام نمود.
در این نوشتار در نظر داریم به توضیحاتی در خصوص هوشمند سازی ساختمان و مزایای حاصل از آن بپردازیم. با ما همراه باشید.

 

هوشمند سازی ساختمان

 

هوشمند سازی ساختمان به چه معناست؟

از جمله المان های ضروری در سیستم هوشمند سازی ساختمان، وجود سیستمی یکپارچه است که توانایی کنترل تجهیزات برقی و مکانیکی مختلف در ساختمان را بر عهده داشته باشد. در سیستم هوشمند سازی ساختمان، می توان سیستم ها و لوازم خانه را با اتصال به یک شبکه مشترک، از راه دور و یا به طور مستقیم کنترل نمود. به عبارت دیگر این سیستم های هوشمند در تلاش هستند تا به وسیله اقدامات کنترلی، مدیریت منابع و شرایط محیطی را تحت کنترل درآورند.
در حقیقت، هوشمند سازی ساختمان موجب کاهش خطای انسانی می شود و از تغییرات شرایط محیطی ساختمان و تأسیسات جلوگیری به عمل می آورد. هم چنین این اطمینان را به ساکنین ساختمان می دهد که شرایط تأسیساتی ساختمان تحت کنترل خواهد بود و اجزای ساختمان حالت عادی خود را حفظ خواهند کرد. به طور مثال چراغ ها، تلویزیون ها، قفل ها، بلندگوهای صوتی داخل خانه و تمامی موارد به یک سیستم مشترک اتصال یافته اند که توسط دستگاه لمسی موبایل و یا تلفن هوشمند قابل کنترل هستند.

 

هوشمند سازی ساختمان

 

آشنایی با سیستم BMS

سیستم BMS به مجموعه ای از نرم افزارها و سخت افزارها گفته می شود که برای کنترل یکپارچه سازی و مانیتورینگ بخش های مهم در ساختمان ارائه می گردد. در حقیقت این مجموعه وظیفه اعمال فرمان و پایش قسمت های مختلف ساختمان را بر عهده دارد. به گونه ای که عملکرد اجزای ساختمان با یکدیگر و با هدف تخصیص منابع انرژی و کاهش مصرف بی رویه باشد.
سیستم BMS دربرگیرنده تمامی سرویس های حفاظتی، مکانیکی و الکتریکی ساختمان است و این سیستم ها مشتمل بر سرویس های آسانسور، تهویه مطبوع، سرمایشی، روشنایی، گرمایشی، دوربین مداربسته، کنترل تردد، پله برقی و … می باشد. هم چنین سیستم BMS می تواند به قسمت های حساس مثل برق اضطراری و سیستم آتش نشانی نیز متصل گردد. در حقیقت هوشمند سازی ساختمان به منظور کارکرد بهتر و سریع تر وسایل می باشد. هم چنین می توان گفت این سیستم، قسمت های مختلف خانه را متناسب با شرایط محیطی هماهنگ می کند.

 

هوشمند سازی خانه

 

نگاهی به اجزای سیستم BMS

اجزای سیستم BMS تمامی سیستم های ارتباطی، نرم افزارها، سخت افزارها و تجهیزاتی که به منظور کنترل وسایل داخل ساختمان مورد استفاده قرار می گیرند را شامل می شود. این اجزا با توجه به نیاز کاربران متفاوت می باشد. در حقیقت کاربران می توانند بخش مورد علاقه خود را انتخاب کرده و مورد استفاده قرار دهند. برخی از متداول ترین اجزای سیستم BMS به قرار ذیل می باشد:

1. سیستم کنترل مرکزی

سیستم کنترل مرکزی، بزرگ ترین و مهم ترین بخش سیستم BMS می باشد که هسته مرکزی آن به شمار می رود. باید خاطر نشان ساخت که هوشمند سازی ساختمان تنها به وسیله یک کامپیوتر انجام می شود و این بخش در مقایسه با سایر بخش ها مستقل می باشد. هم چنین کلیدهایی در این بخش است که امکان تغییر آن به صورت دستی وجود دارد و با تغییر آن برنامه سیستم تغییر می کند.

2. نرم افزار سیستم

یکی از انعطاف پذیرترین و مفیدترین ابزارها برای سیستم BMS استفاده از نرم افزار توسط کامپیوتر است. در بیشتر موارد این نرم افزارها قابلیت هایی از جمله ثبت وقایع و گزارش گیری به سیستم می دهند که کنترل مرکزی فاقد آن است.

3. دیمرهای روشنایی

در حقیقت دیمرها با کاهش و افزایش نور لامپ ها امکان تنظیم نور را فراهم می آورند. به عبارت دیگر با کمک این تجهیزات می توان نور ساختمان را کم و زیاد کرد و در مصرف انرژی صرفه جویی نمود.

4. سنسورها

این سنسورها در قسمت های مختلف ساختمان و با توجه به نیازهای مورد نظر نصب می شوند. این سنسورها دارای انواع مختلفی از قبیل سنسور نور، سنسور حضور، سنسور دود و سنسور دما بوده که امکان تبدیل مشخصات مورد نظر به اطلاعات و سیگنال های مورد نظر را فراهم می آورند و آن ها را توسط خطوط ارتباطی به کنترل مرکزی ارسال می کنند. در نهایت فرمان های لازم به وسیله کنترل مرکزی به دیمرها، تایمرها و کلیدها ارسال می شوند.

5. تایمرها

تایمرها اعمال تکراری را در زمان مشخصی انجام می دهند. هم چنین کنترل مرکزی امکان ارسال فرمان به صورت زمانی را داشته و نسبت به تایمرها مقرون به صرفه تر می باشد.

6. نقاط دسترسی و نقاط کنترل کننده

این بخش مشتمل بر نمایشگر لمسی، نمایشگر و صفحه کلید است که در قسمت های مختلف ساختمان نصب شده و امکان کنترل اطلاعات همان بخش را دارا می باشد. این بخش در مقایسه با کنترل مرکزی، توانایی محدودتری دارد.

7. پریزها

پریزها می توانند سیستم های مصرف کننده متصل به آن ها را خاموش و روشن نمایند و نسبت به وضعیت آن ها آگاهی یابند.

8. استفاده از وب سرور

یکی از به روز ترین وسیله ها در سیستم هوشمند سازی ساختمان، استفاده از وب سرور است. این وسیله امکان کنترل سیستم BMS از دورترین نقاط دنیا را توسط اینترنت فراهم می آورد.

9. خطوط ارتباطی

به طور کلی اجزای مختلف سیستم BMS برای برقراری ارتباط از خطوط ارتباطی استفاده می نمایند. این خطوط از تمامی اجزا سیستم BMS عبور کرده و اطلاعات را میان آن ها ارسال می نماید.

 

نحوه هوشمند سازی ساختمان

در ادامه در نظر داریم به بررسی مراحل مختلف هوشمند سازی ساختمان بپردازیم.
مرحله اول: آماده سازی زیرساخت
آماده سازی زیرساخت به معنای نحوه اتصال تجهیزات و ارائه بستر ارتباطی برای هوشمند سازی ساختمان است. در خصوص بستر ارتباطی، هوشمند سازی ساختمان به دو گروه تجهیزات بی سیم و تجهیزات سیمی تقسیم می شود. این دو گروه به نوبه خود از زیرگروه های مختلفی تشکیل شده اند.
مرحله دوم: تعیین شرکت تولید کننده تجهیزات
مطالعات نشان می دهد که انتخاب شرکت تولید کننده تجهیزات سیستم BMS بر انتخاب زیرساخت ارتباطی تأثیر می گذارد. اگر در ابتدای امر نسبت به انتخاب بستر ارتباطی ساختمان خود اقدام کنید، تعداد شرکت های انتخاب کننده بسیار محدود خواهد بود. چرا که بعضی شرکت ها در خصوص تولید تجهیزات بی سیم و برخی در زمینه تجهیزات سیمی فعالیت می کنند. به همین دلیل انتخاب درست بسیار حائز اهمیت می باشد. از موارد دیگری که در انتخاب شرکت تولید کننده تجهیزات نقش مهمی دارد، نرم افزار کاربردی است که به وسیله شرکت تولید کننده تجهیزات توسعه داده شده است.
مرحله سوم: چگونگی استفاده از ساختمان هوشمند
پس از آماده سازی زیرساخت و تعیین شرکت تولید کننده تجهیزات، استفاده از سیستم هوشمند سازی ساختمان آغاز می شود. در واقع استفاده از این سیستم بسیار لذت بخش و راحت می باشد. زیرا به کمک این سیستم به راحتی و با لمس تلفن همراه خود می توانید تمام فعالیت های کنترلی خود را انجام دهید. هم چنین باید خاطر نشان ساخت که هوشمند سازی ساختمان بسیار گسترده بوده و علاوه بر کنترل سیستم گرمایشی، سیستم سرمایشی و روشنایی، توانایی کنترل سیستم امنیتی یعنی دزدگیر را نیز دارد.

 

هوشمند سازی خانه

 

انواع سیستم هوشمند سازی ساختمان

مهندسان برای سیستم های هوشمند ساختمان اقدام به طراحی چند مدل نموده اند که در ادامه به توضیح هریک خواهیم پرداخت.
مدل امنیتی
این مدل وظیفه یکپارچه سازی ساختمان را بر عهده داشته و تمامی آن ها را به درستی مدیریت می کند. از جمله سیستم های امنیتی می توان به سیستم ردیابی اشیاء، دسترسی افراد و دوربین مدار بسته اشاره نمود.
مدل اطفاء حریق
این سیستم قابلیت یکپارچه سازی سیستم اعلان حریق و اطفاء حریق را دارد و آن ها را مدیریت می کند. هم چنین به کمک این سیستم، ساکنان از وقوع هر نوع آتش سوزی در ساختمان مطلع شده و به سرعت آتش را خاموش می نمایند.
مدل راهنمای پارکینگ
از این مدل بیشتر برای پارکینگ های عمومی استفاده می شود. در حقیقت به کمک این مدل، قسمت های خالی و پر پارکینگ نمایش داده خواهند شد.
مدل انرژی
این مدل به استفاده بهینه از انرژی کمک کرده و با کمترین استفاده از انرژی، موجب رفاه و آسایش ساکنان ساختمان می شود.

 

مزایای سیستم BMS

یکی از مهم ترین مزایای سیستم هوشمند سازی ساختمان، افزایش هزینه ها است. البته این هزینه ها مربوط به خرید دستگاه و تنظیم آن می باشد. در حقیقت با صرفه جویی در نیروی انسانی و مصرف انرژی این هزینه ها به سرعت باز می گردد و سیستم BMS موجب کاهش هزینه ها می گردد. هم چنین این سیستم آسایش را برای ساکنان خانه فراهم کرده و شرایط خانه را متناسب با محیط تغییر می دهد.
از دیگر مزایای سیستم BMS می توان به قابلیت تنظیم شدن آن اشاره کرد که موجب انعطاف بالای سیستم می گردد. به این صورت که می توانید با توجه به شرایط موجود، تنظیمات دستگاه ها را تغییر دهید و به شکلی بهینه از آن ها استفاده کنید. این انعطاف موجب افزایش عمر سیستم های روشنایی، سرمایشی و گرمایشی شده و کمترین آسیب را به دستگاه ها وارد می سازد.
هم چنین این سیستم با اتصال به اینترنت، امکان کنترل خانه از دورترین نقاط دنیا را فراهم می آورد. مزیت دیگر سیستم BMS کاهش دسترسی افراد و یا امکان دسترسی خاصی به افراد است تا از این طریق فقط افراد خاصی بتوانند آن را دستکاری یا تنظیم کنند.

 

 

مطالب بیشتر:

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا