پلاک ثبتی چیست؟

دریافت پلاک از مراکز صدور
پلاک ثبتی و یا پلاک تفکیکی در ارتباط با ساخت و ساز می باشد. اگر سر و کارتان با ساخت و ساز و یا خرید و فروش آپارتمان و املاک است با پلاک ثبتی و پلاک تفکیکی تا حدودی آشنا هستید. بخشی از شناسنامه آپارتمان و املاک که توسط اداره ثبت اسناد مشخص می شود، پلاک ها هستند. مواردی مانند؛ تفاوت پلاک ثبتی و پلاک تفکیکی، چگونگی ثبت استعلام پلاک اصلی و چیستی پلاک ثبتی اصلی در ارتباط با این موضوع است که باید درمورد آنها بدانید. کد پلاک هر ساختمان مانند کد ملی برای هر فرد می باشد. شما می توانید از طریق کد پلاک تقریبا به بیشتر مشخصات املاک ثبت شده در سازمان ثبت اسناد و املاک ثبت شده دسترسی پیدا کنید. شاید این سوال در ذهنتان ایجاد شود که پلاک ثبتی و پلاک تفکیکی چیست و چه تفاوتی میان آن ها است؟ پلاک ثبتی در واقع در محدوده قوانین ثبتی آپارتمان و املاک قرار دارد.
سازمان ثبت اسناد و املاک، از آن جهت که بتواند املاک و اراضی را مورد بررسی قرار دهد، از ابتدا شروع به ارزیابی محل وقوع آن می کند. از این رو اراضی تقسیم شده و طبقه بندی می شود. تقسیم بندی سازمان ثبت اسناد از استان شروع می شود و بر اساس آن اراضی به واحد های کوچک تر تقسیم و تفکیک می شود که هر کدام از این واحد ها یک بخش نامگذاری می شود. هر کدام از این بخش ثبتی در مرحله بعد به قطعات کوچک تر تقسیم می شود که این قطعات هر کدام قطعه اصلی نام دارد. این قطعات، یک شماره و یا کد دارند که شماره پلاک اصلی گفته می شود. در مرحله بعد این قطعات به بخش های فرعی تر تقسیم می شوند. قطعه اصلی به قطعه مادر مشهور است و اینگونه نام گذاری می شود. از آن جهت که قطعات اخیر در دل قطعه اصلی ایجاد می شوند. اما این پایان تقسیم بندی قطعات نیست.
دریافت پلاک ثبتی
فرایند اخذ پلاک ثبتی
سال های بعد توسط عملیات شهر سازی و ساختمان سازی هر کدام از این بخش ها به بخش های کوچک تر تقسیم بندی شده اند. اما برای شناسایی این حجم از قطعات و بخش های کوچک تر و تقسیماتی که در قطعه مادر ایجاد می شوند راه حل هایی وجود دارد. این راه حل توسط سازمان ثبت اسناد و املاک کشور و قوانین ثبت آپارتمان و ملک ایجاد شده است. سازمان ثبت اسناد برای هر قطعه درون قطعه اصلی و یا همان قطعه مادر، یک شماره اصلی و یک شماره فرعی در نظر گرفته است. پس این طی این مراحلی که ذکر شد، برای قطعه مادر شماره پلاک ثبتی اصلی صدور می گردد. این شماره باعث شده تا هر زمان که این بخش های کوچک تر از قطعه اصلی جدا شدند، یک شماره پلاک فرعی نیز داشته باشند.
این مراتب نشان می دهد که یک زمین به کدام قطعه مادر مربوط می شود و کدام بخش را به خود اختصاص داده است. پلاک ثبتی اصلی و پلاک ثبتی فرعی درست مانند نام کوچک به همراه نام خانوادگی است. بنابراین سازمان ثبت اسناد و املاک، شماره ای را به صورت اصلی و فرعی با هدف شناسایی املاک اختصاص می دهد که این شماره درج شده در صفحه دوم دفترچه مالکیت می باشد. لازم است بدانید که برای تشخیص شماره اصلی از فرعی، علامت ممیز استفاده می شود که آن ها از هم جدا می کنند. شماره اصلی در سمت چپ و شماره فرعی در سمت راست نوشته می شود.
پلاک ثبتی چیست؟
پلاک ثبتی چگونه دریافت میشود؟
برای درخواست پلاک ثبتی، می توانید از اداره آب منطقه خود درخواست کتبی کنید. لازم به ذکر است که اداره آب منطقه، وظیفه ای در قبال ارائه پلاک ثبتی ندارد و می تواند بدون ارائه استعلام دادگاه پاسخگو این موضوع نباشد. در هنگام تقسیم شدن قطعات فرعی به قطعات کوچک تر، این قطعات کوچک تر در اصطلاح “مفروز و مجزی شده از قطعه فرعی شماره از اصلی مذکور” گفته می شود. برای صورت مجلسی هر قطعه از ملک ثبت شده در سازمان ثبت اسناد، شماره ای مشخص می شود که این شماره پلاک تفکیکی یا شماره تفکیکی نام دارد. شماره تفکیکی مشهور به شماره قطعه نیز می باشد که شروع آن از عدد ۱ به بالا می باشد. این موارد در شماره پلاک ثبتی صدق نمی کند. بر اساس توضیحاتی که ذکر شد شماره پلاک ثبتی دارای دو بخش اصلی و فرعی می باشد.
در برخی موارد قطعه اصلی به صورت یکپارچه باقی می ماند و خبری از شماره فرعی نیست. ممکن است در برخی موارد مالک قطعه مادر، بر روی ملک اصلی خود چند عملیات تفکیک انجام داده باشد و در این عملیات قسمتی از زمین جدا شده و به فروش برسد. در گذشته این امر رایج بوده و هر مقدار از زمین باقی مانده پس از تفکیک، “باقی مانده پلاک ثبتی … فرعی از…اصلی” گفته می شد. این امر امروزه درحال رفع شدن می باشد. به این گونه که در صورت جدا شدن یک قطعه زمین مادر، قطعه باقی مانده شماره پلاک فرعی جدید می گیرد و پلاک فرعی قبلی از بین می رود. نکته مهم در این باره این است که مالکیت هر قطعه تفکیکی به صورت جدا قابلیت تملک دارد و قابلیت دریافت سند شش دانگ از اداره ثبت را دارد. نکته بعدی شماره قطعه تفکیکی در آپارتمان است که همان صورت مجلس تفکیکی است.
انواع شماره پلاک ثبتی
روش دیگر دریافت پلاک ثبتی از طریق کد ملی می باشد، اما درصورتی که سند تک برگ باشد. شما می توانید در صورت داشتن شماره محکوم علیه، تقاضای استعلام از طریق کد ملی داشته باشید. اما این موضوع در صورتی صدق می کند که املاک دارای سند تک برگ باشد و یا سند سبز رنگ باشد. یعنی املاک حداقل یکبار معامله و یا افراز شده باشد. نقشه های هوایی، یکی دیگر از روش هایی است که می توانید با آن پلاک ثبتی را پیدا کنید و همچنین به مکان دقیق ملک خود دست پیدا کنید. در مواقعی که ملک به شخص دیگری ارث رسیده است، فرد اطلاعی از مکان دقیق ملک ندارد. در این صورت می تواند از طریق متخصصان که و با استفاده از نقشه های هوایی، روش های جایگذاری و نرم افزار های هوشمند به ملک خود دسترسی داشته باشند.
برخی از املاک مساحت و حدود اربعه نداشته و دارای پلاک ثبتی می باشند. در این هنگام از نقشه ثبتی توسط کارشناسان برای تعیین مساحت ملک استفاده می شود. شناسه یکتای استعلام از موضوعات ثبت اطلاعات سند ملک است. این اطلاعات می بایست در سامانه سازمان ثبت اسناد و املاک ثبت شود که پس از اتمام این اطلاعات کد ۱۸ رقمی به سند اختصاص داده می شود. کد ۱۸ رقمی ارسال شده در تمام کشور یکتا بوده و تکراری نخواهد بود. موضوع بعدی استعلام وضعیت ثبتی ملک بر روی زمین است. پلاک ثبتی اولین مرحله ای است که برای استعلام ثبتی هر ملک نیاز است.
وضعیت ثبتی ملک و املاک
با استفاده از جانمایی معکوس پلاک ثبتی، پلاک ثبتی را به دست می آورید. در این فرایند گوشه های دقیق ملک در سیستم مختصات یو تی ام برداشت می شود و در ادامه نقشه آماده می شود. پس از آن این نقشه در اطلاعات و نقشه های سیستم مختصات محل ملک قرار داده می شود. این مراتب پلاک ثبتی ملک را به دست می آورد و آخرین وضعیت ثبتی ملک با مراجعه به دفتر اسناد رسمی استعلام می شود. برای اینکه بتوانند محل وقوع اراضی مختلف در سطح کشور را تشخیص دهند، بر طبق استاندارد های خاص به قسمت های کوچک تر تقسیم می کنند. به این بخش ها که همان قطعه مادر هستند، یک شماره پلاک ثبتی اختصاص داده شده است. این شماره پلاک ثبتی ملک برای ملک مانند کد ملی می باشد که بر اساس این شماره، اطلاعات ملک در دسترس خواهد بود.
نحوه ثبت پلاک در سیستم
دریافت کد اقتصادی نیاز به پلاک ثبتی دارد. دریافت کد اقتصادی به دو حالت شما بستگی دارد که مستاجر باشید و یا مالک. برای دریافت کد اقتصادی بایستی کپی سند یا اجاره نامه رسمی را ارائه دهید که برای هر دو این حالت پلاک ثبتی واجب است که وجود داشته باشد. شاید در تصور برخی کد پستی همان پلاک ثبتی باشد. اما کد پستی شناسنامه ای است که از طریق اداره پست صادر می شود. اما پلاک ثبتی توسط اداره ثبت اسناد و املاک صادر می شود. مراجعه به املاک مجاور و دستیابی به پلاک ثبتی آن ها، راحت ترین روش به دست آوردن پلاک ثبتی است.
با مشارکت همسایگان و همچنین ارائه پلاک ثبتی املاک مجاور، امکان به دست آوردن پلاک ثبتی نشانی مورد نظر خود فراهم است. املاک ثبت شده ای که در اداره ثبت اسناد املاک سابقه نقل و انتقال داشته باشد، با ارائه استعلام دادگاه می تواند درخواست مشخصات ملک از جمله پلاک ثبتی کند. طبق ماده ۱۹ قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی، مراجعی مانند اداره ثبت و شهرداری موظف هستند تا به دستور دادگاه، مشخصات اموال محکوم و همچنین فهرست نقل و انتقال و سایر تغییرات در اموال مذکور را در یکسال قبل از صدور حکم قطعی شده به بعد به دادگاه اعلام کنند.
مطالب بیشتر:
نکات خرید خانه و آپارتمان بسیار اهمیت دارد و باید به آنها توجه کنید
مجتمع تجاری ایران مال؛ تلفیقی از سنت و مدرنیته
املاک تملیکی چیست؟ موارد و نکات مهم در رابطه با آن کدامند؟
دلایل محبوبیت منطقه نه تهران چیست؟
پنت هاوس چیست؟ آپشن های این آپارتمان ها بیشتر است یا محدودیت های آنها؟
توضیح قوانین و تبصره های موجود در ارتباط با مالیات اجاره املاک
هنگام خرید خانه قولنامه ای چه نکاتی باید مورد توجه قرار گیرند؟
نکاتی در ارتباط با عرصه و اعیان و قدرالسهم صاحب اعیان
نکاتی پیرامون خرید خانه وکالتی
نکاتی در ارتباط با سرقفلی املاک
بررسی تفاوت سرقفلی با مالکیت
گواهی عدم حضور چیست؟
انواع خیارات ملکی و کاربرد آنها در معاملات
آشنایی و شناخت انواع اسناد ملکی
دشواری های کار مشاورین املاک