پیگیری سند ملک و دریافت سند مالکیت قطعی

پیگیری سند ملک
برای توضیح مراحل پیگیری سند ملک باید به تاریخ نگاه مختصری بیاندازیم. اینکه چرا بعضی از املاک فاقد سند رسمی هستند و قانون گذار برای رسیدگی و تعیین تکلیف چنین املاکی چه قوانینی را وضع کرده است. در ادامه به توضیح دلیل به وجود آمدن املاک بی سند و مراحل پیگیری سند ملک در چنین شرایطی خواهیم پرداخت.
راه های پیگیری سند ملک
اصلاحات ارضی یا انقلاب سفید
حتماً تا کنون اصطلاحاتی چون فئودالیسم، حکومت ملوک الطوایفی و نظام ارباب رعیتی را شنیده اید. این نظام که در ایران به نظام خان خانی بیشتر شهرت دارد بر اصل بهره کشی از کشاورز از طرف صاحبان زمین استوار بود. به این شکل که کشاورزان بر روی پنجاه درصد از زمین های مزروعی کشور که در اختیار خان ها بود، کار
می کردند. در نهایت مزد کار کشاورز معمولاً به صورت مقداری از محصول درو شده پرداخت می شد که البته کفاف دخل و خرج کشاورز را نمی داد.
در نظام ارباب رعیتی، کشاورز همواره وابسته به زمین و ارباب بود. اصلاحات ارضی یا آنچه که محمد رضا شاه آن را انقلاب سفید نامید، تلاشی برای بیرون کشیدن توده کشاورز از این شرایط بود. با وجود مخالف های بسیار از سوی خان ها و بزرگ مالکان سرانجام این اصلاحات در سال ۱۳۴۱ بر اساس یک همه پرسی تصویب شد. انقلاب سفید دارای نوزده اصل بود که ما در این جا تنها به اصل اول و سوم که به موضوع مقاله مرتبط است خواهیم پرداخت.
۱ـ اصل اول: انجام اصلاحات ارضی از طریق از بین بردن نظام ارباب رعیتی
بر اساس این اصل هیچ یک از اربابان سابق حق داشتن بیش از یک روستا را نداشتند. یعنی زمین هایی که مازاد بر یک روستا بودند را می بایست به دولت بفروشند.
۲ـ اصل سوم: فروش سهام کارخانه های دولتی برای تامین بودجه مورد نیاز اصلاحات ارضی
برنامه برای انجام اصلاحات ارضی به این صورت بود که دولت زمین های اربابان را به قیمت روز از آنها خریداری می کرد. سپس همان زمین ها را با قیمت ارزان در اختیار کشاورزان قرار می داد. بودجه لازم برای انجام این کار از طریق فروش سهام کارخانه های دولتی تامین می شد.
به مرور این اراضی واگذار شده بر اساس قوانین ارث بین فرزندان کشاورزان تقسیم شد. هر کدام از فرزندان نیز به نوبه خود خانه و کاشانه ای را بر روی این زمین های موروثی ساختند. اعیان و ساختمان هایی بدون سند! چرا که بیشتر این اراضی مزروعی محسوب می شدند و ساخت ساز در آن ها غیر مجاز بود. علاوه بر این در هیاهوی پس از انقلاب بعضی از اقشار ضعیف جامعه به تصرف زمین روی آوردند که سندی دال بر مالکیت آن نداشتند. حال تکلیف این ساختمان و اراضی بدون سند چیست؟
این بلاتکلیفی از طریق ماده ۱۴۷ قانون ثبت اسناد و املاک سامان می یابد. بر اساس این ماده وضعیت ثبتی تمام ساختمان ها و اعیانی که تا تاریخ ۱/۱/۱۳۷۰ بر روی چنین اراضی ساخته شده اند می بایست مشخص شود. چرا که به دلیل موانع قانونی تا به آن روز امکان دریافت سند برای آن ها ممکن نبود. قانون تعیین تکلیف اراضی بدون سند درباره زمین های زراعی و زمین های باغی نیز به ترتیبی که گفته شد عمل می کند. یعنی وضعیت ثبتی زمینهای زراعی و باغی که تا قبل از ۱/۱/۱۳۷۰ خریداری و مورد بهره برداری قرار گرفته طبق ماده ۱۴۷ مشخص می شود. این قانون که تحت عنوان قانون «تعیین تکلیف وضعیت ثبتی اراضی و ساختمان های فاقد سند رسمی» شناخته می شود در سال ۱۳۹۰ تصویب شد.
سند مالکیت رسمی
پیگیری سند ملک از طریق سایت sabtemelk.ir
همان طور که شاهد آن هستیم مهمترین مشخصه عصر حاضر تسریع امور به لطف ورود تکنولوژی به زندگی شخصی و اجتماعی افراد است. پیگیری سند ملک نیز از این تسریع بی بهره نمانده است. پس از تصویب قانون فوق و به درخواست مجلس، سازمان ثبت اسناد و املاک کشور در صدد تسریع روند این قانون برآمد. سازمان ثبت اسناد و املاک کشور در جهت انجام این امر سامانه ای را تحت عنوان sabtemelk.ir راه اندازی کرد. مالکینی که ملک آنها فاقد سند رسمی است می توانند با مراجعه به این سایت، از طریق ماده ۱۴۷ قانون ثبت، درخواست دریافت سند کنند. پس از ثبت الکترونیکی سند رسمی توسط مالکین امکان پیگیری روند صدور سند مالکیت نیز از طریق همین سایت توسط مالک امکان پذیر است. در ادامه به نحوه ورود به این سامانه شرح داده می شود.
نحوه استفاده از سایت sabtemelk.ir
پس از نوشتن sabtemelk.ir در نوار آدرس موتور جستجوگر وارد سامانه ثبت الکترونیکی درخواست صدور سند خواهید شد. مراحل انجام درخواست ثبت سند به ترتیب زیر است.
۱ـ آگاهی متقاضی از املاکی که واجد شرایط استفاده از ماده ۱۴۷ قانون ثبت، جهت دریافت سند هستند
ـ زمین های باغی، زمین های کشاورزی و ساختمان هایی که سابقه ثبت به نام اشخاص دیگر را دارد. در صورتی که مالک جدید قسمتی یا کل ملک مذکور را خریداری کرده باشد اما موفق به اخذ سند نشده باشد.
ـ املاک دارای مشاعات و سابقه ثبتی که مشاعات آن مجزا شده باشد. در صورتی که مالک به سایر مالکین دسترسی نداشته باشد و یا مالک رسمی و ورثه او در قید حیات نباشند. در این حالت جهت دریافت سند شش دانگ می توان از ماده ۱۴۷ قانون ثبت، جهت دریافت سند استفاده نمود.
ـ در صورتی که شخص زمینی را به شرط ساخت بنا در آن، اجاره کرده باشد. در این صورت جهت دریافت سند برای ساختمان مذکور می تواند از ماده قانونی فوق بهره ببرد.
صفحه نخست پروتال درخواست دریافت سند مالکیت
۲ـ انجام امور مقدماتی جهت دریافت سند
در این مرحله می بایست نقشه ای از ملک مورد نظر تهیه شود که در آن یکی از مختصات جغرافیایی مشخص شده باشد. همچنین واریز مبلغ پانصد هزار ریال به شماره حساب ۲۱۷۱۳۲۸۰۱۷۰۰۹ نزد بانک ملی، از کارهای مقدماتی محسوب می شود. واریز مبلغ مذکور از طریق سایت sabtemelk.ir نیز امکان پذیر است که در این صورت نیازی به مراجعه به بانک نخواهید داشت.
۳ـ ثبت درخواست صدور سند
در این مرحله به صفحه اصلی پروتال بازگشته و با استفاده از گزینه درخواست پذیرش جدید، اقدام به ثبت درخواست صدور سند می کنید. پس از کلیک بر روی این گزینه در صورتی که حائز شرایط درج شده باشید به مرحله ثبت مشخصات خواهید رفت. در قسمت تقاضانامه، مشخصات فردی متقاضی، مشخصات ملک، موضوع مورد درخواست و مشخصات دفترخانه ثبت کننده را وارد می کنید. سرانجام پس از وارد کردن کد شش رقمی دکمه ثبت و ادامه را انتخاب می کنید.
همانطور که در شکل مشخص است در مرحله ثبت درخواست صدور سند، شش گام وجود دارد. مرحله اول همان ثبت مشخصات فردی و… است که پیش تر بیان شد. در گام دوم مشخصات نماینده مالک ثبت می شود. مدارک مورد نیاز در گام سوم شامل نقشه تهیه شده از ملک، گواهی تعیین مختصات ملک و… آپلود می شود. گام چهارم مرحله واریز مبلغ پانصد هزار ریال به حساب ذکر شده است. در مرحله پنجم از درخواست صدور سند پرینت (چاپ) گرفته می شود. در مرحله ششم شماره مرسوله که حاوی مدارک درخواستی به واحد ثبتی است وارد می شود. پس از انجام تمام مراحل فوق شماره پرونده خود را دریافت خواهید کرد. از طریق شماره دریافتی و با مراجعه به آدرس sabtemelk.ir در هر زمان می توانید مراحل صدور سند ملک را رصد کنید. پیگیری سند ملک از این طریق روشی بهینه و بدون فوت وقت است.
مدارک مورد نیاز برای ارسال به واحد ثبتی مورد نظر مالک
قابل ذکر است که مدارک باید از طریق پست سفارشی به واحد ثبتی که ملک در آن جا قرار دارد ارسال شود. مدارک مورد نیاز جهت ارسال شامل اسناد ذیل می باشد.
۱ـ گواهی تعیین مختصات ملک که یک فایل اکسل است. این فایل در قسمت راهنمای متقاضیان موجود است که پس از پرینت، لازم است توسط متقاضی امضا شود.
۲ـ کپی کارت ملی و صفحه اول شناسنامه متقاضی که برابر با اصل شده باشد.
۳ـ کپی مبایعه نامه که برابر با اصل شده باشد.
۴ـ کپی سند مالکیت مشاعی که برابر با اصل شده باشد.
۵ـ پرینت تقاضانامه. دقت داشته باشید که هیچ خطایی در تکمیل تقاضانامه وجود نداشته باشد.
۶ـ اصل فیش بانکی، در صورتی که مبلغ مذکور از طریق مراجعه به بانک ملی پرداخت شده باشد.
۷ـ فرم تکمیل شده گواهی تعیین مختصات ملک.
پیگیری سند ملک و اطلاع از روند پیشرفت پرونده
با مراجعه به صفحه نخست سامانه از طریق قسمت اطلاع رسانی می توانید پیگیری سند ملک خود را انجام دهید. برای این کار لازم است که متقاضی شماره پرونده و کد ملی خود را وارد کند. در این مرحله شما قادر به دیدن پیام های خود هستید. همچنین امکان رصد اقدامات انجام شده مهیا است. علاوه بر این ها طی پروسه دریافت سند اگر نیاز به ارسال مدارک دیگری باشد، امکان ارسال از طریق پرتال میسر است.
نکته آخر اینکه شما می توانید در طول انجام این پروسه از مشاوره کارشناسان املاک خبره بهره مند شوید. با استخدام مشاور املاک و پیگیری سند ملک شما توسط این افراد در کمترین زمان ممکن سند ملک صادر خواهد شد. در ادامه به ارائه نکات ویژه جهت استخدام مشاور املاک آگاه پرداخته خواهد شد.
مطالب بیشتر:
شرایط و مزایای استخدام مشاور املاک
معرفی صنعت املاک و مستغلات ( نیازمندی املاک ) و نحوه شکل گیری آن
ویژگی های یک مشاور املاک موفق
انواع اسکلت ساختمان و کاربردهای آنها
معرفی خانه پیش ساخته و مزایا و معایب
با اجاره آپارتمان مبله در تهران، سفری رویایی را تجربه کنید
پنت هاوس چیست؟ آپشن های این آپارتمان ها بیشتر است یا محدودیت های آنها؟
شرایط و مزایای استخدام مشاور املاک
وظایف و ویژگی های مدیر قرارداد املاک
همه چیز درباره سند تک برگ
معرفی خانه پیش ساخته و مزایا و معایب
همه چیز درباره اتحادیه مشاورین املاک تهران
نکات مهم و کاربردی که هنگام اجاره سوئیت باید رعایت شوند
خصوصیات بارز املاک برتر
نکاتی درباره آموزش املاک و مستغلات